Původ příjmení, příjmení podobná

Tuto sekci jsem založil dle nápadu člena jtks. Zde můžete hledat a nabídnout pomoc při hledání v knihách, které máte doma nebo ke kterým máte přístup.

Re: Původ příjmení, příjmení podobná

Příspěvekod Milan Wölfl » sob črc 14, 2012 21:35

zrnka písku píše:
Brasl píše:Hovar je tedy Hoffer, což by mělo vycházet z něm. "Naděje, nebo Soud". (prosím němčináře o přesné přeložení).

V mých končinách je hof(f)er označení podruha...

Po poradě jsme se shodli na tom, že se může jednat o původně podruha (Hoffer). Navíc se ale může jednat i o poněmčenou verzi příjmení Hovorka, které bylo i je v Čechách časté...
Hovorka byl již probírán o něco dříve :wink:...
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod TKempny » sob črc 14, 2012 23:54

v mych končinach je hofer v podstatě horník, je to chlapík co v dole jezdí s vuzkama uhlí
TKempny

Příspěvekod zrnka písku » ned črc 15, 2012 8:09

TKempny píše:v mych končinach je hofer v podstatě horník, je to chlapík co v dole jezdí s vuzkama uhlí

... a já myslela, že nás dělí od sebe cca 20 km :-D
zrnka písku

Příspěvekod Brasl » ned črc 15, 2012 19:07

Nu, už jsem myslel, že je to uzavřené. (Hovar = Huvar = Hof(f)er)
"Poradil" jsem se s pány Jungmanem a Thámem.
Jungman : hofart = a) rusián, léno b) slc., podruh. -- Hofarta = nad kurwami kurwa (Ms. Hus)
hofer = (z něm. hof), slc. mor. ct slz., podruh -- hoferský = podružný -- hoferstwí = podružství
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShow ... vu&author=
Thám : hof = slova od toho tvořená mají vztah ke dvoru. -- höfchen = dvůr/eček -- hofen = dvorem býti -- hoffiren/hofein = a) dvořiti se (nekomu) b) in die hofen = podelati se, pofákati se (fákat je kálet)

Čili bych to viděl takto - hofer : podruh je pomocník, ten co vyváží horninu je také pomocník. Ve vztahu ke zmiňované šlechtě to může znamenat pomocník = družiník lenního (dvorního) pána.
Ekvivalent tady je : knecht = otrok, sluha, pacholek , knecht Michael = archanděl Michael, lancknecht = sluha zemský
Brasl

Příspěvekod zrnka písku » ned črc 15, 2012 19:22

Brasl píše:Nu, už jsem myslel, že je to uzavřené. (Hovar = Huvar = Hof(f)er)
"Poradil" jsem se s pány Jungmanem a Thámem.
Jungman : hofart = a) rusián, léno b) slc., podruh. -- Hofarta = nad kurwami kurwa (Ms. Hus)
hofer = (z něm. hof), slc. mor. ct slz., podruh -- hoferský = podružný -- hoferstwí = podružství
Thám : hof = slova od toho tvořená mají vztah ke dvoru. -- höfchen = dvůr/eček -- hofen = dvorem býti -- hoffiren/hofein = a) dvořiti se (nekomu) b) in die hofen = podelati se, pofákati se (fákat je kálet)

Čili bych to viděl takto - hofer : podruh je pomocník, ten co vyváží horninu je také pomocník. Ve vztahu ke zmiňované šlechtě to může znamenat pomocník = družiník lenního (dvorního) pána.
Ekvivalent tady je : knecht = otrok, sluha, pacholek , knecht Michael = archanděl Michael, lancknecht = sluha zemský

Možná je to z toho bouřkového horka, ale pořád mi to uniká, o co vám jde s tou šlechtou :)
zrnka písku

Příspěvekod Brasl » ned črc 15, 2012 19:35

Pouze o jedinou věc. Pokud jsem narazil na výklad rovnosti příjmení Hovar = Huvar = Hof(f)er, bylo to právě s konkrétním šlechtickým rodem, a mělo by to sedět i na ně. Nikde jinde nic v tom to duchu není. Čili, jde mne pouze o přesnost, i když je otravná. :wink:
Brasl

Příspěvekod wera » pát črc 20, 2012 12:16

Dobry den zelam... Stretla som sa s priezviskom Strakele (*1861 Tišnov)... Tusite, ci moze mat cesky povod? Dakujem...
wera

Příspěvekod Milan Wölfl » pát črc 20, 2012 12:22

Napadá mě časté příjmení Straka...
Straka - 114. nejčastější české příjmení; 1379 se objevuje poprvé, z názvu ptáka (podle jeho vlastností - pestrost,hlučnost,nenechavost); podle domovního znamení (Dům U Straky); slovo obecně používané pro strakaté dobytče nebo (což je možná pravděpodobnější) ve vinařských oblastech pro sekyrku;
dále z místního jména Straky nebo lid. Straka zejména o rodinách s židovskými předky...
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod wera » pát črc 20, 2012 17:13

Milan Wölfl píše:Napadá mě časté příjmení Straka...
Straka - 114. nejčastější české příjmení; 1379 se objevuje poprvé, z názvu ptáka (podle jeho vlastností - pestrost,hlučnost,nenechavost); podle domovního znamení (Dům U Straky); slovo obecně používané pro strakaté dobytče nebo (což je možná pravděpodobnější) ve vinařských oblastech pro sekyrku;
dále z místního jména Straky nebo lid. Straka zejména o rodinách s židovskými předky...

Velmi pekne dakujem....priznám sa, ze ma to ani nenapadlo... :)
wera

Příspěvekod Milan Wölfl » pát črc 20, 2012 17:15

wera píše:
Milan Wölfl píše:Napadá mě časté příjmení Straka...

Velmi pekne dakujem....priznám sa, ze ma to ani nenapadlo... :)

Myslím, že je to ono, jen jaksi proměněné a pozmeněné časem :-)
Snad jsem trošku pomohl ;-)

Milan Wölfl

původ příjmení

Příspěvekod marketamari » sob črc 21, 2012 11:49

Dobrý den,
chci se zeptat co znamená původ příjmení Kvizdalský, odkud pochází a kde bylo nejčastěji používáno.
Stejný dotaz mám pro příjmení Ponzer.
Děkuji za odpověd, markéta
marketamari

Re: původ příjmení

Příspěvekod ozana » sob črc 21, 2012 12:39

marketamari píše:Dobrý den,
chci se zeptat co znamená původ příjmení Kvizdalský, odkud pochází a kde bylo nejčastěji používáno.

Na to tady máme rubriku Původ příjmení, příjmení podobná v sekci Knihovna
viewtopic.php?f=19&t=4118

z Knihy Naše příjmení
Kvis, Kvíz - ze stč. A kvés = pivovarská káď; z MJ Chvistec, část Popelova u Dubé, něm. Quis; z něm. gewiss = jistě

dnes už mnoho příslušníků tohoto příjmení v ČR není
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kvizdals ... 1/hustota/

Ponz v knize není
Ponec, Ponc - ze střhn. A ponze = dláto; velký sud; též z OJ Ponc = Pontský Pilát (u Štítného) - viz Pilát

stč. = staročeský
střhn. = středohornoněmecky (od 12. do 16 století)
A = apelativum, slovo obecného významu

Ponzerů také už moc není
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Ponzer%2 ... 1/hustota/
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Roumen » sob črc 21, 2012 17:36

Dobrý den,poprosil bych vyhledat příjmení Orlita,děkuji :)
Roumen

Příspěvekod Milan Wölfl » sob črc 21, 2012 17:46

Roumen píše:Dobrý den,poprosil bych vyhledat příjmení Orlita,děkuji :)

Orlický - z místního názvu Orlík nad Vltavou, samota Orlík u Ústí nad Orlicí. též Vorlický.
Orlt, Orlet - patrně z německého aro = orel a walt = moc, síla (alt>olt>elt>lt)

Milan Wölfl

Re: Generální rejstřík k berní rule

Příspěvekod Brasl » ned črc 22, 2012 22:41

Pro vysvětlení významu příjmení Orlita, je třeba zajít do němčiny, což je má slabá stránka.
Dle všeho je to český název přepsaný do němčiny. Viz odkaz :
Já z něho vytáhnu jen - Worlik - Orlik - Orlik - Adler, a podle jmenovaného Karla Schwannzenberka je to hrad Orlík.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShow ... id=2200906

Orlit(k) = Orlík (hrad), orlík (pták) - ono i těch "orlích míst je hodně
Otlita může být i jméno řeky Orlice
Záměna k a t je velmi pravděpodobná, obzvláště v tomto textu.
Ps : Možná je to mimo, ale sokolník chová sokoly. Kdo cvičil orly ?
Brasl

PředchozíDalší

Zpět na Knihovna