Prosim o doplneni - cestina 1811

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Prosim o doplneni - cestina 1811

Příspěvekod dobrou » ned bře 11, 2012 21:31

Prosim o doplneni nekolika slov vyznacenych otazniky, ktera se mi nedari rozlustit.

Prectu v leve kolonce otce:
"Jan Laznič-
ka ?wojak?
?rezervni od
???????????
regimentu"

V prace kolonce matky:
"Anna
Pachtová
(zrejme nic,sktrnuto)
dcera ????
Pachtovy
??????"

Jeste bych chtel poprosit o pomoc s poznamkou vlevo dole s datem "... 15 Febr 1813 ..."
Jeslti nahodou neobsahuje neco podstatneho.
Dite je vedeno jako nemanzelske, takze bude docela orisek dostat se pres otce dale do historie. Takze kazdy stripek informace se mi v teto situaci hodi.

Obrázek

Predem dekuji za pomoc.
dobrou

Re: Prosim o doplneni - cestina 1811

Příspěvekod Zdenek » ned bře 11, 2012 22:19

Ta poznámka dole je přiznání se k otcovství. 15.2.1823 se před svědky přihlásil k otcovství. Takže původně dítě bylo vedeno bez otce a až později se otec přihlásil a dopsal. Bohužel v takových případech ne vždy to býval opravdu skutečný otec.
Ta Anna Pachtová bude zřejmě také nemanželská. Myslím, že jako rodič je uvedena (Ludmila) Pachtová.
Chtělo by to ale ještě názor někoho zkušenějšího. :wink:
Zdenek

Příspěvekod Zdenek » pon bře 12, 2012 17:26

Co je to za farnost, že by jsme zkusili ještě vyluštit, odkud pocházela matka. :wink:
Zdenek

Příspěvekod dobrou » pon bře 12, 2012 18:18

Tak po dohledani dalsich zaznamu se skutecne rodice roku 1813 vzali a otec se tedy prihlasil k tomuto diteti. Jestli by nemusel byt jeho skutecnym otcem, jak naznacuje Zdenek, uz se bohuzel nikdo nikdy nedozvi :)

Podle dalsich zaznamu se skutecne jedna o "...dcera Ludmily Pachtovy chalupnice z Knířova"
Slovo nemanzelska se tam nikde nevyskytuje, jak byva zvykem, ovsem zrejme by se z toho dalo usuzovat ze nemanzelska skutecne bude.

Bohuzel mi stale chybi na zev regimentu od otce.
dobrou

Příspěvekod Zdenek » pon bře 12, 2012 19:11

Čtu tam Kulaj regiment. Ale vůbec netuším co to znamená. Možná to ale čtu špatně. Z vlastní zkušenosti vím, že i když se vám podaří zjistit co to bylo za regiment, ta jen obtížně budete zjišťovat něco bližšího (o tom regimentu). Mám pocit, že tady už někdo psal, že v Rakousku jsou někde uloženy dochované materiály o Rakousko-Uherské armádě, ale taktéž tam psal, že pro našince je velice obtížné se k nim dostat.
Zdenek

Zpět na VYŘEŠENO