Nápis na kameni

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Nápis na kameni

Příspěvekod Gringo » stř led 15, 2014 6:27

Zdravim ve spolek,
pri rekonstrukci domu se nam povedlo odhalit kamen se zvastnim napisem - tusi nekdo, jaky by to mohlo mit vyznam?
Nejvice me mate pritomnost pismene И - jakoby I z azbuky. Co jsem zatim dohledal, tak predkove na grunte byli uz v roce 1774 (nejspise i drive), nevesty a prizenivsi byli mistni (maximalne 20km vzdalene obce), zadne vazby na rusko jsem zatim neobjevil.
Obrázek
Taky mi moc neni jasny vyznam takoveho sdeleni - proc by ne jeden z mnoha kamenu neco tesali a nakonec ho v dome ulozili tak, ze prakticky neni videt?
TY Gringo
Gringo

Oblast pátrání: Trojanovice, Frenštát a okolí
Prostřední Bečva a okolí
Kozlovice, Frýdlant n. O.
Doubrava a Polsko
Lhenice, Netolice, Krtely a okolí

Re: Napis na kameni

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř led 15, 2014 7:52

Co je tam napsané? vidím je 1853, DIC 23 ZA? Za tím ZA už to nepokračuje?
Ten kámen bude asi stavební materiál z jiné stavby- že ho použili při přestavbě, protože se "hodil", což uznávám ubírá kouzlo.
a nemohlo by to být 23. prosince 1853?
dic jako zkratka z nějaké formy slova december....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Gringo » stř led 15, 2014 8:22

To je vsechno, i nekolik pismen staci na zahadu:-)
mezi 23 a Z jeste vypada neco jako tecka a co se ZA tyce, ono Acko postrada spodni klestinu, mohlo by to byt z azbuky eLko, pokud tam teda opravdu azbuku mame. Jeden z laickych napadu byl ze by to mohlo byt Dominus I Cristus (jakoze nejaky odkaz na bibli) 23. (v poradi) ZaLm. No ale to kdyz se nalistuje, tak je tam jen: Hospodin je muj pastyr... - proste nic co by vypadalo jako nejaka indicie k pokladu:-)

Teorie s prestavbou je take mozna, dum tam sice stoji pekne dlouho, ale urcite ne v puvodni podobe, za poslednich sto let je moje rekonstrukce treti v poradi.
TY Gringo
Gringo

Prostřední Bečva a okolí
Doubrava a Polsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř led 15, 2014 8:34

no pak by to mohl byt kámen z přestavby 1853 (a s modlitbou) :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Gringo » stř led 15, 2014 8:42

jeste chybi dukaz, ze na stavbe se podileli rusti zajatci;-)
TY Gringo
Gringo

Prostřední Bečva a okolí
Doubrava a Polsko

Příspěvekod Slim » stř led 15, 2014 9:22

Tipoval bych to spíše na stavbaře dysgrafika :) V azbuce není totiž písmeno odpovídající "Z" z latinky na konci. Já také rád při různých přestavbách či opravách rád zakomponovávám datum, kdy danou akci provádíme.

Podle mne chtěl pisatel napsat 1853 DNE 23 ZÁŘÍ, ale nebylo mu dáno své umění plně rozvinout a buď mu sebrali kámen nebo ho poslali dělat nějakou, z jejich pohledu, smysluplnější činnost :) Opět se odvolám na occamovu břitvu - pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované http://cs.wikipedia.org/wiki/Occamova_b%C5%99itva .
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Zora » stř led 15, 2014 10:03

já tam vidím DIA a pak O nebo C

Vycházím z toho, že pisatel asi něťukal vodorovnou příčku u A víte, o jaký druh kamene se jedná? třeba by mu vodorovný ťukanec zapříčinil odpadnutí kusu kamene. :-)))
U číslice 3 nahoře je vodorovná linie, ale nevytváří komplet ohraničený tvar, u A by to byl ohraničený trojúhelnik.

no a potom tupě přeloženo by to mohlo být
dia - od sebe
C- zkratka pro: constituo - postavit
O - zkratka pro: obicio - postavit

není tam ještě nělde podpis stavitele ? :-)))

Všechny šifry se dají vyřešit, jen výsledek skoro nikdy neodpovídá pravdě :-)))
Z

Dia - znamená sice od sebe - ale asi ne ve smyslu mnou... spíš ve smyslu (vzdaluje se) něco od nečeho :evil:
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Slim » stř led 15, 2014 10:11

V té době nebyla gramotnost až na takové úrovni a nečekal bych u selského stavení složité anagramy a nějakou pokročilou latinu. Přecejen to je grunt a ne kostel :) Mi se nejpravděpodobnější jeví to DNE - 'D' OK, N dysgrafie, E - kdo v té době věděl jak se psalo velké E, tak je psáno malé, dle obloučku nahoře v písmeni, při tesání C by ten oblouček byl zbytečný. Nehledě na to, že nápis není tesaný, ale rytý, nejpravděpodobněji kramlí nebo hřebíkem :)
Slim

Příspěvekod Zora » stř led 15, 2014 10:21

Vždyť to bylo pro úsměv po ránu - všechny šifry můžeš vyluštit. jen výsledek není vždy správný ....
PS - jestli škrábeš nebo tukáš, stejně může kus kamene upadnout, třeba zrovna vnitřní roh pod vodorovnou čárkou u 3 vypadá, že něco odpadlo, a vnitřní plochy smyček od 8 jsou zřetelně nižší, jestli odpadly, nebo byla plocha cíleně snížena, to nepoznám.

Mimo téma -
Co se týče dysgrafie, to by mě zajímalo, zda tenhle problém před stoletím existoval. NIkde jsem zatím nenarazila na jakoukoliv zmínku o historii této dysfunkce :-)))
(Taky by bylo zajímavé slyšet od odborníka rozpravu na téma dysgrafie u analfabeta :-)))
Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Slim » stř led 15, 2014 10:42

Zora píše:Vždyť to bylo pro úsměv po ránu ....

Však já to taky tak beru a v žádném případě se nesnažím poučovat či moralizovat, pouze daný tón zachovávat :)

PS: Podle mne se jedná o opuku a do té se dá rýt celkem snadno, ale ráda ve vrstvách odpadává. Ale nebrat mne jako bernou minci, já su vzděláním zootechnik, takže bych se fundovaně vyjadřoval výhradně ke zkamenělému kravskému ... :lol:
Slim

Příspěvekod Zora » stř led 15, 2014 10:55

No, právě, já v tom vidím taky opuku, byť vzděláním slaboproudař, snažila jsem se kdysi do toho rýt. (nápad, jako mnoho jiných omkamžitých nápadů)
Místo vzorně vyrobeného nápisu mně zbyly krásné kamené "šupiny - plátky"
Akle že by používali zrovna opuku na stavební práce? Ona se na to asi moc nehodí...

Ale mohu se vyjadřovat fundovaně k dysgrafii - asi 10 let zpočátku velmi tvrdého výcviku syna - kontrola odborníkem, výcvik vlastní metoda.... ü něj to vyšlo neskutečně dobře, já jsem to chytila na stáří :-)))

Tazateli se samozřejmě omlouvám, že jsem vnesla zmatky. (Ale moje teorie se dá použít do rodinné kroniky jako jeden z mnoha nápadů - zní to tajemně a skýtá to prostor pro fantazii pozdějších čtenářů, kronika nemusí být jen strohá)
Vzpomněla jsem si na tajemný nápis na kameni z blízských Řeznovic. Neskutečné množství badatelů v tom dokázalo najít cokoliv, dokonce i celkem přesný popis podzemní chodby na hrad Veveří k templářskému pokladu.
Nakonec díky zájmu místního faráže nápis rozluštil odborník z UK. Jedná se o zlomek náhrobního kamene s tzv. kumánským nápisem. Písmo rozluštil a určil orientalista dr. Pavel Poucha. Jedná se o písmo ujgurské, které později užívali Mongolové. Na kameni je slovo Margus, což je poturčené jméno Markus.
http://kostel-reznovice.isidorus.net/dejiny-cz.htm

S omluvou Zora
Zora

Příspěvekod Rozina » stř led 15, 2014 12:01

Dříve se opuka hodně používala na Opočensku. Mámé podezdívku i sklep z opuky (40 let)
Rozina

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř led 15, 2014 13:02

ano- pár drápanců a hned je o čem tlachat :-)
pobavilo.
líbí se mi, co psal Slim- že je to DNE...
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Brasl » stř led 15, 2014 15:44

Ach ti turisti, počmárali kde co.

Pro Zoru, dysfunkce jsou módním "hitem" cca 20 let, předtím, my, co si je syslíme (máme jich víc), jsme byli jenom hloupí. :-)
A dysfunkce se projevuje ztrátou stranové orientace, např. při pouštění a zarážení vody u klasického kohoutku, utahování povolování matic, a pod., tak postihuje i analfabety.

Jo a četl jsem to také jako dne.
Brasl

Příspěvekod Míla » stř led 15, 2014 16:35

Zdravim Slima-kolegu zootechnika. Teť jsem se vaši rozpravou fakt pobavila.Ale kdyby to byla moje záhada,určitě by mě zajimalo,jestli se takovy druh kamene v okolí vyskytuje.Nějaka dysgrafii našich předkůtěžko uvažovat když se neuměli většinou ani podepsat, ale práci s kamenem určitě ovládali líp než my.Asi byl tento kámen původně umístěn na nějakem viditelném místě s nádpisem data nějaké výstavby,při další přestavbě se to již nepovažovalo za důležité a tak ho šoupli jinam, a tď se znovu vynořil. S tím samým případem jsem se setkala na chalupě u své kamarádky, jen se jednalo o dřevěný trám s letopočtem postaveni chalupy. Až jsem šla do historie jejich rodu tak to přesně do sebe zapada.
Míla

Oblast pátrání: okres Frýdek Místek

Další

Zpět na Otázky a odpovědi