Vápenná/Setzdorf

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Vápenná/Setzdorf

Příspěvekod bursica.d » ned dub 17, 2011 19:24

Prosím o přečtení matričního zápisu o sňatku (ZA Opava, matrika č. 3439, snímek č. 40, první zápis vlevo) :

http://matriky.archives.cz/matriky_lite ... ntityRef=(^n)(((localArchiv%2C^n%2C)(unidata))(3715))

Ze zápisu jsem pouze pochopila že Joann Heinrich Kaluschke, pozůstalý syn po Melchioru Kaluschke, sedláku z Wiendorf ???
si bral
Reginu, pozůstalou po Joannu Christophu ..... hostinském v Setzdorfu/Vápenné.

Bohužel, více nepřečtu; takže ani nevím jestli nevěsta byla dcera hostinského nebo vdova po hostinském.
Děkuji moc.
:)
bursica.d

Příspěvekod ozana » ned dub 17, 2011 20:09

jen pokus

... bauers in Nieder Pomsdorst? aus Pris?? Schlesien El. nach gebliebs. sohn

mit Anna? Regina des verstorbenen Joann Christoph kagses? gewesten Gastwierts in Setzdorstes. Wachosebs. ulitib geb. Wittig
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod bursica.d » ned dub 17, 2011 20:12

ozana píše:jen pokus

... bauers in Nieder Pomsdorst? aus Pris?? Schlesien El. nach gebliebs. sohn

mit Anna? Regina des verstorbenen Joann Christoph kagses? gewesten Gastwierts in Setzdorstes. Wachosebs. ulitib geb. Wittig

Podle Vašeho pokusu se mi potvrdilo jen to Nieder Pomsdort, což by asi měl být nyní Dolní Doniatow v Polsku.
Já přes ty "kudrliny a zkratky" více nepřečtu. Díky.
bursica.d

Příspěvekod stanley4 » ned dub 17, 2011 20:14

vidím to takto, bez záruky:
der Ehrbahre Junggesell Joann Heinrich Kalužhka des Verstorbenen Melchior Kalužhkes ge..sten Bauers in Nieder Ponesdorf? aus Preusisch Schlesien .. nachgeblieben Sohn mit Anna Regina des Verstorbenen Joann Christoph Kapses? ge..sten Gastwirts in Setzdorf .. Wittib?, geb. Wittig?

Ak som dobre prečítal slovo "Wittib", malo by znamenať rovnako ako Witwe - vdova. Napovedala by tomu aj poznámka o rodnom priezvisku.
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod bursica.d » ned dub 17, 2011 20:21

stanley4 píše:vidím to takto, bez záruky:
der Ehrbahre Junggesell Joann Heinrich Kalužhka des Verstorbenen Melchior Kalužhkes ge..sten Bauers in Nieder Ponesdorf? aus Preusisch Schlesien .. nachgeblieben Sohn mit Anna Regina des Verstorbenen Joann Christoph Kapses? ge..sten Gastwirts in Setzdorf .. Wittib?, geb. Wittig?

Ak som dobre prečítal slovo "Wittib", malo by znamenať rovnako ako Witwe - vdova. Napovedala by tomu aj poznámka o rodnom priezvisku.

Děkuji. Pomohl jste mi objasnit (pro mne záhadu) se slovy "Wittib a Wittig".
Takže jsem pochopila, že Anna Regina byla vdova po hostinském a vzala si Joanna Heinricha.

Přesněji lokalizovat místo "Wiendorf - Pomsdorf" asi bude menší problém.
Co jsem našla já (jestliže dobře čtu), tak by se mělo jednat o Nieder Pomsdorf, dnes snad Dolní Pomiatow v Polsku, ale kde je tam Wiendorf nevím.
bursica.d

Příspěvekod stanley4 » ned dub 17, 2011 20:35

Dovolím si poopraviť - "Nieder Pomsdorf" je "Pomianów Dolny" v Poľsku. Wiendorf v zápise nevidím, takže je pravdepodobne po probléme. :)
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod bursica.d » ned dub 17, 2011 20:37

stanley4 píše:Dovolím si poopraviť - "Nieder Pomsdorf" je "Pomianów Dolny" v Poľsku. Wiendorf v zápise nevidím, takže je pravdepodobne po probléme. :)

Děkuji, děkuji. Já jsem totiž četla "... Melchior Kaluschke bauer .... Wiendorf in .... Takže je po problému, Ještě jednou díky. :D
bursica.d

Zpět na VYŘEŠENO