VYŘEŠENO N 1755 Přerov nad Labem, Čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO N 1755 Přerov nad Labem, Čeština

Příspěvekod pavel.m » ned bře 15, 2026 17:13

Dobrý den, mohl bych poprosit o jméno matky za svobodna

https://ebadatelna.soapraha.cz/d/4722/159
vpravo 5.

Waczlaw syn Waczlawa Holana, Matky Kateržyny, czery Gana Kosse?

Díky moc
Naposledy upravil pavel.m dne čtv bře 19, 2026 20:04, celkově upraveno 1
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Re: N 1755 Přerov nad Labem, Čeština

Příspěvekod zburget » ned bře 15, 2026 18:12

Řekll bych, že mezi 'o' a 's' je ještě jedno písmenko, které se ale vůbec nepovedlo. Ale netroufám si moc odhadovat, které. Malé 'L'? Nebo 't', 'b', 'k'? Něco jiného?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod JHS » ned bře 15, 2026 18:37

Koštýře
JHS

Příspěvekod zburget » ned bře 15, 2026 19:37

JHS píše:Koštýře
Teda rád bych věděl, kde to tam vidíte :shock:
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » ned bře 15, 2026 21:24

https://www.myheritage.cz/research/coll ... showRecord
Tady je příjmení Košová , já tuším zapsané Kossa

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod JHS » pon bře 16, 2026 0:49

zburget píše:
JHS píše:Koštýře
Teda rád bych věděl, kde to tam vidíte :shock:

Viděl jsem takto psát příjmení Koštýř. Ale faktem je, že to bylo v gruntovnicích. A máte pradu Koštýřová to opravdu není. A taky netuším, se znalostí níže psaného, co ten "chuchvalec" písmen znamená. Koštýřové je rod v tom místě usazený v té době minimálně 150 let a ona je z jiného panství, pokud tedy nebyla rovnou svobodná. Bohužel agenda zhostných listů mezi lety cca 1732-1786 ve fondu dochovaná není. A on si jí mohl přivést klidně z velké dálky. Hledání té svatby bude zřejmě o náhodě.

Já jsem se teď podíval co k tomu velkostatku mám za další materiály a co v nich je. A v soupisu poddaných pro rok 1751 a vesnici Přerov se píše, mimo jiné, toto:
po + Kašparovi Holanovi vd. Ludmila
děti: Václav 23/ženatý, žena Kateřina, která poddanost slíbila
Barbora 14

Kašpar Holan zemřel 30.1.1749 a v zápisu v gruntovnici jeho manželka Ludmila pouští krčmu synu Václavovi 20.5.1752. On měl samozřejmě více sourozenců, kteří byli v roce 1751 již ženatí nebo vdané.
Z toho soupisu nejde bohužel zjistit jestli ten zápis, kde je zmíněna Kateřina nebyl dopsán až dodatečně. Jedná se totiž o opis psaný na stroji a jestli je to opravdu jen opsaná kopie, která je dochovaná nevím. Každopádně ve fondu statku Brandýs nad Labem je ten soupis zmíněn. Píšu to proto, že se domnívám, že svatba se uskutečnila až po smrti Václavova otce, aby mu, jako ženatému, mohla matka předat grunt s krčmou. Takže jeho svatba se dle mého uskutečnila po otcově smrti a koncem roku 1750. Pokud by tam byla ale o Kateřině vpisek, pak bych hledání zúžil asi spíš jen na rok 1750. Ale možná je to jedno, protože jsem prosšel namátkou několik okolních far s vesnicemi, které neměli nic společného s panstvím Přerov a nikde nic.

Co by třeba mohlo nasměrovat je existence této archiválie (poslední na stránce). Není psáno, že to nakonec klaplo a já na té faře nikoho nenašel, ale prověřit majitele panství, kdo k němu měl blízko a u Václav mohl případně na návštěvě u sestry svoji budoucí manželoku potkat. https://vademecum.nacr.cz/vademecum/per ... b250bed142
A nebo taky ne.
JHS

Příspěvekod pavel.m » pon bře 16, 2026 9:51

Díky JHS za vyčerpávající odpověď. Ono je u té Prahy škoda, že se nedá jednoduše dostat k těm gruntovnicím, když jsem z Valašska a posledně jsem na zápis, který jsem si zaplatil čekal přes 3 měsíce.

Co se týče data svatby, tak určitě byla v daném období co říkáte, v roce 1752 již se páru rodí první dítě. Holanovi přišli v roce 1679 z Dobrovic (otec Kašpara), tak zkusím kouknout tímhle směrem ještě.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Zpět na VYŘEŠENO