od Iktomi » ned úno 21, 2021 17:05
Dobrý den! Na tomto fóru už jsem dlouho nebyl, ale ještě jsem našel heslo, atd. Pokouším se dohledat osudy mnichů kartuziánů z kláštera v Brně, který byl zrušený císařem Josefem II. (1782). Kartuziáni měli v klášteře otce - kněze, ti žili v přísné klauzuře, a bratry - laiky, kteří se starali o chod kláštera. Osudy otců po zrušení kláštera jsem hledal v kněžských katalozích. Pokud jsem bývalého kartuziána otce našel v historickém katalogu kněží, velice často měl u jména právě tuto formuli "Prebyster Ecclesiae" (nebo něco ve stejném významu, např. sacerdos ecclesiae) a to především v katalozích z doby krátce po zrušení kláštera. Připadá mi to tak, že dotyčný kněz měl sice jurisdikci k určité farnosti, ale ze začátku nebyl plnohodnotně zařazen (tj. nebyl farářem, nebo kaplanem, atd.). Tedy jednalo se o kněze, který pochopitelně mohl vykonávat církevní obřady (křty, mše, atd.), ale nebyl zařazen na žádnou funkci ve farnosti. To asi nebylo trvalé, protože zápis v pozdějších ročnících katalogů se u dotyčné osoby měnil. Je docela možné, že v tom hrála roli i finanční stránka. Možná se ve vašem případě jedná o něco podobného.
Iktomi