VYŘEŠENO Gruntovnice, 1744, Uhřičice, čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Gruntovnice, 1744, Uhřičice, čeština

Příspěvekod Sil » stř pro 24, 2025 20:56

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... g=en&i=206

Na levé straně v půlce spodního odstavce je

... Pana Pana Otto Ehrenreicha Swate Rzymske Rzysse Hrabiete z Ecku, Ten Czias Hlawniho Kostella Hollomouczkeho, Probossta Praelata Jefolirowaneho??, a Arczy Diekana Brnienskeho ...

Nedaří se mi rozklíčovat to "Jefolirowaneho", či co to je. Zkoušel jsem hledat podobný tvary ale nic jsem nenašel, a v jiných záznamech ve stejné gruntovnici to není vůbec (vždy je tam rovnou Praelata a Arczy Diekana). Možná nějaký překlep, ale nevím čeho...
Naposledy upravil Sil dne stř pro 24, 2025 22:18, celkově upraveno 1
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Re: Gruntovnice, 1744, Uhřičice, čeština

Příspěvekod pavel.m » stř pro 24, 2025 21:43

Já tam vidím spíš Infolirowaneho

Dle AI: Infulovaný (lat. infulatus, něm. infuliert) byl prelát oprávněný nosit infuli (mitru), tedy biskupskou čepici.
Neznamená to, že by šlo přímo o biskupa, ale o vyššího církevního hodnostáře, kterému papež udělil zvláštní privilegia (zejména nošení mitry, berly, někdy i pontifikální obřady).

Ale AI víc kecá, jak říká pravdu, ale tady se trefil podle mě. https://cs.wikipedia.org/wiki/Infule
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Re: Gruntovnice, 1744, Uhřičice, čeština

Příspěvekod Sil » stř pro 24, 2025 22:18

Jo to bude ono, takže modernější tvar je infulovaný. Ironií je, že jsem ostatní chuťovky pomocí AI takhle řešil, jen tenhle jsem hledal přes google (i s tím tvarem In), neúspěšně...

Díky!
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Zpět na VYŘEŠENO