Zahradníci v Brandýse

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zahradníci v Brandýse

Příspěvekod PAB » pon úno 15, 2021 18:04

Dobrý den,

zpracovávám rodokmen rodu Kirsů z Brandýsa nad Labem. Jde o několik generací "zahradníků". Vím, že zahradník znamená člověk, který vlastní domek a menší kousek půdy, ale nějak mi to v tomto případě nesedí. Každou chvíli se totiž stěhovali v rámci města (v jedné generaci jsou děti rozené třeba ve 3 různých číslech popisných). Bývají uváděni jako: "zahradník a měšťan", "polní zahradník", "zahradnický tovaryš". Záhadný mi zatím je i jejich původ. Objevují se v Brandýse od roku 1805, kdy u nejstaršího záznamu je psáno "zahradník vsedlý". Jako zahradníci jsou uváděni všichni muži v rodině (resp. všichni potomci Josefa Kirse, který do města přišel kolem toho roku 1805). Napadají mě dvě vysvětlení. Buď to byli opravdoví zahradníci v dnešním slova smyslu, kdy se starali např. o zahrady tamního zámku (pak mi je ale divné, proč někdy byli označeni jako "polní" zahradníci a ne jako panští zahradníci). Nebo mě napadlo, že ten titul zahradníků jen dědili jakožto statusové zařazení kvůli daním. Budu ráda za jakékoliv komentáře, rady a úvahy.

Petra
PAB

Re: Zahradníci v Brandýse

Příspěvekod Zora » úte úno 16, 2021 15:07

zahradník - dle výměry obdělávané půdy - mě by mít půdu v držení či ve vlastnictví, dá se předpokládat, že by se asi nestěhoval. (pokud by tedy neměnil drženou nemovitost a obdělávaná pole ve stejné výměře).

Zahradník a měšťan - Jako měšťan by měl mít v držení nemovitosti (dům a pozemky), pak jde spíše o profesi
polní zahradník - nesetkala jsem se
Možná by trošku mohlo pomoci vložit nejstarší a nejmladší nalezený zápis, třeba v něm něco objevíme, více očí - více vidí...
Z

zahradnický tovaryš - jde jednoznačně o povolání - ne o vlastnictví půdy (mohl ji samozřejmě vlastnit, mít v držení, ale zápis hovoří o profesi)
Vezměte jednotlivý zápis a v dané matrice zkuste porovnat okolní zápisy, zda se uvádí profese, (zahradník pěstující plodiny) či ekonomické postavení (zahradník ve smyslu výměry v držení) , a zda je to u okolních zápisů jednoznačné - stejný zapisující.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod PAB » úte úno 16, 2021 21:59

Díky moc za reakci! Tady několik záznamů:

nejstarší záznam z Brandýsa: narození Františka 1805, otec Josef Kirs, zahradník vsedlý (to slovo "vsedlý" bude zřejmě značit, že se nedávno přistěhoval, před rokem 1805 se totiž Kirsovi nevyskytují široko daleko v celém panství, manželka Josefa Kirse byla ze Mšena, ani tam žádní Kirsovi nejsou) https://ebadatelna.soapraha.cz/d/4155/123#

druhá svatba Františka - polní zahradník, syn polního zahradníka https://ebadatelna.soapraha.cz/d/4196/20#

svatba Františkova bratra Antonína Kirse, tovaryše zahradnického https://ebadatelna.soapraha.cz/d/4169/116#

z mladších záznamů, 1907 - dědeček uváděn jako polní zahradník https://ebadatelna.soapraha.cz/d/13931/186# (zaujala mě kmotra - květinářka z Klatov)
PAB

Příspěvekod Zora » stř úno 17, 2021 18:38

První odkaz - František

Pokud čtu správně - já na to nevidím - je tam změna oproti okolním zápisů v osobě křtícího kněze.
Křtil .... farář swoyssitcký řekla bych, že by se mohlo jednat Svojšice , okres Kolín.
Mohl samozřejmě zastupovat, nebo mohl mít vztah k rodině narozeného Františka. V kolonce narození - křest je pouze jedno datum, buď to znamená, že se vše konalo v jeden den, nebo že jde pouze o zápis křtu. (bez toho by se dítě neobjevilo v matriční knize, nepokřtěné děti se tam nezapisovaly.)

Já bych se do těch Svojšic pro jistotu podívala na výskyt příjmení, případně (pokud čtu přídavné jméno u faráře špatně) hledejte podobnou obec.
U otců, pokud na to tady vidím, čtu zapsané povolání, ne "výměru" pole, takže i Váš zahradník by se měl starat o zahradu, buď byl odborník na úpravu zahrady, nebo cokoliv pěstoval.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » stř úno 17, 2021 18:46

Druhá svatba Františka
Našla jste svatbu matky Anny Živné? Svatby se konaly nejčastěji u nevěsty, tedy ve Mšeně.
Píšete sice, že tam žádní nositelé příjmení Kirs nejsou, ale on tam mohl na svatbu samozřejmě jen přijet.
U svatby se dá předpokládat, že by tam byly údaje o rodičích ženicha.

Z tohoto zápisu usuzuji, že zahradních polní pěstoval něco na poli - dřív bývala zahradnictví - obdělávaný menší kus pole, pěstovala se tam sezonní zelenina. Pozemek nemusel vlastnit, mohl ho mít v pronájmu, ale to se z tohoto zápisu asi nepozná.
Samozřejmě píšu to, co mě napadne, není to naprosto žádná jistota.
Z
Zora

Příspěvekod Zora » stř úno 17, 2021 18:55

svatba Antonína
zahradnický tovaryš, už jsme psala, zcela jistě povolání, byl v příslušném cechu, možná dotaz na příslušný oblastní archiv, pod který cech patřili zdejší zahradníci.

Tady je zajímavé místo narození ženicha , samozřejmě ho nepřečtu :-( , ale zdá se, že jde o nějakou část Brandýsa, tedy narozen v XX l městu Brandýsu příslušející (nemůže jít o domovskou příslušnost, ta se udělovala až po roce 1848)
Je zajímavý poměrně velký věkový rozestup mezi bratry, jeden narozen 1805, druhý cca 1820.
Pokud máte nalezených více dětí, není u žádného nějaká poznámka o původu Josefa?

Z
Zora

Příspěvekod Radix » stř úno 17, 2021 19:36

Zora píše:polní zahradník - nesetkala jsem se

viewtopic.php?f=16&t=16594
Radix

Příspěvekod Zora » stř úno 17, 2021 19:46

Radix píše:
Zora píše:polní zahradník - nesetkala jsem se

viewtopic.php?f=16&t=16594

už jsem v odpovědi popolezla, i Vám díky Z
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi