Místopisné rejstříky k matrikám, v nichž bádáte

Pokec o genealogii jen tak - prostě volně.

Místopisné rejstříky k matrikám, v nichž bádáte

Příspěvekod genjan » pát srp 29, 2025 7:56

Dobrý den,

chtěl jsem jen rozvinout diskuzi na téma tvorby místopisných rejstříků k matrikám, ve kterých bádáte. Myslíte, že by to našlo uplatnění? Nebo se jedná o ztrátu času?

Procházím matriky a nalézám poměrně vzdálené lokality a říkám si, jestli třeba někteří badatelé nehledají zrovna ono jméno, které se zatoulalo na západ Čech z Německa, Moravy, středních, severních Čech a jiných lokalit. Často se jedná o hajné, kramáře, mlynáře, vojáky, svobodné matky apod.

Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?

Zdraví genjan
genjan

Re: Místopisné rejstříky k matrikám, v nichž bádáte

Příspěvekod pavel.m » pát srp 29, 2025 8:22

Asi nechápu k čemu by to bylo, když už je tady forum Cizí v matrice (nalezeni mimochodem) a když je klasický index na mém webu, tak ho taky najde kdokoliv.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod genjan » pát srp 29, 2025 8:27

Nemyslel jsem nějakou novou rubriku na tomto webu, ale třeba nějaký místopisný index pro onu matriku - jako její součást -, kterou by třeba mohli pracovníci, kteří se věnují digitalizaci - pokud to lze - zveřejnit k té matrice.
genjan

Příspěvekod pavel.m » pát srp 29, 2025 8:44

Nejsou ochotni zveřejnit ani naše vypracované indexy :D
PaM
pavel.m

Příspěvekod genjan » pát srp 29, 2025 9:08

Děkuji za cennou informaci, v tom případě se to zdá být ztrátou času a zbytečné.

Je škoda, když máte indexy hotové, že nejsou zveřejněny s příslušnými matrikami. Ale chápu, že ,,digitalizátoři" to asi považují za něco navíc a pracné.
genjan

Příspěvekod Zora » pát srp 29, 2025 9:56

genjan píše:Nemyslel jsem nějakou novou rubriku na tomto webu, ale třeba nějaký místopisný index pro onu matriku - jako její součást -, kterou by třeba mohli pracovníci, kteří se věnují digitalizaci - pokud to lze - zveřejnit k té matrice.

Doporučuji obracet se s těmito plány přímo na pracovníky archívů , věnující se digitalizaci. Zveřejňovat na fóru to nemá smysl.

Je také dobré se zamyslet na tím, zda zvládnete Vy sám naprosto všechno přesně přepsat, přeložit, identifikovat správně všechny obce, místa... Tím si já nejsem jistá. Kdo by to za Vás opravoval, kontroloval, případně doplňoval. ?

Po výtkách už nedoplňujete Cizí v matrice. ¨
Po upozornění, že je třeba něco málo napsat k Významné osobě, už další nedoplňujete...

Vámi navrhovaný místopisný rejstřík by potřeboval precizní, bezchybnou práci a měl by se vztahovat ke všem místopisným údajům v dané matrice... Tohle byste zvládl?

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod genjan » pát srp 29, 2025 10:15

1) ,,Doporučuji obracet se s těmito plány přímo na pracovníky archívů , věnující se digitalizaci. Zveřejňovat na fóru to nemá smysl."

Děkuji i Vám paní Zoro za názor. Slušnou formou jsem nadhodil téma k diskuzi s tím, že třeba s tímto tématem má někdo zkušenosti (viz můj první příspěvek). Nevím tudíž, proč by tato diskuze nemohla být na fóru, jedná se o genealogické téma a nevidím na něm cokoli špatného. Jsou zde zkušení badatelé a mají nějaké zkušenosti - třeba i k tomuto tématu -, které mohou jiné osoby - budou-li chtít - obohatit.

2) ,,Je také dobré se zamyslet na tím, zda zvládnete Vy sám naprosto všechno přesně přepsat, přeložit, identifikovat správně všechny obce, místa... Tím si já nejsem jistá. Kdo by to za Vás opravoval, kontroloval, případně doplňoval. ?"

Zda jste si jista či nejste, je Váš názor. Vím, že nejsem bezchybný, ale učím se a někam jsem se za tu dobu posunul. Myslím, že už Vás tu toliko neotravuji svými příspěvky.

3) ,,Po výtkách už nedoplňujete Cizí v matrice. ¨
Po upozornění, že je třeba něco málo napsat k Významné osobě, už další nedoplňujete..."

Do rubriky Cizí v matrice už nedoplňuji žádné příspěvky. Hranici mezi zajímavými/slavnými osobnostmi má každou jinou. Raději se věnuji rubrice Světští, tam snad nelze nic zkazit.

4) ,,Vámi navrhovaný místopisný rejstřík by potřeboval precizní, bezchybnou práci a měl by se vztahovat ke všem místopisným údajům v dané matrice... Tohle byste zvládl?"

Nevím, jestli bych to zvládl, ale kdo nic nezkusí, neví.

Z[/quote]
genjan

Příspěvekod pavel.m » pát srp 29, 2025 10:19

Začal bych tím, že bych si k nějaké menší matrice, kterou potřebuju udělal index. Pak člověk zjistí co zvládne nejlépe. Jelikož někdy dohledat jenom obce ze kterých je ženich umí dát zabrat. Navíc index využije za mě největši procento lidí - dokud nebude digitalizace přes AI, která funguje.
PaM
pavel.m

Příspěvekod genjan » pát srp 29, 2025 10:26

pavel.m píše:Začal bych tím, že bych si k nějaké menší matrice, kterou potřebuju udělal index. Pak člověk zjistí co zvládne nejlépe. Jelikož někdy dohledat jenom obce ze kterých je ženich umí dát zabrat. Navíc index využije za mě největši procento lidí - dokud nebude digitalizace přes AI, která funguje.

Jj, se čtením začínám u matrik k nám časově nejbližším. Už to dělám tak, že neprocházím jen lidi, kteří mě zajímají, ale pročítám celé matriky, protože pak člověk pochytí i další poznatky - příjmení v oblasti, názvy lokalit apod.
genjan

Příspěvekod Zora » pát srp 29, 2025 11:05

Proč mám pocit, že to, čemu se chcete věnovat, by měl vždy doplňovat někdo další...
když napíšu významnou osobnost, musím vědět, že je významná. Ano, Boženu Němcovou známe všichni, ale třeba "Aloise Nováka" z Vaší oblasti, nezná skoro nikdo. Pak je požadavek na doplnění, kdo to byl, co udělal, vlastnil atd... opodstatněný..
Když významnou osobnost vkládáte, přece víte, čím je významná...
Cizí v matrice - to se už probíralo-. opakovat nebudu.

No a Váš místopisný rejstřík - za mě celkem zbytečnost, hledám v databázi, kterou naprosto přesně a precizně vytvořil kolega, nebo na Genteamu... Vidím tam navíc i stejné názvy různých obcí a mohu usuzovat podle oblasti.
Navíc, pokud je tam uvedeno, že je ze Lhoty, tak byste musel nejprve tu osobu ve nějaké Lhotě najít, abyste měl jistotu, žer Váš rejstřík je správný..

Tady na fóru by musel rejstřík někdo udržovat, kontrolovat, dělat supervizora... To chcete zvládnout?
Nemá smysl sem dávat nějaké kousky toho, co se Vám podaří v dané matrice přečíst a to ještě nemusí být přečteno a následně vyhledáno správně.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod genjan » pát srp 29, 2025 12:55

Zora píše:
1) Proč mám pocit, že to, čemu se chcete věnovat, by měl vždy doplňovat někdo další...

Možná takový pocit máte, protože si ráda domýšlete to, co vůbec nebylo napsáno ...

2) No a Váš místopisný rejstřík - za mě celkem zbytečnost, hledám v databázi, kterou naprosto přesně a precizně vytvořil kolega, nebo na Genteamu... Vidím tam navíc i stejné názvy různých obcí a mohu usuzovat podle oblasti.
Navíc, pokud je tam uvedeno, že je ze Lhoty, tak byste musel nejprve tu osobu ve nějaké Lhotě najít, abyste měl jistotu, žer Váš rejstřík je správný..

Beru v potaz Váš názor na věc. S panem Pavlem jsem v shodě, že v případě, že jeho indexy (a další skupiny lidí) nechtějí ani archivy, pak nemá cenu ztrácet čas nad tvorbou místopisných rejstříků.

3)Tady na fóru by musel rejstřík někdo udržovat, kontrolovat, dělat supervizora... To chcete zvládnout?

Opět si domýšlíte, protože o tom, že by musel někdo něco udržovat, kontrolovat nepadlo ani slovo... s panem Pavlem jsme si psali o tom, že tyto rejstříky by vůbec nebyly součástí nějaké zdejší rubriky...

Z
genjan

Příspěvekod Zora » pát srp 29, 2025 13:48

tak to nějak nechápu, takže chcete dělat rejstříky sám za sebe a předávat je archivům. Ok, to jde mimo mě...
Proč nemůžete třeba vkládat Zajímavé osobnosti s doplněním, o koho jde...
Z
Zora

Příspěvekod zburget » sob srp 30, 2025 17:43

Když si vezmu, kolik lokalit se objeví v oddací matrice, tak je nějaký místopisný rejstřík k té matrice nesmysl. Problém najdete kdekoli, obzvlášť někde na hranici. V Ostravě je spousta míst neidentifikovatelná, někde ve Slezku. Často je napsáno třeba jen "ze Slezska" a šmitec. Půlka ž těch odkazů do Slezka končí v Polsku. Nemáte šanci něco dohledat.

Ono by to případně mělo zymsl naopak - tedy mít nějaký rejtřík, ve kterých všech matrikách se vyskytují záznamy z nějaké konkrétní obce. Ale to, jaksi, z principu reálně vytvořit nelze. Jedině, že byste měl přečtené všechny matriky světa.
Takže - pokud budou indexy k matrikám "někde" zveřejněné tak, že se v nich dá hledat, už nepotřebujete nic jiného.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Zpět na Povídání volně na genealogické téma