Zajímaly by mě materiály, které se týkají osudu Němců hned po válce v Ostravě. Nalezla jsem existující inventární záznamy v Opavském zemském archívu:
INVENTÁRNÍ ZÁZNAM | Zemský archiv v Opavě
Číslo listu NAD: 136 | Značka fondu: ZNV, exp. Ostrava | Fond: Moravskoslezský Zemský národní výbor, expozitura Ostrava
Číslo pomůcky: 1136 | Inventární číslo: 362
Typ evid. jedn.: karton | Čísla evid. jedn.: 294
Obsah: Směrnice a pokyny týkající se odsunu a osobního vy... | Časový rozsah: 1945-1946
Přímý odkaz: http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 25649FEBC7
Aplikace mi nabídla, přidat položky do koše a objednat je. Otázek mám hned několik:
1. to, že existuje inventární záznam znamená, že je daný materiál dostupný, pokud jsem tomu dobře porozuměla. Co všechno inventární záznam obsahuje?
2. hádám, že pak na místě se normálně dá dohodnout na vyhledání přímo konkrétních materiálů, kterou jsou uvedeny v inv. záznamech?
3. je možnost do těchto materiálů nahlížet? Jedná se mi o konkrétní osoby-babička a prababička, které měly být původně odsunuty, ale nakonec zůstaly jen v pracovním táboře (chci zjistit proč)
4. jak dlouho trvá archivu připravit objednané dokumenty přes internet
Případně pokud znáte někoho, nebo se sami zabýváte blíže tímto obdobím a ideálně i Slezskem, budu ráda za kontakt.