Žádné informace o předkovi

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Žádné informace o předkovi

Příspěvekod Alfie16 » pát kvě 03, 2013 8:58

Narazil jsem na situaci, od které se zatím neumím úplně posunout.
Předek se mi v roce 1800 oženil, měl minimálně dvě děti (1813) a 1821 zemřel. Ani v jednom případě u něho není zapsáno, odkud pochází, ani kdo byli jeho rodiče, zatímco u ostatních lidí ty záznamy jsou. Pouze u svatby je napsán věk 42 let.

Napadla mě celá řada teorií, třeba že se do obce odněkud přivandroval, usadil se a nikomu neřekl, co je vlastně zač. Proto by potom o něm nemohli nic dalšího psát.
Nebo že by to souviselo s uvolněním z nevolnictví po r. 1781?

Napadá někoho, kde bych třeba mohl dohledat další informace?
Alfie16

Re: Žádné informace o předkovi

Příspěvekod Kašpar » pát kvě 03, 2013 9:06

Jen mě napadá,mohu se mýlit.
Pokud je uveden v matrice oddaných,opravdu tam není ani bydliště,případně jeho rodiče? Ještě by to šlo zkusit v matrice narozených u jeho dětí.
Naposledy upravil Kašpar dne pát kvě 03, 2013 13:31, celkově upraveno 1
Kašpar

Příspěvekod Alfie16 » pát kvě 03, 2013 9:12

http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... /?strana=8
Tady je ta svatba, je to hned první řádek vlevo. Nic tam k němu nevidím, jen že je asi rychtář z Krupé. Tam tedy bydlel, ale o rodičích ani zmínka. A stejně tak je to ve všech ostatních záznamech.
Alfie16

Příspěvekod Zora » pát kvě 03, 2013 9:32

V době, o které píšete, se také začaly objevovat první továrny a v té souvislosti migrační vlny venkovských obyvatel za vidinou lehčí obživy.
Hodně často se stávalo, že faráři nezapisovali data o osobách, neznali je, nebo dostali písemný doklad (rodný list, záznam o sňatku) a ten nezanesli do matriky, ale jen archivovali.
Nezbývá opravdu nic jiného než hledat v okolních matrikách. Zkuste také google
zadávejte "osedlost jméno obce a příjmení" nebo "diplomová obec příjmení"
nebo zkoušejte, na google, zda nemá někdo vypracovaný rodokmen, týkající se příjmení nebo alespoň obce... Malá naděje, ale co kdyby...
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod jardaepp » pát kvě 03, 2013 10:18

Tento případ znám bohužel velice dobře,kdy můj přímý předek z otcovy strany přišel do Lažan Defur. už ženatý,pak se ještě 2x oženil,měl několik dětí,ale nikde není záznam o původu.Spoléhám na pozemkovou knihu velkostatku,vím,že koupil grunt a snad by tam mohl být zápis.Dále by snad mohlo být něco v záznamech o zaměstnancích na velkostatku.Nebo zkusit kroniku nebo pamětní knihu obce.Náhoda je někdy bl....A taky možná fond farního úřadu,i když ten můj je nepřístupný.
Hodně štěstí a držím palce(i sobě).
jarda H.
jardaepp

Příspěvekod stanley4 » pát kvě 03, 2013 11:35

Bol vdovec, preto tam nie sú údaje o rodičoch - tie bývajú väčšinou len pri prvom sobáši. Skúste pohľadať záznam o úmrtí manželky, možno tam bude niečo, čo Vás posunie ďalej. Keďže je richtár, predpokladám, že tam žil dlhšie, preto by som úmrtie manželky a aj predošlý sobáš hľadal najskôr tu.
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Martin Jílek » pát kvě 03, 2013 11:48

stanley4 píše:Bol vdovec, preto tam nie sú údaje o rodičoch - tie bývajú väčšinou len pri prvom sobáši. Skúste pohľadať záznam o úmrtí manželky, možno tam bude niečo, čo Vás posunie ďalej. Keďže je richtár, predpokladám, že tam žil dlhšie, preto by som úmrtie manželky a aj predošlý sobáš hľadal najskôr tu.

Souhlasím!U první svatby bude více informací!
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Alfie16 » pát kvě 03, 2013 12:05

Děkuji všem, jdu se poohlédnout, jestli tedy nenajdu údaje o předchozí svatbě, to mě vůbec nenapadlo, že by to nenapsali...
Alfie16

Příspěvekod IvoD » pát kvě 03, 2013 13:08

U mně teda v případě druhých svateb vždycky u mužů psali vdovec (aspoň zkratkou), u žen většinou i po kom to vdova byla... :? Ale je možné, že jiný kraj-jiný mrav.

V té Krupé (nebo jak se to tam dneska jmenuje) jsi už hledal? Zkus se podívat, kterým manželům Černým se narodil okolo roku 1758 (+/- aspoň 5 let) synek Frantík, resp. jestli tam v té době vůbec nějací Černí žili. Zkus najít jeho sourozence, zmínky o finančních poměrech (např. sedlák, ...) atd. Když byl rychtář, asi nebyl z rodu podruhů (pokud teda předchozí svatbou se nepřiženil na bohatý grunt a pak se stát rychtářem), mohli být křtěni v kostele v bližším větším městě, matka ho mohla porodit jako prvního syna ve svém původním bydlišti (což nutně nemusela být Krupá). Zkus hledat v gruntovní knize. Zkrátka zkus pohledat nějaké rodově související události, on pak do toho Frantík zapadne.

Dej vědět, jak jsi pochodil.
IvoD

Příspěvekod obluda31 » pát kvě 03, 2013 16:26

Alfie16 píše:Děkuji všem, jdu se poohlédnout, jestli tedy nenajdu údaje o předchozí svatbě, to mě vůbec nenapadlo, že by to nenapsali...

Dobrý den. Nemám v tom úplně jistotu ale zkuste to: František se mohl narodit 13.2.1756 v Lišanech - otec Jiří,
matka Anna. Matrika Hředle 1 strana 5. Tento František Černý se oženil dne 8.5.1780 s Marií ??? z Krupé.
Matrika Hředle 01/103. Františkova první žena Marie zemřela dne 29.7.1800 v Krupé 23 ve věku 35 let -
matrika Mutějovice 18/12. To by ale v době svatby muselo být Marii 15 let - to je nepravděpodobné.
obluda31

Příspěvekod constance4 » pát kvě 03, 2013 17:30

keď hovoríte, že bol richtár - skúste místopis, napíšte na úrad obce popýtajte sa po kronike alebo nejakej knižke o obci (zvyklo sa k nejakému velkému výročiu založenia/prvej zmienky vydávať knižky)
constance4

Příspěvekod Alfie16 » pát kvě 03, 2013 21:14

obluda31 píše:
Alfie16 píše:Děkuji všem, jdu se poohlédnout, jestli tedy nenajdu údaje o předchozí svatbě, to mě vůbec nenapadlo, že by to nenapsali...

Dobrý den. Nemám v tom úplně jistotu ale zkuste to: František se mohl narodit 13.2.1756 v Lišanech - otec Jiří,
matka Anna. Matrika Hředle 1 strana 5. Tento František Černý se oženil dne 8.5.1780 s Marií ??? z Krupé.
Matrika Hředle 01/103. Františkova první žena Marie zemřela dne 29.7.1800 v Krupé 23 ve věku 35 let -
matrika Mutějovice 18/12. To by ale v době svatby muselo být Marii 15 let - to je nepravděpodobné.

Dobrý den,
děkuji za snahu! Zjistil jsem, že žena mého Františka opravdu zemřela ve věku 35 let v roce 1800. Předtím spolu stihli minimálně 9 dětí, první dítě, které jsem objevil, se jim jako manželské narodilo v roce 1785 a byla to dcera Marie.
Při druhé svatbě v září 1800 mám u Františka uvedený věk 42 let, což by úplně nebylo, ale 2 roky asi v těchto záznamech úplně roli nehrajou... Navíc při úmrtí v r 1921 je v záznamech uveden věk 65 let, což by zase sedělo na ten r. 1756...
A těch 15 let nevím, no. Už jsem se setkal i s podobným věkem u nevěsty, takže bych se až tolik nedivil. Takže by to asi chtělo najít nejstarší manželské dítě, pokud ještě nějaké před zmíněnou Marií měli... Čekal bych tam nějakého Františka, po tatínkovi, ale zatím jsem objevil pouze Františku a to až v r. 1800.

Zkusím zapátrat, každopádně všem zúčastněným velice děkuji!!
Alfie16

Příspěvekod obluda31 » pát kvě 03, 2013 22:45

constance4 píše:keď hovoríte, že bol richtár - skúste místopis, napíšte na úrad obce popýtajte sa po kronike alebo nejakej knižke o obci (zvyklo sa k nejakému velkému výročiu založenia/prvej zmienky vydávať knižky)

Ještě maličký dodatek: Já vidím jako jejich prvé dítě Martina Černého, který se narodil 2.10.1781 v Krupé 23
matrika Hředle 01/70.
obluda31

Příspěvekod Alfie16 » sob kvě 04, 2013 9:23

obluda31 píše:
constance4 píše:keď hovoríte, že bol richtár - skúste místopis, napíšte na úrad obce popýtajte sa po kronike alebo nejakej knižke o obci (zvyklo sa k nejakému velkému výročiu založenia/prvej zmienky vydávať knižky)

Ještě maličký dodatek: Já vidím jako jejich prvé dítě Martina Černého, který se narodil 2.10.1781 v Krupé 23
matrika Hředle 01/70.

Děkuji!

Františka jsem taky nakonec našel, měl by být jejich druhorozený v r. 1783.

Zatím by to celkem sedělo, pokud by nevěstě bylo kolem 17, tak je to lepší, než 15. Při úmrtí mohli 35 jen odhadovat.
A první dítě po roce od svatby by též nebylo špatně.

Zkusím ještě někde dohledat, jestli by to mohlo být ono.
Alfie16

Příspěvekod Alfie16 » sob kvě 04, 2013 11:34

obluda31 píše:

Vypadá to, že by to skutečně mohlo být ono!

Nalezl jsem záznam, že v Krupé 23 skutečně nějací "Křečci" žili. Ono to možná není Křeček, nějak mi tam to druhé písmeno nepřijde jako "r". Hředle 1 strana 67 - 22.5. se narodila dcera Kateřina do rodiny "Křečků". Takže se tam ten můj František nejspíš přiženil...
Alfie16

Další

Zpět na Otázky a odpovědi