VYŘEŠENO - Stará Bělá, ? 1737 latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO - Stará Bělá, ? 1737 latina

Příspěvekod zburget » ned říj 08, 2023 17:22

V křestní matrice jsem narazil na kus textu, který prokazatelně není záznamem křtu, ale netuším, o čem to je. Mohl by mi to prosím někdo přeložit? Nepotřebuju to, jen mě zajímá, co tam je.
Přepsané to mám prokazatelně blbě, protože mi z překladače vypadává nesmyslný text.

Vpravo nahoře
https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... f936a74575

Pro Futura Cynosura
A[nn]o 1737 die 2-da Novembris Joannes Marek Altendorffensis opilio, cum Anna Maluschkova ratione interdicti sibi matrimonii cum Marina Alaninska ita convenit coram me, e[g]o quod cum Malischkova illicite coi~erit, et matrimonium appmiserit, illa vero cum ab hac obligaone ducendi absolveritm ac liberum p[ro]nunciaverit, quodsi prolem ex hoc actu (q[?] ante fest[o] S[ancti] Laurentii contigit) ??? progenitura, p[er] illius prolis baptismate et puerperæ introductione sese soluturum obligatorum ivi, et Priori puellæ jam nunc existenti se pariter (si Deus eum benedixerit mediivivendi congruis) in auxilium foie(?) conmodocunque(?) potuerit.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re: Stará Bělá, ? 1737 latina

Příspěvekod zburget » ned říj 15, 2023 14:35

Nikdo neví?
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Boza » pon říj 16, 2023 7:51

Zdravím, zde můj pokus o transkripci:

Anno 1737 die 2-da Novembris Joannes Marek Altendorffensis opilio, cum Anna Maluschkova ratione interdicti sibi matrimonii cum Marina Slatinska, ita convenit coram me, eorum quod cum Maluschkova illicite convierit, et matrimonium appromiserit, illa vero cum ab hac obligaone ducendi absolverit ac liberum pronunciaverit, quodsi prolem ex hoc actu (quo ante festo Sancti Laurentii contigit) vel progenitura, per illius prolis baptismate et puerperæ introductione sese soluturum obligatorum ivi, et Priori puellæ iam nunc existenti se pariter (si Deus eum benedixerit mediivivendi congruis) in auxilium fore conmodocunque potuerit.

Když si to hodím do Translate vůči angličtině (do češtiny nedává latina smysl skoro nikdy), tak mi vychází relativně srozumitelný text. Nevím ale, jak ho srozumitelně přeložit do češtiny :oops:

Cvičně jsem koukl do té samé matriky zda tam není okolo 1737 nějaký sňatek J. Marka, ale nenašel jsem; dtto Stará Ves n. Ondřejnicí.

IMHO si nevzal oficiálně za ženu žádnou z těch dvou jmenovaných, ale o případné děcko (s Maluškovou?) že se postará (dopřeje-li mu Bůh život).
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod zburget » úte říj 17, 2023 18:39

Teda přiznám se, že úplně smysl mi nedává ani překlad do češtiny, ani překlad do angličtiny :-(
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Re: LEŽÁK - Stará Bělá, ? 1737 latina

Příspěvekod Entita » sob črc 20, 2024 14:02

Zkusila jsem latinský transkript od Bozy přeložit v AI, smysl z toho pochopit jde, pokud to může být platné, vkládám bez jakýchkoliv úprav.

"Ano 1737 dne 2. listopadu Jan Marek z Altendorfu, pastýř, se s Annou Maluschkovou kvůli zákazu sňatku s Marinou Slatinskou dohodl přede mnou, že s Maluschkovou měl nelegitimní styk a slíbil jí manželství, ona ho však z této povinnosti sňatku zprostila a prohlásila ho za volného. Pokud by z tohoto aktu (který se stal před svátkem svatého Vavřince) vzešlo dítě nebo by bylo očekáváno, zavázal se, že se o toto dítě postará a při jeho křtu a uvedení matky do kostela přispěje finančně. Rovněž přislíbil pomoci dřívější dívce, pokud by mu to Bůh požehnal a pokud by měl prostředky k živobytí."
Entita

Re: LEŽÁK - Stará Bělá, ? 1737 latina

Příspěvekod zburget » sob črc 20, 2024 22:09

Jo, tohle vypadá srozumitelně. I kdyby ten překlad byl nepřesný a byla některé údaje zpřeházené, nevadí. Šlo mi o to, co to tam vůbec je.

Díky.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Zpět na VYŘEŠENO