No, právě, já v tom vidím taky opuku, byť vzděláním slaboproudař, snažila jsem se kdysi do toho rýt. (nápad, jako mnoho jiných omkamžitých nápadů)
Místo vzorně vyrobeného nápisu mně zbyly krásné kamené "šupiny - plátky"
Akle že by používali zrovna opuku na stavební práce? Ona se na to asi moc nehodí...
Ale mohu se vyjadřovat fundovaně k dysgrafii - asi 10 let zpočátku velmi tvrdého výcviku syna - kontrola odborníkem, výcvik vlastní metoda.... ü něj to vyšlo neskutečně dobře, já jsem to chytila na stáří

))
Tazateli se samozřejmě omlouvám, že jsem vnesla zmatky. (Ale moje teorie se dá použít do rodinné kroniky jako jeden z mnoha nápadů - zní to tajemně a skýtá to prostor pro fantazii pozdějších čtenářů, kronika nemusí být jen strohá)
Vzpomněla jsem si na tajemný nápis na kameni z blízských Řeznovic. Neskutečné množství badatelů v tom dokázalo najít cokoliv, dokonce i celkem přesný popis podzemní chodby na hrad Veveří k templářskému pokladu.
Nakonec díky zájmu místního faráže nápis rozluštil odborník z UK. Jedná se o zlomek náhrobního kamene s tzv. kumánským nápisem. Písmo rozluštil a určil orientalista dr. Pavel Poucha. Jedná se o písmo ujgurské, které později užívali Mongolové. Na kameni je slovo Margus, což je poturčené jméno Markus.
http://kostel-reznovice.isidorus.net/dejiny-cz.htmS omluvou Zora