Ano, s tím se setkávám taky.
Úřady mají asi málo peněz, aby poslali svoje zaměstnance na školení.
Ale od té doby, co mám "černé na bílém" mail z kraje, problém jsem neměla.
Píšu si žádosti a cituji jim § 25 odst. 6 písm. a) zákona o matrikách. A v žádostech několikrát opakuji, že žádám o doslovný výpis fotokopií...
Jednou mi paní napsala, že tak starou matriku do kopírky dávat nemůže, aby nepoškodila vazbu. V duchu jsem ji velmi chválila a do mailu jsem jí napsala radu, že by šlo daný záznam vyfotografovat a pak poslat mailem.
Jedna úžasná paní mi napsala, že si zítra z domu donese foťák, vyfotí a pošle (a tak se stalo).
Jiná tvrdila, že foťák nemá.
Psala jsem jí prosbu, ať se zeptá svých kolegů, že např. když se v obci dělá vítání občánků, jistě foťák mají. Nebo u nich na stavebním úřadě musí pořizovat fotodokumentaci, že by jí možná foťák na chvíli půjčili
(bylo to město, nikoliv obec o dvou zaměstnancích - starostce a účetní...)
S jednou paní jsme to dopracovaly tak daleko, že jsem s ní řešila, že i většina mobilů už dnes umí fotografovat a že pokud to bude jen trochu čitelné, že mi to bude opravdu stačit.
Někdy je to vážně náročné a dá to spoustu dopisování, ale zatím mám úspěšnost 100 procent.
Bohužel se to nedá říct o Slovensku

Tam mi paní napsala, že na to nemají techniku a že fotokopie se nedoporučují (řekla jsem si "hurá, když se nedoporučují, znamená to, že zakázané nejsou").
Můj dotaz na mobilní telefon zůstal bez odezvy.
Ptala jsem se na příslušném nadřízeném okresním úřadě a zmiňovala jsem možnost vyfocení mobilem. Odpověď byla, že se fotokopie nedoporučují a že matriky nebývají vybavené potřebnou technikou!!!
Tak jsem dospěla k závěru, že v ČR stačí zaplatit 20 Kč a dostanete to. V SR potřebují za každou kopii 5 euro a že jde o peníze, protože kdyby to jenom vyfotili a poslali mailem, nebyl by to úradný výpis za 5 eur, ale iba fotokópia za neviem koĺko euro, ale isto istě meněj