Svatba 1821 - Němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Svatba 1821 - Němčina

Příspěvekod Milan07 » stř říj 31, 2012 9:55

Dobrý den,

potřeboval bych poradit s jedním zápisem. Jedná se o zápis vpravo nahoře - 13.11.1821 - http://goo.gl/328IL (SOA Litoměřice, sign.L159/1 sn.239).
U nevěsty jsem narazil na něco čemu nerzumím. Je tam napsána nevěsta - Catharina, její otec - Jakob Hawlik a matka - Rosalia, dcera Johanna Zeizega. Pod věkem nevěsty se však nachází ještě připsané "und Theresia tochter des Franz Zeissler". Nevím, k čemu se to váže, jelikož to vypadá jakoby to mělo navazovat na zápis otce nevěsty, ale ta je pod tím zase jiná. U narození nevěsty - Cathariny je vždy jako matka uvedena Rosalia.

Chtěl bych se tedy zeptat, co znamená ten připsaný text.

Předem děkuji,
Milan07

Re: Svatba 1821 - Němčina

Příspěvekod Michael » stř říj 31, 2012 10:49

Tipnul bych si, že je to druhá svatební svědkyně. Ten první svědek nebyl úplně gramotný a roztáhl svoje údaje do celé rubriky, takže někdo zručnější pak vepsal druhou svědkyni tam, kam se prostě vešla.
Michael

Příspěvekod stanley4 » stř říj 31, 2012 11:39

Vitajte na fóre!
Svedkov vidím v príslušných kolónkach dvoch (Mikolas Paulů? a Wenczl Bondacž?).
Skôr by som povedal, že to môže byť dodatočne dopísaná matka matky nevesty, teda manželka Johanna Zeizega - pre rozlíšenie pri zhode ostatných mien s iným zápisom, resp. s inou osobou... Ale je to len domnienka.
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Zora » stř říj 31, 2012 11:45

Souhlasím, podle mě se jedná o doplnění prarodičů. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Milan07 » stř říj 31, 2012 22:23

Díky za pomoc, nějak se mi to nyní komplikuje, našel jsem totiž zápis narození sourozence nevěsty (respektive 6 sourozenců) a najendou je tam psaná matka paní Theresia Zeissler, ale v zápise narození něvěsty je psaná paní Rosálie Zeizegová. Budu muset dále studovat a uvidím co se z toho vyvrbí. :) Ovšem nyní jsem vlemi zmaten.
Milan07

Zpět na VYŘEŠENO