Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
Monika píše:OhisverMuller píše:Ale podle tohoto zápisu: https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9494/149#, úplně první vpravo nahoře, jde tedy spíš o tu Vaši domněnka, jestli dobře vidím, tak je to podruh, tedy v knihách by být neměl.
Chabeřice 20. 11. 1696 - opravdu bylo pohřbeno (ve Zruči na hřbitově při chrámu) nejmenované dítě Mikuláše Hudce, ale nikoli podruha - společenský status otce není ani naznačen. To, co čtete jako "podruha" je "puldruho letiho".
To znamená, že Mikuláš Hudec musel být ženatý už zhruba někdy v roce 1695 nebo 1694 a možná i několik let předtím. Věk u úmrtí bývá v této době hodně nepřesný, a to klidně i u dětí. (Už jsem viděla zapsaný pohřeb půlročního dítěte, kterému ve skutečnosti byly 4 roky.)
Píšete, že se narodil 1659 a ženil se 1697 (Zora píše, že se ženil jako vdovec, takže asi jste to měl zde ve čtení). V 17. století se zhruba ve středu Čech muži ženili poměrně často ve věku plus minus 20 let (ale nebylo to pravidlem, jen to bylo docela časté).
Odkud víte rok narození? Myslela jsem, že ještě nemáte jeho narození. Vycházíte-li ze zápisu jeho pohřbu, pak platí totéž o věku, co jsem psala výš, jen rozdíl může být mnohem větší (obvykle se rozdíl zvyšuje s vyšším věkem, vliv má i třeba to, zda zemřel v jiné farnosti, než v níž se narodil).
Pokud jste nenašel Mikulášovu první svatbu, podle čeho víte, že jeho otcem byl Martin?
Víte, chcete-li radu, je dobré sem dávat odkazy na zápisy, o nichž se zmiňujete (tedy ty relevantní). Jednak zkušenější kolegové z nich mohou případně i vyčíst nějakou další informaci (viz záměna podruha za věk dítěte), ale hlavně by ten, kdo vám chce poradit, věděl, o co se dá opřít s jistotou a co vychází z úvah (sice logických, ale stále jen úvah). Vůbec nevadí, že jste to měl už tady ve čtení, protože ne každý navštěvuje rubriku čtení nebo jde nejdřív ke čtení a pak do jiných kategorií. V takovém případě stačí přidat jen odkaz na příslušné téma ve čtení (dokonce je to lepší).
Neberte to, prosím, jako výtku - je to rada.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků