od Slim » ned kvě 12, 2013 23:54
Bohužel musím Vás zklamat, samostatné rodné/oddací/úmrtní listy jako takové hromadně nikde nejsou a jediné dostupné matriční údaje bývají pouze ty, které naleznete v matričních knihách. Při zažádání o opis se údaje čerpají z těchto knih. A množství dostupných informací v nich záleželo na každém jednotlivém faráři. Při troše štěstí lze nalézt v různých archívech rozličné archiválie doplňující údaje z matrik. Jedná se o svatební smlouvy, pozůstalostní řízení, různé přílohy k oddacím matrikám, ohláškové knihy, záznamy o převodech majetku, vojenské záznamy, skicy k historickým mapám. Také je důležité projít veškeré matriční záznamy týkající se dané osoby. Jeho narození, svatbu, narození jednotlivých dětí i úmrtí. Nejvíce údajů obvykle naleznete při svatbách, někdy ale po strohých záznamech v ostatních matrikách najdete spoustu informací při úmrtí dané osoby. Nikdy předem nevíte jak složité dohledávání údajů bude. Genealogie není v žádném případě předem nalinkovaná rutina a proto je to i zábavný koníček.
V daném konkrétním případě bych ale začal nalezením údajů v matrikách u narození Šimona , zde by měly být bližší údaje o jeho otci a matce a pak bych nalezl záznam o jejich svatbě (což bude možná složitější, protože podle záznamů v matrice Kozova z roku 1791 to vypadá, že otec Šimona je Jiří Navrátil a Marie Žouželková, ale to může být bratranec stejného jména).
A hlavně myslet na to, že údaje v matrice nemusí být vždy správné. Já kupříkladu dnes bojoval s tím, že jsem se dostal k osobě o které jsem se domníval, že je ztracená příbuzná, ale u všech narozených dětí u té příbuzné jakožto matky bylo uvedeno jiné jméno otce její matky a místo odkud pocházel. Oddací záznam se mi najít nedařilo, přestože jsem obkroužil všechny matriky v širokém okolí. Nakonec u úmrtí té příbuzné byly uvedeny všechny správné údaje, zároveň se správným datem narození a dokonce s údaji o datu a místě svatby. Bylo to ještě širší okolí než jsem předpokládal, údaje jsem snadno našel a definitivně si potvrdil, že daná osoba je hledanou příbuznou a údaje u dětí jsou v matrikách chybně.