archiv-odsun Němců a pár začátečnických otázek

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

archiv-odsun Němců a pár začátečnických otázek

Příspěvekod kokosovakulicka » čtv srp 01, 2013 9:18

Zvažuji první návštěvu archívu a mám několik otázek, na které jsem nenašla odpověď v podobných, již zodpovězených tématech. A asi se budu ptát úplně hloupě, tak vás prosím o trpělivost a shovívavost :D
Zajímaly by mě materiály, které se týkají osudu Němců hned po válce v Ostravě. Nalezla jsem existující inventární záznamy v Opavském zemském archívu:
INVENTÁRNÍ ZÁZNAM | Zemský archiv v Opavě
Číslo listu NAD: 136 | Značka fondu: ZNV, exp. Ostrava | Fond: Moravskoslezský Zemský národní výbor, expozitura Ostrava
Číslo pomůcky: 1136 | Inventární číslo: 362
Typ evid. jedn.: karton | Čísla evid. jedn.: 294
Obsah: Směrnice a pokyny týkající se odsunu a osobního vy... | Časový rozsah: 1945-1946
Přímý odkaz: http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 25649FEBC7

Aplikace mi nabídla, přidat položky do koše a objednat je. Otázek mám hned několik:
1. to, že existuje inventární záznam znamená, že je daný materiál dostupný, pokud jsem tomu dobře porozuměla. Co všechno inventární záznam obsahuje?
2. hádám, že pak na místě se normálně dá dohodnout na vyhledání přímo konkrétních materiálů, kterou jsou uvedeny v inv. záznamech?
3. je možnost do těchto materiálů nahlížet? Jedná se mi o konkrétní osoby-babička a prababička, které měly být původně odsunuty, ale nakonec zůstaly jen v pracovním táboře (chci zjistit proč)
4. jak dlouho trvá archivu připravit objednané dokumenty přes internet

Případně pokud znáte někoho, nebo se sami zabýváte blíže tímto obdobím a ideálně i Slezskem, budu ráda za kontakt.
kokosovakulicka

Re: archiv-odsun Němců a pár začátečnických otázek

Příspěvekod Martin819 » čtv srp 01, 2013 20:26

Nezmám odpověd na vše, ale aspoň s něčím Vám poradit můžu. Co se týká inventářu, tak je většinou pravidlem, že pokud je pro daný fond zpracován inventář, tak je přístupný. Nemusí to být asi pravidlo ale v mém případě to tak bylo zatím pokaždé. V inventáři jsou vypsané jednotlivé části fondu a nějaké číslo kartonu nebo knihy, pod kterým se dá nalézt. Pokud tedy daný fond má inventář, o ten požádáte, zde si vyberete daný karton nebo knihu, o kterou máte zájem a tu si necháte donést. Co se týče doby přípravy, to asi záleží na jednotlivém archivu a na tom, zda je fond uložen ve stejné budově jako badatelna nebo je jinde. Doufám, že jsem alespoň trochu pomohl.
Martin819

Příspěvekod Kasr » čtv srp 01, 2013 20:45

Ta pomůcka je přístupná na internetu, jen se musíte k dané části proklikat. Formát pomůcky je v PDF.
Snad to bude to co hledáte, případně to můžete dohledat http://jdem.cz/4gpp2
Pokud se týká přístupnosti je základní pravidlo: Bez pomůcky není fond přístupný. V odůvodněných případech
může ředitel archivu povolit výjimku.
Kasr

Příspěvekod Ewka » čtv srp 01, 2013 21:40

Hezký den,
také se věnuji tématu odsunutých Němců - z Broumovska. Nechci Vás strašit předem, ale myslím, že Vám tyto archiválie nepůjčí. Obsahují citlivé informace o lidech, kteří možná ještě žijí. Raději zkuste napsat email do archivu a optat se (nebo zavolat).
Já se nakonec rozhodla psát na toto téma maturitní práci, abych se k těmto materiálům vůbec (legálně;)) dostala.
Zkuste se podívat na internetu, možná narazíte na nějaké sdružení odsunutých Němců, ti by Vám mohli říci více informací. Nebo najít nějakého pamětníka, popř. kronikáře.
PS: pokud má fond inventární číslo znamená, že je zpracován inventář - to ale neznamená, že je fond přístupný veřejnosti. Doporučuji se podívat na tyto stránky: http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/ (je vidět dostupnost fondu). Ještě bych na Vašem místě zkusila zkontaktovat okresní archiv, pod který Ostrava spadá - třeba zde budou další materiály.

určitě dejte vědět, jak jste dopadla. Hodně štěstí!
Ewka

Oblast pátrání: Broumovsko, Policko, Náchodsko, Dobrušsko, Podřipsko

Příspěvekod kokosovakulicka » pát srp 02, 2013 17:15

Všem děkuji za odpověď, už v tom mám menší zmatek :)
kokosovakulicka

Příspěvekod kokosovakulicka » pát srp 02, 2013 17:17

Ewka píše:Hezký den,
také se věnuji tématu odsunutých Němců - z Broumovska. Nechci Vás strašit předem, ale myslím, že Vám tyto archiválie nepůjčí. Obsahují citlivé informace o lidech, kteří možná ještě žijí. Raději zkuste napsat email do archivu a optat se (nebo zavolat).
Já se nakonec rozhodla psát na toto téma maturitní práci, abych se k těmto materiálům vůbec (legálně;)) dostala.
Zkuste se podívat na internetu, možná narazíte na nějaké sdružení odsunutých Němců, ti by Vám mohli říci více informací. Nebo najít nějakého pamětníka, popř. kronikáře.
PS: pokud má fond inventární číslo znamená, že je zpracován inventář - to ale neznamená, že je fond přístupný veřejnosti. Doporučuji se podívat na tyto stránky: http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/ (je vidět dostupnost fondu). Ještě bych na Vašem místě zkusila zkontaktovat okresní archiv, pod který Ostrava spadá - třeba zde budou další materiály.

Ono mě jde o nakonec neodsunuté, babička a prababička byly na odsunu, ale pak je dali jen do pracovního tábora a následně se mohly i vrátit domů (co z domova zbylo). Babička je žijící, ale i tak právě nevím, zda bych s jejím svolením mohla vidět záznamy o její osobě.
kokosovakulicka

Příspěvekod Ewka » pát srp 02, 2013 18:50

kokosovakulicka píše:
Ewka píše:Hezký den,

Ono mě jde o nakonec neodsunuté, babička a prababička byly na odsunu, ale pak je dali jen do pracovního tábora a následně se mohly i vrátit domů (co z domova zbylo). Babička je žijící, ale i tak právě nevím, zda bych s jejím svolením mohla vidět záznamy o její osobě.

Určitě zkuste napsat do archivu, nebo lépe - osobně se tam stavit třeba s babičkou. Pro různé oblasti existují různé dokumenty - ale jednodušeji se hledá v odsunutých - pro ně existovaly seznamy. Určitě to zkuste! :)
Ewka

Oblast pátrání: Broumovsko, Policko, Náchodsko, Dobrušsko, Podřipsko

Příspěvekod kokosovakulicka » sob srp 03, 2013 14:00

Myslím, že spíše by mi dala souhlas k nahlížení do jejich materiálu, než aby jela se mnou. Přece jen je to už náročnější cesta a oživování některých vzpomínek je bolestné :( Ale aspoň do archivu napíšu, teď ještě čekám na odpověď v jiné věci, takže pak aspoň navážu. Napadlo mě ještě, zda by babička nemohla, v případě komplikací, podat žádost o opisy nebo rešerši materiálu, které se týkají jí a její maminky. Toto jste někdo nezkoušeli?
kokosovakulicka

Zpět na Otázky a odpovědi