Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
Arin-Gark píše:Zdravím, nevíte prosím někdo, jestli se dřív odevzdávaly rodné a oddací listy zemřelých osob? Když jsem se totiž doma sháněl po rodných listech mých prarodičů a praprarodičů, kteří zemřeli v letech 1972 - 1975, tak mi rodiče tvrdili, že je nemáme, protože se to tenkrát nejspíš odevzdávalo. Přitom rodný list mého dědy z druhé strany, který zemřel v roce 1988 v rodině normálně je. Je to tedy podle vás s tím odevzdáváním pravda, nebo se to za ta léta spíš někde zašantročilo?
morávková píše:Při úmrtí občana je třeba předložit doklad, ze kterého je možno vyčíst potřebné údaje - zpravidla občanský průkaz, cizinci pas, pokud není ani jedno, tak pak přichází ke slovu ta závorka : rodný, oddací list.
Nemapatuji se, že by v našem matričním obvodu byl někdy tento náhradní způsob (rodný list, oddací list ) požadován, vždy si matrikářka poradila i bez nich. A pokud by se to někdy stalo u nás, tak já bych vždy tyto doklady vrátila, protože např. oddací list je třeba pro vyřízení vdovského důchodu. Rozhodně žádný zákon neříká, že se tyto doklady po úmrtí odevzdávají.
Pěkný den...
P.S. To platito i v roce 1970 .....
morávková píše:Tak to jo. Já totiž sháněla RL po prababičce a řekli mi, že ho vrátili, tak jsem nabyla dojmu, že museli.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků