podivné zápisy

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

podivné zápisy

Příspěvekod calmar » pát zář 30, 2011 15:57

V karvinské matrice různokonfesních sňatků (ZA Opava Ka II 7, sn. 22) je záznam o sňatku Jana Malíře a Anny Bujokové - na obrázku vlevo dole. Záznam je totožný se zápisem v běžné matrice, nevěsta luteránka slibuje, že bude děti vychovávat katolicky atd. Podstatné jsou ale přípisky:
1) u Jana Malíře je napsáno "fugit", tedy asi že zmizel;
2) pak je tam napsána dcera Marina (údaj sedí s matrikou N);
3) třetí přípisek už je podivný, o někom se říká, že je ve skutečnosti voják - ale o kom? co se píše na začátku?
4) nejrozsáhlejší přípisek je zcela nesrozmitelný (pro mě): je tam řeč o výše zmíněné Marině, o Rakovci ve slezskoostravské farnosti, pak jsou tam nějaká jména (že by manžel Mariny?) a datum 24.1.1723. V tomto dni se nic, co by souviselo se zmíněnými osobami, ve SO neodehrálo. Sňatek Mariny ve SO jsem taky nenašel.

Snímek z matriky zde: http://calmar.ic.cz/marina.jpg

Díky za poznámky či nápady.
calmar

Oblast pátrání: Pomezí středních, severních a východních Čech
Bučovicko
Západní Těšínsko
Hranicko-Kelečsko-Valašsko
Hodonínsko
Opavsko

Příspěvekod zrnka písku » pát zář 30, 2011 16:30

Vařím sic z vody, ale vychází mi, že tato Marina (dcera) je pohrobkem, pravděpodobně se s Janem něco stalo toho 24.1.1723...
zrnka písku

Příspěvekod calmar » pát zář 30, 2011 16:37

Ovšem Marina se narodila až 15.3.1725, takže minimálně v půlce roku 1724 byl její otec živ a přítomen.
calmar

Oblast pátrání: Pomezí středních, severních a východních Čech
Bučovicko
Západní Těšínsko
Hranicko-Kelečsko-Valašsko
Hodonínsko
Opavsko

Zpět na VYŘEŠENO