druhá svatba 9 dní po smrti první ženy?,vyřešeno díky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

druhá svatba 9 dní po smrti první ženy?,vyřešeno díky

Příspěvekod acruj » ned pro 15, 2013 19:48

je to možné nebo ne? vím, že dřiv se nové sňatky uzavíraly hodně narychlo ale až tak?
jedná se o mého předka Jakuba Gavendu, který se narodil roku 1781 - první ženu si bral už v roce 1797(bylo mu 16 a jí 19)..už jen to mě zarazilo..první dítě měli až v roce 1800....pak jsem se pozastavil taky u jejich třetího dítěte - dcery Moniky, která se podle matriky narodila v dubnu, ale podle úmrtní matriky zemřela již v únoru-uvedené stáří 2 měsíce (vysvětlil jsem si to tím, že v matrice jsou 2 úmrtí v lednu, pak ten můj snad chybný únor a pak až úmrtí v červenci...takže to vypadá na chybu) - dále pak měli ještě další děti a 12.3.1810 první manželka zemřela, 21.3.1810 si bral už manželku druhou(mou přímou předkyni)
napadlo mě že by to mohly být 2 osoby, ale vše se odehrává na jednom čísle popisném a vše sedí ale je mi to opravdu divné..
Naposledy upravil acruj dne úte pro 17, 2013 19:36, celkově upraveno 1
acruj

Re: druhá svatba 9 dní po smrti první ženy?

Příspěvekod luko » ned pro 15, 2013 21:09

Bývalo to normální.Důvodem mohly být například malé děti.
Ty LuKo
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
luko

Oblast pátrání: Oslavany,Ivančice,Rosice,Křižanov,Vysoké Popovice,Čučice,Mohelno,Troubsko,Dolní Kounice,Neslovice,Budišov,Tasov,Velké Meziříčí,Netín
Bystřice n. Pernštejnem, Boskovice, Olešnice, Štěpánov n. Svratkou, Kunštát, Sulkovec, Prosetín, Doubravník, Nedvědice, Sebranice, Strážek, Zábrdovice, Svratka, Dolní Loučky, Lysice, Kuřim

Příspěvekod Zora » ned pro 15, 2013 21:18

Není to moc pravděpodobné, před svatbou musely proběhnout trojí ohlášky, (před tím nějaký čas na vyřízení žádosti na faře... )
sice se ve vyjímečných případech spojovaly ohlášky "tři v jednom", ale spíš bych se klonila k tomu, že se opravdu jedná o dvě osoby. Nebylo neobvyklé, že v jednom č. popisném žili otec a syn, popř další muži, kteří nesli naprosto shodné jméno a příjmení.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod acruj » pon pro 16, 2013 18:03

nejhorší na tom je, že vše jinak sedí..akorát se mi to prostě nějak nezdá..asi zkontroluji matriku jestli s tam nenarodil ještě jeden Jakub Gavenda přibližně stejně starý
acruj

Příspěvekod Zora » pon pro 16, 2013 18:17

dejte si odkazy do sekce přečíst, třeba se někde stala drobná chyba - zaměna měsíců a podobně...
Je to opravdu méně obvyklé. Většinou pomůže, když se na odkazy podívá i někdo další "nepříbuznýma" očima. Někdy vidíme spíše to, co chceme vidět :-))), o tom bych mohla napsat celou knihu :-)))
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Martin Jílek » pon pro 16, 2013 18:22

První svatba v 16 - ti letech se mě také moc nezdá. Nenapadá mě důvod, proč by si jí bral v takovém věku, když první dítě bylo na světě až v r. 1800.
U druhé svatby je uvedeno, že je vdovec?
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Zora » pon pro 16, 2013 18:24

Mohli se v 16 letech brát kvůli majetku - třeba jediný dědic hospodářství. Už se tady podobný případ probíral...Svatby domlouvali rodiče, ne děti.

Mohli se brát kvůli dítěti, o které nevěsta posléze přišla...
Důvody mít mohli, ale běžné to není. Z
Zora

Příspěvekod Martin Jílek » pon pro 16, 2013 18:31

Zora píše:Mohli se v 16 letech brát kvůli majetku - třeba jediný dědic hospodářství. Už se tady podobný případ probíral...Svatby domlouvali rodiče, ne děti.

Tohle by mohla potvrdit např. gruntovní kniha. Pokud tedy rodina grunt vlastnila.
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Zora » pon pro 16, 2013 18:34

Pomohly by odkazy, jinak je to jen jako o věštění z křišťálové koule :-)))
Z
Zora

Příspěvekod acruj » pon pro 16, 2013 19:27

Narodil se jako poslední ze 7 dětí ale do dospělosti přežila jen nejstarší sestra a taky jeden bratr, který se ale asi neoženil a neměl ani děti...
zde Jakubovo narození , vlevo třetí zápis od koce(25/7) http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=87
tady je první svatba(sice je uveden věk 18, ale pokud to je on bylo mu 16; nevěsta má 19, ale později podle úmrtní knihy se narodila roku 1774 - tzn. že by jí při svatbě bylo 23..takže další nepřesnosti) je to první zápis vlevo http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=312
tady je úprtí první ženy Anny - druhý zápis vlevo http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... /?strana=3
a tady je druhá svatba - o děvět dní později, na stejném č.p. - hned druhý zápis http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... /?strana=1
acruj

Příspěvekod janamic » pon pro 16, 2013 20:59

Podle mě odkazy skutečně vnášejí do záhady jasno. Sňatek byl v květnu, nikoli v březnu a dva měsíce po úmrtí první ženy je nový sňatek již běžný.
Jana
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod acruj » úte pro 17, 2013 19:36

děkuji a omlouvám se za vzniklé nedorozumění...tu druhou svatbu jsem našel už někdy v létě, takže jsem už bral automaticky, že jsem May přečetl jako März správně
acruj

Zpět na Otázky a odpovědi