od zburget » ned bře 22, 2026 12:00
Drobná rada - je dobré znát přesně strukturu záznamu, který čtete, tedy vědět, které slova v něm lze očekávat, případně která slova v něm musí být a ta slova si tam najít. Záznam je potřeba vyhodnotit jako celek, nikoli půl jednoho políčka vytrženého z celkového kontextu. Přečtěte si záznam celý (tedy nejen kolonku snoubenců celou, ale i ostatní kolonky).
A pak je podstatné si uvědomit, že bydliště snoubenců jsou v záznamu zapsaná tak, jak byla v době svatby. Nejsou tam místa, kde se snoubenci narodili. Bohužel v Ostravě jsem narazil na více lidí, kteří se v nějakém místě prostě "záhadně objevili". Jestli se jednalo o příjmení po střeše nebo migraci, po tom jsem nepátral (zatím jsem neměl tu potřebu). Ale pohybujete se v Moravské Ostravě. Podle toho, co jsem v této době vypozoroval, tak se migrovalo hlavně v rámci historické země. Tedy z území Moravy především na území Moravy a z území Slezska zase především na území Slezska. Migrace z Moravy do Slezska a naopak je ve výrazně menší míře.
Zbyněk Burget