Latina na Slovensku 1811 Vyřešeno!

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Latina na Slovensku 1811 Vyřešeno!

Příspěvekod Zdenek » ned led 01, 2012 20:45

Mám tady zápis o sňatku z roku 1811. Farnost Trstená, obec Zábiedovo.
Přečíst to umím, jedná se o sňatek vdovce Matyáše Škovránka a pannou Veronikou ///SZKOTSEK//
Jak by jsme to příjmení ale přečetli dnes (ve Slovenštině)?
Skoček- Skočková (Škošek)?
Toto příjmení se ve farnosti nevyskytuje.
Druhá otázka by byla: Ženich je ze Zábiedova, ale co tam má napsané nevěsta? Původně jsem si myslel, že to znamená oba ze Zábiedova, ale teď si myslím, že je to něco jiného.

http://img24.eu/hosting/di-N92I.jpg

Předem děkuji
Naposledy upravil Zdenek dne úte led 03, 2012 17:19, celkově upraveno 1
Zdenek

Re: Latina na Slovensku 1811

Příspěvekod Rooka » ned led 01, 2012 20:56

Zdenek píše:Mám tady zápis o sňatku z roku 1811. Farnost Trstená, obec Zábiedovo.
Přečíst to umím, jedná se o sňatek vdovce Matyáše Škovránka a pannou Veronikou ///SZKOTSEK//
Jak by jsme to příjmení ale přečetli dnes (ve Slovenštině)?
Skoček- Skočková (Škošek)?
Toto příjmení se ve farnosti nevyskytuje.
Druhá otázka by byla: Ženich je ze Zábiedova, ale co tam má napsané nevěsta? Původně jsem si myslel, že to znamená oba ze Zábiedova, ale teď si myslím, že je to něco jiného.

http://img24.eu/hosting/di-N92I.jpg

Předem děkuji

Ahoj nevěsta opravdu není ze stejne vsi jako vdovec, a podle mě to vypada že je to v podkarpatske rusi i když mohu se mylit
Rooka

Oblast pátrání: z Otcovi strany:
Benešovsko - Myslíč Bedrč Jírovice Postupice,
Kolínsko - Příšimasy Škvorec Uhřiněves, Uvaly
Praha - Strašnice Košíře Vršovice Nusle Žižkov Vinohrady

Příspěvekod duros » pon led 02, 2012 6:32

Priezvisko nevesty je Skoček, teda Skočková (Skočeková - o spravnom slovenskom prechylovani tu teraz nebudem viest disputu).
Obec povodu nevesty je Alsó Lipniczensis, teda v prvom pade Alsó Lipnicza, co je teraz Lipnica Wielka v Polsku (alsó je v madarcine "dolný/-á", existovala aj Horna Lipnica, teraz su spojene do Velkej Lipnice).
A pri supise danovnikov Uhorska v r. 1715 bolo v Dolnej Lipnici Skočekovcov viac: http://arcanum.hu/mol/lpext.dll/1715/92 ... plates&2.0
Cervene ciselka pod transskripciou odkazuju na skeny stranok supisu tykajuce sa danej obce.
duros

Příspěvekod Zdenek » pon led 02, 2012 18:00

No to je báječné :shock: :shock:
Moc děkuji, ani jsem nečekal takovou vyčerpávající odpověď. Předpokládám, že matriky výše zmiňované (dnes Polské) obce asi na netu nenajdu?
Hezký den. :wink:
Zdenek

Příspěvekod duros » pon led 02, 2012 18:57

Predpokladate spravne. Je to oblast krakowskej arcidiecezy, malopolske vojvodstvo a tam je to s matrikami na nete biedne (vratane mormonov). Viem to preto, lebo vedlajsia dedina Jablonka je farnost a moje zaujmove miesto:-)
duros

Příspěvekod Zdenek » pon led 02, 2012 20:27

To jsme skoro sousedé. :lol: :lol:
Kdyby Vás Vaše pátrání zavedlo do farností Trstená a Tvrdošín mohu nabídnout jejich matriky. Tedy zatím jen ty, co vyvěsili mormoni. Trpělivě jsem si stáhl snímek po snímku do počítače, rozdělil přehledně podle jednotlivých matrik. Teď se mi v tom hledá mnohem pohodlněji, a hlavně rychleji. :wink:
Zdenek

Zpět na VYŘEŠENO