povolání VRCHNÍ HOROLEZEC - VYŘEŠENO

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

povolání VRCHNÍ HOROLEZEC - VYŘEŠENO

Příspěvekod eopa » čtv říj 08, 2015 20:02

Při svém pátrání v matrikách okresu Hořovice /Příbram jsem narazila na povolání VRCHNÍ HOROLEZEC, nevíte někdo, co to bylo za povolání? Zatím jsem to nikde nenašla... :shock:
Naposledy upravil eopa dne pát říj 09, 2015 6:42, celkově upraveno 1
Eva
eopa

Re: povolání VRCHNÍ HOROLEZEC

Příspěvekod Dawid » čtv říj 08, 2015 20:03

Máte prosím odkaz?
Dawid

Příspěvekod eopa » čtv říj 08, 2015 20:19

Odkaz bohužel nemám, není to zdigitalizováno, mám to opsáno z originálu matriční knihy a ten zápis je z roku 1888
Eva
eopa

Příspěvekod eopa » čtv říj 08, 2015 20:35

Děkuji za tip, taky se k této verzi přikláním. Zkusím ještě hledat v nějakých historických slovnících...
Eva
eopa

Příspěvekod Zora » čtv říj 08, 2015 20:36

Kterého města, obce se matrika týká?
Moc se mně to totiž nezdá, kdysi jsem se horolezectví věnovala a r. 1888 mohl být ve znamení dobrovolných horolezců, především ale v německých oblastech na píscích, (pískovcové skály) ale že by to bylo povolání, to jsem nikdy neslyšela. A to bylo třeba odečíst ještě pár let (desitku snad), aby se mohl stát vrchním horolezce. Snad se tím mělo na mysli něco jako horský vůdce, vodil turisty do hor..
Snad možná v Alpské oblasti, kde se už tehdy podnikaly výstupy na jednotlivé štíty, dnes bychom to tedy spíš asi považovali za obtížné turistické cesty. .
Docela by mě to zajímalo, z hlediska dalších informací o tomto sportu.

Jen pro zajímavost - jde o amatéry ve smyslu horolezectví.
Mezníkem v dějinách pískovcového horolezectví se stal výstup, při kterém lezci prokazatelně lezli jen vlastními silami a jedinou pomůckou jim bylo lano na zajištění: 1. července 1888 Herrmann Fischer, Hugo Kurze, Theodor Lierke a Adolf Matthäi z Drážďan vylezli na Nonne poblíž Rathenu starou cestou, dříve již lezenou s umělými pomůckami.
physics.ujep.cz/~msvec/ho/pisek_historie_pravidla.doc
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » čtv říj 08, 2015 20:56

Monika píše:Zrovna včera jsem si říkala, co to mají najednou v matrice s tou "horou" a pak mi došlo, že v té době otevřeli (na krátko) blízko u obce (Mutějovice nedaleko Rakovníka) doly. Jedno z povolání v matrice byl "hormistr".

Zoro, v prvním příspěvku jsem zachytila město Příbram :wink:
sorry, uniklo mně to,.
Určitě půjde o něco s důlními činnostmi, jen mě mate,slovo horolezec.
No, možné je všechno. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod eopa » čtv říj 08, 2015 21:01

Jak koukám na tu mapu, při větším zvětšení nebo v turistické verzi je nedaleko Neřežína bývalá štola Barbora se znakem dvou kladiv, což hádám bude asi hornické znamení...
Mě ten horolezec taky mate, zkusím jedště Ottův slovník naučný :-)
Eva
eopa

Příspěvekod Zora » čtv říj 08, 2015 21:53

Monika píše:Kdyby byl sken, bylo by to lepší.

Nebylo horolezectví spíš koníček, než povolání? Proč by pak byl koníček zapsaný v matrice? To mi právě na tom od začátku nesedí. Ale tak třeba byl nějaký bohatý pán alpinista a opravdu si platil vlastního vrchního horolezce. To se nedá vyloučit.

:D platil by si možná - v daném, roce - opět alpinistu, - nebo spíš horského vůdce... a lezli by spolu v okolí Příbrami. :roll: taky by se mohlo jednat o člověka, pocházejícího z Alp, ale stejně bych tam jako povolání viděla česky - horský vůdce, snad alpinista, ale těžko horolezec.
ještě se tu taky probíralo kdysi povolání sběrač šišek... tak jestli snad třeba tohle nemá nějakou souvislost? třeba něco jako vrchní stromolezec?

Bez skenu je to asi marné zjistit. Zora
Zora

Příspěvekod Dawid » čtv říj 08, 2015 22:31

Aha, doly.
Takže "steigen" = německy "lézt" a "Steiger" by byl doslova "lezec"... kdyby to nebyl štajgr, důlní dozorce. Někdo doslovně a úplně špatně přeložil němčinu :D
Dawid

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát říj 09, 2015 6:37

Dawid píše:Aha, doly.
Takže "steigen" = německy "lézt" a "Steiger" by byl doslova "lezec"... kdyby to nebyl štajgr, důlní dozorce. Někdo doslovně a úplně špatně přeložil němčinu :D

Pobavilo.
Dawid je jasnonoš.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod eopa » pát říj 09, 2015 6:40

Všem vám moc děkuji za pomoc 8)
Eva
eopa

Re: povolání VRCHNÍ HOROLEZEC - VYŘEŠENO

Příspěvekod reta » pát říj 09, 2015 9:52

To jako, že matrikářka napsala místo štajgr, VRCHNÍ HOROLEZEC?
reta

Oblast pátrání: České Meziříčí, Králova Lhota, Skršice
Sklené, Račín a Nová Ves vše u Žďáru nad Sázavou

Příspěvekod Dawid » pát říj 09, 2015 11:53

reta píše:To jako, že matrikářka napsala místo štajgr, VRCHNÍ HOROLEZEC?
No někdo někde nahlásil (nejspíš tak, jak byl u německy komunikujícího zaměstnavatele zvyklý), že povolání je "Ober-Bergsteiger", a někdo jiný si řekl "to je německy, to říkat/psát nebudu. Takže... jak by to bylo po našem...? Hmm..."
:)
Dawid

Příspěvekod reta » pát říj 09, 2015 11:56

No copak, nemožné to není. :)
reta

Oblast pátrání: České Meziříčí, Králova Lhota, Skršice
Sklené, Račín a Nová Ves vše u Žďáru nad Sázavou

Příspěvekod Zora » pát říj 09, 2015 12:01

ještě štěstí, že z něj tedy v matrice neudělali alpinistu, a to přímo Ober alpinistu, pardon vrchního...
škoda, že není vidět na ten zápis, to je tedy unikát.
a ten zapisujícím kněz snad musel být český buditel ... v roce 1882 překládat do češtiny německé slovo, v té době nenahraditelné česky a to ještě v oblasti s důlní činností, kde každý věděl, kdo je štajgr a pravděpodobně netušil, co dělá horolezec. No, všechno je možné. Z
Zora

Další

Zpět na Otázky a odpovědi