Family Search

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Family Search

Příspěvekod Martin_V » pon pro 29, 2014 20:49

Zdravím.
Při pátrání jsem zjistil, že matriky obce Nová Říše shořely při požáru kláštera.
Pro tuto faru jsou dostupné matriky narozených až od roku 1786 (oddaných a zemřelých až od 1799). Nyní byl naskenován i opis 34 z let 1778 - 1799.

Na Family Search jsem našel své předky v rodokmenu, které tam zadat nějaký Američan (asi) - cnstasney1016305. Co mě zaujalo je, že tam má uvedeno i narození Kašpara Václavka roku 1750. To by se dalo dopočítat, ale i svatbu roku 1776. Zrovna tak rok narození syna Jana 1777. Kde mohl toto zjistit?

Je tam k němu i poznámka o nemovitosti:
"Notes: Kaspar bought house #21 (#25 then) with compliance of the family of the Lord for 55 Gold coins Nov 11, 1872. He gave his word to pay 5 gold and 30 kreutzer every year. He transferred the house to son Jan Valcavek Oct 8, 1794."

Překládám si to takto: Kašpar koupil dům číslo 21 (později 25) v souladu ............. za 55 zlatých 11.11.1872. Dal jsvé slovo, že bude platit 5 zlatých a 30 krejcarů každý rok. Dům předal 8.10.1794 svému synovi Janovi."

Kde mohli uvedenou informaci nalézt? Dá se nějak kontaktovat majitel rodokmenu? Nějak se mi nezdá, že by si to nechal tu dělat nějakým odborníkem, protože jeho manželka je tam uvedena jako Maria Popular a má být Popelarz. To by asi profík neudělal. Family search je také webová aplikace od nějakého SW (jako MH od FTB?).
Odkaz je (snad správný) zde: https://familysearch.org/ark:/61903/2:1:9MCV-Y4Z

Díky za zkušenosti s Family Search.
Martin_V

Oblast pátrání: Třebíč, Červený Hrádek,Nová Říše, Horní Čermná, Nymbursko, Rožďalovice, Pardubicko

Re: Family Search

Příspěvekod Jirig » pon pro 29, 2014 20:53

tohle nebudou informace z matrik, ale z nějakých pozemkových knih, urbářů, apod., které se mohly dochovat...po těch jste nepátral?
ty, Giržik
Jirig

Oblast pátrání: Slezsko - Slatina, Stará Ves, Výškovice, Josefovice, Klimkovice, Ostrava, Bílovec
Morava - Bohuňovice, Lašťany, Trusovice
Polsko - Sobolów

Příspěvekod Zora » pon pro 29, 2014 21:06

gruntovnice a dál do minulosti lánské rejstříky - nejsou online, pouze archiv .

Zajímá mě příjmení Popelářová, víte něco o jejím původě? Děkuji, Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Martin_V » pon pro 29, 2014 21:17

Ano pátral. Byl jsem v Brně - jenže je problém, že nevím, kdo je kdo, když z matriky nevím třeba prarodiče těch osob. Vystupuje tam třeba Pavel Václavek, je kmotrem všech dětí, ale nevím, zda se jedná o bratrance. V těch gruntovnicích se moc nevyznám a při minulé návštěvě v Brně jsem zkoumal ten opis na mikrofilmu (ještě nebyl online). No a teď se tam jen tak nedostanu. Jedná se o obec Červený Hrádek.

Pro paní Zoru:
http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/7702/?strana=80 druhý sňatek je uvedena jako zemřelá manželka otce ženicha. Víc o ní zatím nevím. Na tom Family Search je uvedeno narození 1751 - možná bylo někde z okolí z jiné matriky. Nevím.
Martin_V

Oblast pátrání: Třebíč, Červený Hrádek,Nová Říše, Horní Čermná, Nymbursko, Rožďalovice, Pardubicko

Příspěvekod Branwen » pon pro 29, 2014 21:40

Já mám dojem, že jsem někde četla, že se právě kvůli tomu požáru nezachovalo absolutně nic, ani gruntovnice. Ale tenhle zápis (pokud vychází z reálných zdrojů) z gruntovnice určitě je. To by byla bomba, v Nové Říši mi mizí několik pracně dohledaných větví... V MZA jsem byla nedávno, škoda, že mě nenapadlo se na to zeptat :( Jestli tam ale ta gruntovnice uložená je, určitě si tam ještě výlet udělám.

Postup v gruntovnici je jednoduchý - v novějších zápisech se už vyskytují čísla popisná, pomocí kterých navážete na matriku a jednoduše postupujete po držitelích gruntu do minulosti (pokud tedy rod držel grunt delší dobu).
Branwen

Oblast pátrání: Telč, Třešť, Brtnice, Bohdalov, Žďár n. S.

Příspěvekod Martin_V » pon pro 29, 2014 22:01

Branwen píše:Já mám dojem, že jsem někde četla, že se právě kvůli tomu požáru nezachovalo absolutně nic, ani gruntovnice. Ale tenhle zápis (pokud vychází z reálných zdrojů) z gruntovnice určitě je. To by byla bomba, v Nové Říši mi mizí několik pracně dohledaných větví... V MZA jsem byla nedávno, škoda, že mě nenapadlo se na to zeptat :( Jestli tam ale ta gruntovnice uložená je, určitě si tam ještě výlet udělám.

Postup v gruntovnici je jednoduchý - v novějších zápisech se už vyskytují čísla popisná, pomocí kterých navážete na matriku a jednoduše postupujete po držitelích gruntu do minulosti (pokud tedy rod držel grunt delší dobu).

Já měl v ruce gruntovní knihu jen Červeného Hrádku (farnost Nová Říše, ale panství Budíškovice)
abc.jpg

a tam je to podle popisných čísel a je to mladší - je tam už Johann Václavek u čísla 21 a pak tam jsou jen výměry a čísla polí. Nic víc jsem z té knihy nezjistil.
Martin_V

Příspěvekod Zora » pon pro 29, 2014 22:05

pro Branwen
http://badatelna.eu/fond/108188/

Název: Archiv obce Nová ŘíšeOtevřít
Tématický popis: Fond městečka je velmi cenný pergamenovými listinami s privilegiemi, starými pozemkovými knihami od roku 1562, dále obsahuje jednací protokoly od roku 1850, matriky příslušníků, pamětní knihy. Rejstříky přijmů a vydání od r.1628, běžné účetní knihy od sklonku 19. století. Ve spisech torza, týkající se ve starší době poddanských dávek a vyvazení z těchto povinností, později obvyklé věcné skupiny. Rozpočty, uzávěrky a inventáře.
Archiv:
SOkA Jihlava
Datace:
1457 - 1945 (1951)
Původce:
Obecní úřad Nová Říše Obecní rada Nová Říše Místní národní výbor Nová Říše

Těch fondů je více, stejně tak je zajímavý obsah klášterní knihovny.

Hledat fond + Nová Říše
Z
poz. ony ty gruntovnice a další záznamy bývají většinou v okr. archivech
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » pon pro 29, 2014 22:09

Martin_V píše:
Pro paní Zoru:
http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/7702/?strana=80 druhý sňatek je uvedena jako zemřelá manželka otce ženicha. Víc o ní zatím nevím. Na tom Family Search je uvedeno narození 1751 - možná bylo někde z okolí z jiné matriky. Nevím.

Děkuji. Z
Zora

Příspěvekod Branwen » pon pro 29, 2014 22:30

Děkuji, Zoro, žila jsem v domnění, že pozemkové knihy jsou všechny v oblastních archivech, ale očividně něco zůstalo i na okrese. Zkusím oba archivy obeslat, třeba se tam přece jen něco učitečného najde. Snad to nebudou jen urbáře (jak to vypadá z popisu Martina_V), ale opravdu gruntovnice, ze kterých půjde vyčíst nějaká návaznost...
Branwen

Příspěvekod Zora » pon pro 29, 2014 22:33

Držím palce. Z
Zora

Příspěvekod Martin_V » úte pro 30, 2014 0:01

A zkušenosti s Family Search? Jde z toho nějak získat informace? Viz první post.

Díky.
Martin_V

Příspěvekod Branwen » úte pro 30, 2014 2:17

Vzhledem k tomu, že je to tam uvedeno v rámci "ancestral file", je to rodokmen nahraný soukromým uživatelem, takže asi maximálně jen kontaktovat dotyčného (nějaký návod zde: https://help.familysearch.org/kb/UserGuide/en/nfs/tc_nfs_contacting_contributors_directly.html). Žádné materiály přímo z MZA na Family Search nahrané nejsou, Brno s mormony nespolupracuje.
Branwen

Příspěvekod Zora » úte pro 30, 2014 9:09

U jména K. Václavek
https://familysearch.org/ark:/61903/2:1:9MCV-YWQ

je odkaz na stránky:
https://familysearch.org/ark:/61903/2:1:9MCV-YWQ : accessed 2014-12-30
po otevření to ale píše:

Oops…
We can't seem to find this page
The page you requested is no longer available, or cannot be found. We have been notified of the error.

Ještě se dá hledat podle "názvu" ten první je: cnstasney1016305

Je to z Kanady, ale vzhledem k mé omezenosti (nejen v angličtině) jsem se moc daleko nedostala :-(
https://familysearch.org/indexing/projects
tady je vstupní stránka...

Ještě je tam jeden název
bakyle1795945

tedy jestli to pomůže, to netuším... Pak ještě můžete zkusit hledat na geni.com. Zora
Zora

Příspěvekod Kasr » úte pro 30, 2014 11:10

Pokud Vás zajímá jak se ta data dostala na FS tak snad pomůže tento odkaz: https://familysearch.org/ark:/61903/2:1:9MCV-1RP
Je to historie rodu osob které se vystěhovaly do Texasu. Ten zápis Popular a Popelář vznikl špatným čtením když se zaměnilo písmeno
"e" za "u" které se psalo podobně. Na FS se dá pomocí klikání dostat k dalším osobám u osob kde je ikona modré šipky. To je znak
že existuje zápis o rodičích dané osoby. Detaily o konkrétní osobě zjistíte kliknutí na ikonu pod ikonou tiskárny.
Kasr

Příspěvekod Martin_V » úte pro 30, 2014 12:26

Kasr píše:Pokud Vás zajímá jak se ta data dostala na FS tak snad pomůže tento odkaz: https://familysearch.org/ark:/61903/2:1:9MCV-1RP
Je to historie rodu osob které se vystěhovaly do Texasu. Ten zápis Popular a Popelář vznikl špatným čtením když se zaměnilo písmeno
"e" za "u" které se psalo podobně. Na FS se dá pomocí klikání dostat k dalším osobám u osob kde je ikona modré šipky. To je znak
že existuje zápis o rodičích dané osoby. Detaily o konkrétní osobě zjistíte kliknutí na ikonu pod ikonou tiskárny.

Právě, že ty modré šipky vlevo končí u osob s daty úmrtí kolem války. Žádnou cestu do dnešních dnů jsem nenašel, všechny byly slepé.

edit: Nyní jsem si až všiml celé té historie u F. Stastného. Škoda, že tam není žádný email nebo tak něco.
Martin_V

Další

Zpět na Otázky a odpovědi