VYŘEŠENO Pátrání po narození osoby Vesce 1751

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO Pátrání po narození osoby Vesce 1751

Příspěvekod Cyrda » úte srp 11, 2026 19:45

Hledám narození Doroty Plačkové, manželky Dominika Nejedlíka 1748.
Zatím se mi podařilo najít jejich svatbu v obci Vesce (Moravské Budějovice) v roce 1774 pátý záznam vpravo.

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00960.jp2

Ženich Dominik Nejedlík je uveden na č. 5 a nevěsta je "Dorothea Placzkowa". Podivné je jméno "Benda" dopsané za jejím jménem jiným a světlejším písmem. Kmotr z vedlejšího sloupce to není. Mého předchůdce to zmátlo a uvedl do rodokmenu "Dorota Bendová"

Dále mám narození jejich sedmi dětí 1775 - 1793 na č.5. U všech je matka uvedena jen jako "Mater Dorothea".
Jen u nejmladší Rozálie 11.6.1793, druhý zápis vlevo, je matka uvedena "Dorothea Tochter des verstorbenen Matthias Placzek von Wesze"

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01320.jp2

Dále mám úmrtí Doroty, ženy Dominika Nejedlíka, 2.7.1821 v obci Vesce na č. 5 ve věku 70 let, druhý zápis vlevo. Podle věku úmrtí by předpokládané datum narození bylo v roce 1751.

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01460.jp2

Procházel jsem rejstřík z toho období se jménem Plaček, ale bezvýsledně.

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00100.jp2

Podařilo se mi najít jen dva záznamy narození.
První 18.1.1751 Dorothea - otec Jacobus Benda, ale v obci Laas třetí záznam odspodu vpravo. (Z toho možná vycházel můj předchůdce).

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00280.jp2

Na stejné stránce vlevo třetí zápis odspodu je 21 Septembris 1750 Uvedena Catharina, otec ale Jacobus Placzek (ne Mathias). Zvláštní zase je, že nade jménem je slabě vidět "Dorotea", jakoby to někdo dpsal až dodatečně (chybí "h" ve jméně)

Napadá mě ještě, že přestože je u narození její dcery Rozálie uveden její (Dorotin) otec "Matthias Placzek von Wesze", mohle se Dorota narodit v jiné farnosti.
Prosím o vaši radu..

Předem děkuji za vaše názory a odpovědi.
Naposledy upravil Cyrda dne stř srp 12, 2026 16:25, celkově upraveno 1
Ladislav Vala
Cyrda

Oblast pátrání: Moravské Budějovice a okolí, Rakousko - Vídeň

Re: Pátrání po narození osoby Vesce 1751

Příspěvekod zburget » stř srp 12, 2026 6:32

1. V matrikách jsou chyby. Záznam může chybět, záznam může být chybný. Přehozená jména dítěte s některým z rodičů, přehozená jména rodičů a kmotrů, špatně zapsaná jména. Už jsem viděl kde co. Už jsem viděl i to, že se podle matriky narodil kluk, ale ve skutečnosti to byla holka. A protože se pak žádný kluk nevyskytoval, tak u něj zapsali křížek, jako že zemřel. A tohle se stalo o 100 let pozděj, než řešíte vy. Rozklíčovat se to povedlo až podle školních seznamů.
  2. V indexech je ještě daleko víc chyb. Když nenajdete v indexu, hledejte přímo v matrice
  3. Věk úmrtí se může klidně lišit o 10 let. Když člověk žil přes přelom století, klidně i víc. Ne každý byl v matematice sběhlý tak, že uměl odečítat velká čísla bez problémů.
  4. V záznamu, kde je u nějakého člověka napsáno, že je "odněkud" neznamená, že se tam narodil, ale to, že tam v době záznamu (svého úmrtí) žil. Kde žil před tím, kde se m rodily děti a nebo kde se narodil, můžou být naprosto rozdílné lokality.
  5. Je potřeba brát v úvahu fenomén příjmení po střeše.
Na rozpory prokazatelně už někdo narazil. Dorotu identifikoval, jako dvě různé děti. Možná je jedno z toho správně, možná ani to ne. Protože u těch dětí vždycky něco nesedí, muíte se pokusit je vyloučit. V první řadě prohledejte matriky v rozmezí více let.Jistota je jistota. První dítě mohla mít už třeba i v 15 letech, poslední naopak třeba v 48 letech. Ani jedno není příliš prvděpodobné, ale ani jedno není nemožné. Nehledejte podle indexů, ale záznam po záznamu. A to ve všech obcích dané farnosti (mohla být omylem zapsaná do jiné části/knihy). Pokud nenajdete nic dalšího, pak bych si našel všechny děti Jakuba Bendy (třeba zjistíte, že ho někde zapsali, jako Plaček) a stejně tak všechny děti Jakuba Plačka. případně Matěje Plačka. Jestli tam vůbec nějaký Matěj Plaček byl a není to jen chyba. Hledejte sňatky Jakuba Bendy, Jakuba a Matěje Plačka a hledejte před těmito sňatky. Mohla se narodit, jako nemanželská a později, ať už řádně nebo chybně vystupovat pod příjmením matčina manžela. Hledejte úmrtí a sňatky VŠECH věkově vyhovujících dětí. Pokud dítě zemřelo, můžete si ho opatrně škrtnout - viz výše. Pokud se dítě oženilo a vdalo a vzalo si někoho jiného, než Dominika Nejedlíka, můžete si ho škrtnout. Děti, které zůstanou, pokud některé zůstanou, může mezi nimi být vaše Dorota.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Kika » stř srp 12, 2026 14:49

5.7.1795 máte narození dalšího dítěte - Joanna, matka je uvedena jako Dorothea, dcera zemřelého Jakoba Plačka. Takže ten Mathias opravdu může být chyba. Kmotrem dětí byl nějaký Benda, takže i toto jméno se kolem té rodiny vyskytovalo. Je potřeba postupovat, jak píše výše zburget a ideálně projít matriky dané farnosti stránku po stránce.
Kika

Oblast pátrání: Klatovsko, Nová Včelnice

Příspěvekod Cyrda » stř srp 12, 2026 16:16

Moc děkuji za všechny cenné rady a hlavně za nalezení narození další dcery Joanny. To jasně potvrzuje správné jméno otce Doroty "Jakub".
U všech dětí je uveden jako kmotr Václav Benda a jeho žena Kateřina z Vesce, asi bratranec Doroty.
Podařilo si mi najít svatbu otce Doroty Jakuba Bendy druhý zápis odspodu vpravo

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00820.jp2

Copulavi Honestum Adolescentem Jacobum Filium Mathie Benda ex pago Kirnschitz Cum Honesta Virgine Barbara Martini Duchek Filia ex pago Laas

Jakub Benda nepocházel z Lázu. Narodil se v Krnčicích jako syn Matěje Bendy. V Lázu se pouze přiženil na grunt po svém tchánovi Martinu Duškovi. Proto tam později v roce 1751 přivítal na svět dceru Dorotu.
Po jeho otci zřejmě také došlo k záměně jména "Matthias" u narození Rozálie, protože Jakub Benda zemřel v roce 1781 v Lázu a u křtu už byl mrtvý stejně jako jeho otec.

V Krnčicích zůstal hospodařit asi Jakubův bratr Jiří Benda. Tomuto Jiřímu se v roce 1747 narodil syn Václav Benda. Tento Václav byl tedy vlastním bratrancem Doroty a kmotrem všech jejich dětí..

Příjmení Plaček opravdu asi pochází "po chalupě" zřejmě v Lázu "U Plačků" (U Plačků (č. 54)) kde Jakub zemřel.

Ještě jednou moc děkuji.
Ladislav Vala
Cyrda

Oblast pátrání: Moravské Budějovice a okolí, Rakousko - Vídeň

Zpět na Otázky a odpovědi