Presbyter Ecclesiae neboli kněz církevní: co to je?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: Presbyter Ecclesiae neboli kněz církevní: co to je?

Příspěvekod DavidNebeský » úte lis 25, 2014 14:19

Díky, takováto spojení se jménem kostela jsem našel, ale také obvykle ve Španělsku nebo v Itálii. V mém případě to ale asi opravdu vypadá na úplně obyčejnou součást podpisu kněze. Začalo mě to zajímat, protože jsem věděl, že nešlo o místního faráře ani kaplana a myslel jsem, že by to mohlo znamenat něco zajímavého. Škoda.
DavidNebeský

Re: Presbyter Ecclesiae neboli kněz církevní: co to je?

Příspěvekod Iktomi » ned úno 21, 2021 17:05

Dobrý den! Na tomto fóru už jsem dlouho nebyl, ale ještě jsem našel heslo, atd. Pokouším se dohledat osudy mnichů kartuziánů z kláštera v Brně, který byl zrušený císařem Josefem II. (1782). Kartuziáni měli v klášteře otce - kněze, ti žili v přísné klauzuře, a bratry - laiky, kteří se starali o chod kláštera. Osudy otců po zrušení kláštera jsem hledal v kněžských katalozích. Pokud jsem bývalého kartuziána otce našel v historickém katalogu kněží, velice často měl u jména právě tuto formuli "Prebyster Ecclesiae" (nebo něco ve stejném významu, např. sacerdos ecclesiae) a to především v katalozích z doby krátce po zrušení kláštera. Připadá mi to tak, že dotyčný kněz měl sice jurisdikci k určité farnosti, ale ze začátku nebyl plnohodnotně zařazen (tj. nebyl farářem, nebo kaplanem, atd.). Tedy jednalo se o kněze, který pochopitelně mohl vykonávat církevní obřady (křty, mše, atd.), ale nebyl zařazen na žádnou funkci ve farnosti. To asi nebylo trvalé, protože zápis v pozdějších ročnících katalogů se u dotyčné osoby měnil. Je docela možné, že v tom hrála roli i finanční stránka. Možná se ve vašem případě jedná o něco podobného.
Iktomi
Iktomi

Oblast pátrání: Bílovec (okres Nový Jičín) a okolní obce, Olomouc, Ostrava, Brno

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi