VYŘEŠENO - Oddací, 1840, Tři Studně, německy

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO - Oddací, 1840, Tři Studně, německy

Příspěvekod bukman » čtv čer 10, 2021 17:07

Matriční zápis se mi podařilo přečíst, ale pod svědkama svatby, je zápis:
Ohlašovcací lístek z ??? Nového Města na Moravě 12.2.1840.....a tím tak nějak končím

dále tam je fach III., fase A, N. 7 (číslo 6 je přeškrtlé)

odkaz je
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00440.jp2
Problém mám ten, že ženich je můj vzdálený příbuzný a za manželku měl nějakou vzdálenou příbuznou Jakuba Jana Ryby, která žila v Dolanech 39 u Chudenic (Klatovsko); jenže se mi nedaří v online matrikách pro danou oblast nalézt jakékoliv příjmení Ryba.

Díky za pomoc a případné nasměrovaní jak pokračovat.
Naposledy upravil bukman dne pát čer 11, 2021 15:13, celkově upraveno 1
bukman

Re: Oddací, 1840, Tři Studně, německy

Příspěvekod zburget » čtv čer 10, 2021 17:26

Zdravím,
vítám na fóru!

Nenapsal jste, o který záznam se jedná.

A zkuste přepsat to, co tam vidíte - tedy originál německy, nepřekládejte. My tak uvidíme, co se vám nedaří přečíst a můžeme vám s tím pak líp pomoct.

Mimochodem - pokud se vám nedaří přečíst poznámku - jste si jist tím, že vše ostatní máte určitě dobře? Nechcete, abychom vám to pro jistotu zkoukli? Pokud ano, napište (opět přesně tak, jak je to v zápisu německy), co čtete. My vám to rádi opravíme.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod bukman » pát čer 11, 2021 7:42

Je to poslední zápis vlevo - Antonín Laub a Maria svobodná dcera Josefa Ryby.
a vpravo dole je:
Meldzettel nepřečtu Neustadtl 12 feb 1840 z. 248 Taufshein? der Braut Dolan 27 octob 1839 vide Archiw? fach III. fasc? A. N. 7 (šest škrtlá) /předpokládám, že zápis 27 octob 1839 patří matrice v Dolanech/

zápis u nevěsty věk nevěsty 26 let
Maria svobodná dcera po (nach) Josef Ryba - inmanns Dolany 39 hersch.? Chudenitz Klatower kreises? v Čechách a der mutter nepřečtu nepřečtu Anna grb. Josef jakš jäger tochter in dolan

V Dolanech na Klatovsku jsem pro potřebné období Rybovi nenašel.....ani příjmení Ryba nebo Jakeš.
bukman

Příspěvekod Gabi » pát čer 11, 2021 8:48

Meldzettel Ob(er)Amt Neustadtl 12 Feb(ruar) 1840 Z. 248 Taufschein der Braut Dolan 27 Oktob(er) 1839 vide Archiv Fach III. fasc(ikel) A. No. 7

Maria svobodná dcera po (nach) Josef Ryba - Inmanns Dolany 39 H(e)rrsch(aft) Chudenitz, Klatauer Kreises v Čechách a der Mutter seines Eheweibes Anna geb. Joseph Jakš Jägers- tochter in Dolan
:) Gabi
Gabi

Oblast pátrání: Stříbro/Mies; Sulislav/Solislau; Pňovany/Piwana; Stod/Staab; Chotěšov/Chotieschau

Příspěvekod zburget » pát čer 11, 2021 14:56

Přepisy VŽDY pište přesně tak, jak jsou zapsány - není tam napsáno "svobodná dcera", ale "ledige Tochter". Není možné vám jinak ukázat, v čem děláte chyby a poradit, na co si dávat pozor. Budete pak mít se čtením větší potíže.
Věřte, že se vám tady snažíme poradit, jak nejlím umíme. Nechceme po vás nic jen tak zbytečně.

Ženicha opravit nepotřebujete? Jste si jist tím, že jste ze záznamu vytěžil všechny dostupné informace? Netvrdím že ne, jen, když už se tady ten záznam řeší, tak to může být komplet naprosto přesně
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod bukman » pát čer 11, 2021 15:11

S překladem ženicha je to v pořádku, tam je rodová návaznost zjištěna. Problém mám s dohledáním předků něvěsty....to dám do příslušné sekce. Toto je Vyřešeno. Díky.
bukman

Zpět na VYŘEŠENO