VYŘEŠENO Lístek z matriky NOZ 1705-1719 farnost Habry, česky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Lístek z matriky NOZ 1705-1719 farnost Habry, česky

Příspěvekod Zdenda_8 » stř lis 19, 2025 15:06

Ahoj / Dobrý den všem.

https://ibb.co/63g4NTz

Chtěl bych Vás požádat o pomoc při čtení tohoto textu. Jedná se o lísteček vložený mezi dvě prázdné stránky. Jsou tam celkem tři lístečky. Matrika je ze Zámrsku, sign. 571. (122.jpg). Je to vložené mezi zemřelými kolem roku za rokem 1714 a za tímto volným listem pokračují zemřelé osoby z roku 1719. (Chybí 4 roky zápisu úmrtí)

Co tam přibližně vidím a špatně čtu:
Jenž ze Sv Dv Hory ? (Sloucz) Susedstvij dawam z všem tvim dcery synů Pane bošsky kromž dobra Panstvij Janovi Bi(ú)resšovy (Benešowy?) a Především ? Radowy rosochatským kmotrem byl kdežto? mista k a jynatysšíš?

Dole je zřejmě nějaký podpis:
MychaJanJúra?

nebo

MychaJanJiraka do Skrutský ?

Je to nějaká forma dědictví, darování v matrice ? Zatím jsem nic takového v jiné kronice nezaznamenal.

Všem děkuji
Naposledy upravil Zdenda_8 dne čtv lis 20, 2025 10:24, celkově upraveno 4
Zdenda_8

Oblast pátrání: Frýdnava, Vlkaneč, Římovice okr. Čáslav

Re: NOZ 1705-1719 Habry, česky

Příspěvekod zburget » stř lis 19, 2025 16:14

Řšíte N nebo O nebo Z? Vaše matriční událost trvala od roku 1705 až do roku 1719?

Opravte předmět podle pravidel!
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » stř lis 19, 2025 16:21

Kolega se ptá asi na dědictví, napsal jako zdroj matriku, ve které byly lístky vloženy. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř lis 19, 2025 16:59

Zora píše:Kolega se ptá asi na dědictví, napsal jako zdroj matriku, ve které byly lístky vloženy. Z
I tak by měl předmět odpovídat tomu, co budeme číst. Pak se nejedná o žádnou matriční událost, ale o "něco", kde třeba nevíme rok. Tady je ale v předmětu uvedeno, o kterou se jedná matriku a její rozsah let, nikoli o identifikaci čteného textu
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod zburget » stř lis 19, 2025 17:02

Mimochodem - ten přepis je absolutně totálně mimo. Tam není ani jedno slovo dobře. Ale to by až tak nevadilo. Já na to taky chvíli hleděl, než se mi rozsvítilo, co tam je vlastně napsané.
Každopádně stačí opravit předmět a obratem ten přepis opravím.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » stř lis 19, 2025 20:02

zburget píše:
Zora píše:Kolega se ptá asi na dědictví, napsal jako zdroj matriku, ve které byly lístky vloženy. Z
I tak by měl předmět odpovídat tomu, co budeme číst. Pak se nejedná o žádnou matriční událost, ale o "něco", kde třeba nevíme rok. Tady je ale v předmětu uvedeno, o kterou se jedná matriku a její rozsah let, nikoli o identifikaci čteného textu

Ok, tak asi napíše papírky? Našel to v té matrice, přepsal, tak si myslím, že není třeba nějakých příliš velkých úprav. Vzhledem k tomu, že já to nepřečtu, tak Tě poprosím, pomož mu s tím předmětem. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » stř lis 19, 2025 20:04

Tak co třeba vložené papírky v matrice? Z
Zora

Příspěvekod zburget » stř lis 19, 2025 21:05

Neví se co tam je, neví se ze kdy to je, neví se odkud to je.
Takže já osobně bych napsal jen třeba Lístek z matriky farnost XY, čeština - žádné další informace o tom nemá, takže do předmětu nic víc napsat nemůže.

Já klidně napovím, že je to potvrzení, že dole podepsaný byl někomu za kmotra.
K čemu takové potvrzení mohlo být dobré, to netuším. Ani se nemůžu podívat do té matriky, jestli se to vztahuje k některému záznamu, protože tady není odkaz do matriky, i když, pokud je to ze Zámrsku, tomu nic nebrání.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » stř lis 19, 2025 21:24

Tak teď to může opravit, už alespoň ví, o čem to je. Díky, Z
Zora

Re: Lístek z matriky NOZ 1705-1719 farnost Habry, česky

Příspěvekod Zdenda_8 » čtv lis 20, 2025 7:09

Ano, přepis asi bude totálně mimo, já to nedokážu přečíst, i když se o to snažím, proto jsem požádal o zkušenější kolegy. Jsou to nějaké vložené lístečky, jak píšete. Dám sem ještě kompletní zápis, třeba to bude ucelenější. Ostatní zápisy přečtu, ale o tento který se mi jedná, tak ten nedokážu souvisle přečíst, aby mi to dávalo hlavu a patu. :(

https://ibb.co/sdZYGCH4

Ještě jednou děkuji.
Zdeněk B.
Zdenda_8

Příspěvekod zburget » čtv lis 20, 2025 9:02

Zdenda_8 píše:Ano, přepis asi bude totálně mimo, já to nedokážu přečíst, i když se o to snažím, …
To nebyla výtka, to bylo konstatování. Jak jsem psal, i já na to chvíli hleděl a naprosto jsem nechápal, co je to za nesmyslný blábol. Až po chvíli mi došlo, že mezery mezi napsananýma slovama naprosto neodpovídají mezerám slovům reálným.

Vždycky přepis tazatele opravuju, aby bylo vidět, co je tam špatně. Tady to s dovolením nebudu opravovat, ale napíšu to komplet znovu, protože prakticky opravovat není co. Opět to není výtka, pouze informace.
Oproti originálnímu zápisu napíšu mezery tam, kde mezi slova správně patří a zapsané mezery nahradím pomlčkou (spojovníkem), aby bylo jasné, jak je to vlastně napsané.

Ga ny-ze Pode-Psany swyde-cztwy
dawam ze sem toma-sso-wy Synu
Pone-bosty-kowy dobre Pamety ganowy
be-nessowy ne-Kdessym sladowy rosochatskym
Kmotrem byl Kdezto mu ta-K a ne gy-natze

Mycha Gan Zura(?) sladeK Kra??sky

Poznámky mám pouze k podpisu:
Vzhledem k tomu, jak jsou (ne)dělená slova v zápisu, není mi jasné, jestli má být spojeno Mychajan a nebo se jedná o jméno a příjmení Mycha Jan. Pak mi tam ale nedává smysl slovo Zura. Víc bych čekal Jura, který by byl psaný s 'G' na začátku - stejně, jako všechna čtená 'j' v textu. Možná to mělo být 'G', ale to je psáno jinak a tohle je prokazatelně 'z'. Neznamená to ale, že se nejedná o překlep a nemělo tam být jiné, podobně vypadající písmeno. Poslední slovo, které jsem přepsal jako "Kra??sky" nedokážu identifikovat přesněj. Takhle mi to evokuje, že mohl být sládek královský, ale úplně ruku do ohně za to nedám, navíc je to tam jakési namatlané. Proto jsem to do přepisu ani nenapsal. Museli bychom vědět, kde byl sládkem a jestli ten pivovar byl královský a nebo ne.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zdenda_8 » čtv lis 20, 2025 9:38

Teda smekám, jste borec. Já bych to takhle nedokázal. Nyní je mi to jasné a velmi děkuji za tak rychlou a vyčerpávající práci a odpověď.

Pokud bych se nad tím zamyslel, tak bych mi dávalo tedy smysl jméno v dnešní podobě a to Michal Janžura (možná Janczura tedy Jančura), sládek Krupský. -> farnost Habry zahrnovala Dolní Krupou a Horní Krupou. Připadá mi to, že tam je podle toho, co jste přečetl shoda u písmenka "P".

Ještě jednou děkuji!
Zdeněk B.
Zdenda_8

Příspěvekod zburget » čtv lis 20, 2025 10:18

Jo, Janžura / Jančura - tohle mě nenapadlo a může být.
sládek Krupský - jasně, to je ono
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Zpět na VYŘEŠENO