Zdravím všechny, tak se mi podařilo po dvou letech konečně dostat dál - a to ne najitím samotného Václava Kříže, ale najitím jeho rodičů - Benedikta Kříže a Kateřiny Křížové rozené Kovářové.
I k tomu vedla dlouhá cesta. Musel jsem napsat na SOkA Hodonín, aby se mi podívali do nezveřejněné gruntovní knihy. Tam byl odkaz na knihu listin, v níž bylo mimo jiné napsáno, že Václav a Marie Křížovi jsou z Hovoran. Tam jsem našel pouze jednoho nositele tohoto příjmení, a to v úmrtní matrice - dne 4. 7. 1830 zde zemřel na břišní tyfus jistý podruh Benedikt Kříž, a to v obecní hospodě čp. 13. Bylo mu 57 let, rok narození by tudíž seděl na 1773. Myslel jsem si, že tady moje cesta skončila, protože nebyl v gruntovní knize ani v knize listin.
Nedávno jsem si koupil datové předplatné MyHeritage (primárně kvůli školní práci), tak jsem se zkusil podívat na Benedikta Kříže a ejhle: byl uveden jako otec ženicha u jedné svatby ve Vídni. Jeden z jeho synů, Šimon Kříž, možný bratr Václava Kříže, si bral dne 14. 9. 1853 v předměstí Alservorstadt Zuzanu Krausovou. Bylo u něj napsáno, že otec je z Bučovic, matka je Kateřina rozená Kovářová (poprvé se dozvídám jméno matky) a že Šimon se narodil 28. 10. 1813. Odtud to šlo jako po másle - podíval jsem se do matriky narozených v Bučovicích a ejhle, Šimonovo narození tam bylo. Bučovice tedy byly jednou ze "zastávek" Benedikta a Kateřiny Křížových, kteří se velice často stěhovali.
U Kateřiny Křížové rozené Kovářové bylo u zápisu syna napsáno, že je z Lulče (Lurtsch). Tak jsem se tam podíval. V matrice narozených nic, ale v matrice oddaných (hned na první stránce) poklad: svatba Benedikta Kříže a Kateřiny Kovářové 24. 1. 1797. Na tu dobu tam bylo detailně popsáno, že otec 23letého Benedikta, Antonín Kříž byl šenkýř (takže vlastně povolání stejné jako potenciálního vnuka Václava), zatímco otec 19leté Kateřiny, Jiří Kovář, byl sedlák. Tak jsem se podíval do indexu narozených v Lulči a roku 1772 (což skoro přesně sedí na úmrtí, méně přesně na svatbu) tam figuroval Benedikt Kříž. Tak jsem se mrknul do knihy narozených - Benedikt Kříž, syn řezníka Antonína Kříže a Apoleny rozené Smutné, narozený 22. 3. 1772 v Lulči čp. 88. Rodiče Kateřiny se mi podařilo dohledat (Jiří Kovář a Alžběta Modlitbová), ale ne Kateřinu samotnou - možná se špatně dívám (měla by být narozena +- 1778).
Od té chvíle to jde jako po másle - všichni jejich předci žili v místě a pokud se odněkud přistěhovali, tak to tam mají napsané v matrice oddaných. Takže mám ohromnou radost. Sice nemám nikde potvrzeno, že Benedikt Kříž byl skutečně otcem Václava Kříže, ale nepřímé důkazy (úmrtí v Hovoranech, kde Václav prokazatelně působil, narození v přijatelném rozmezí od zapsaného věku úmrtí, přijatelný věk otce i matky v přibližném období narození Václava, stejné povolání - šenkýř/hostinský a úmrtí Benedikta v obecní hospodě, to, že v Hovoranech žádní jiní Křížovi nežili) mi to docela potvrzují, že by to mohl být on. Teď už mě čekají dva cíle: rozšířit rodokmen do výšky a najít skutečné místo narození Václava Kříže, což už by nemělo být tak složité, když vím přibližnou oblast jejich pohybu.
Děkuji Zoře, Pavlovi a všem, kdo se na hledání mého předka Václava Kříže podíleli. Dnes jsem vyplnil největší mezeru ve svém rodokmenu. A jsem za to fakt moc rád

Odkazy mohu v případě zájmu poslat.