od zikmund » úte úno 17, 2026 20:35
Děkuji za informace, rady a doporučení.
Prověřeny matriky Nížkov , Polná a okolí, rejstřík BR, urbář polenského panství.. pro příjmí: H[o|a]rn[o|a]teczka a Contue žádná shoda. Blízké jedině příjmení „Hornověžnický „ ( původ ze vsi Horní Věžnice)v matrikách Polné, zde ale žádná indicie pro náš zápis .
Dotaz od „ZORA“. Jak jsem přišel k zápisu. – V zápisu je uveden Matěj (Šrámek) Rector nížkovský, který byl velmi častým kmotrem u dětí našeho rodu. Došlo i k příbuzenskému propojení, dvě jeho dcery si vybrali ženichy od nás. Pocházel z Polné, učitelskou karieru začal ve Velké Losenici, kde se i oženil, po uvolnění místa rektora přechází v r. 1669 na nížkovskou školu, kde působí 45 let.
Zajímám se i o školu v Nížkově, kde se vyučovalo pro dalších pět okolních vsí, a kteří další učitelé zde a v okolí působili. Dále zápis křtu je zde neobvyklý, nebyl jsem si jistý, zda se jedná o zkomolené české jméno nebo zkrácené latinské slovo. Ale více mne zaujalo, že je uvedeno celé jméno nevěsty, což po celou dobu jeho působení do matriky neudělal !!!
Pro „ZBURGET“ .Usuzuji, že Martin Šrámek, se s Štěpánem dobře znali, proto zapsal vše podrobně, včetně jména manželky. Šlo o projev osobního vztahu.
A teď k „Contue“ – latináři, paleografové pomozte.
Jde třeba o zkratku slov Continuus, Contubernalis, etc.? - zde ve smyslu textu- zastupující, spoluvyučující, spolu bydlící (ve škole)