VYŘEŠENO N Hlavice (obec Vrtky) 1814, čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO N Hlavice (obec Vrtky) 1814, čeština

Příspěvekod DaisyPaines » pát úno 06, 2026 19:06

Dobrý den, prosím o pomoc s přečtením a identifikací zápisu v matrice narozených.
Odkaz na snímek: https://drive.google.com/file/d/1oKGUPy ... sp=sharing
Pramen: Matrika N, sign. L40/2, farnost Hlavice, obec Vrtky. Datace: Rok 1814 (případně 1812). Jazyk: čeština
Můj pokus o přečtení/lokalizace: Domnívám se, že by se zápis mohl nacházet na straně 139 první vpravo nahoře. Hledám Jana Formáčka. Podle rodinných dokumentů se měl narodit roku 1814 ve Vrtkách. Pracoval jako šindelář a měl 12 dětí, z nichž přežili pouze 4.
Z uvedeného zápisu se mi podařilo částečně přečíst:
Datum: 14 Augusto
Jmeno:Jann
Otecz: Joseph Form...
Máteřz: Anna P?
Kmotři:
Chtěla bych poprosit o potvrzení, zda se skutečně jedná o rodinu Formáčkových, a o kompletní přečtení celého řádku, zejména však údajů o rodičích (včetně povolání a původu), abych mohla v pátrání pokračovat dále do minulosti

Předem velmi děkuji za pomoc!
Naposledy upravil DaisyPaines dne ned úno 08, 2026 15:56, celkově upraveno 2
DaisyPaines

Re: N Hlavice (obec Vrtky) 1814, čeština

Příspěvekod Zora » pát úno 06, 2026 19:11

Přesunuto do sekce Čtení.

Přečtěte si zde nahoře pravidla. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » sob úno 07, 2026 0:06

Pokud tomu něco vážného nebrání, dávejte sem vždy odkazy přímo do on-line matriky!

Tohle se opravdu nečte dobře, a pokud jste se s kurentem ještě nepotkala, tak asi nebudete mít moc šancí. Každopádně se tohle písmo musíte bezpodmínečně naučit číst, jinak se ve starých rukopisech nikam nehnete. Vidíte, že si tady ani nejste jistá tím, že máte správný záznm. Pro učení se kuretu je dobrá třeba tahle tabulka: https://genealogie.nka.cz/?page_id=177 čitelnější záznamy zkuste luštit s její pomocí.

Datum: 1/1 Augusto (1. narozen / 1. pokřtěn; 14 je číslo domu)
Bapt[izans] Josef Schmidt Curat[us]
Obst[etrix] Anna Kolomaznik

Jmeno:Jann
Otecz: Jozef Formacžek chalaup[nik] P[o] + Jozef chal. N 8. M[atka] + Anna Masak dcera chalaup. z Roskowa
Máte: Anna P. + Pawel Cžerny(?) chal. z Kozmitz N. o M + Dorota Rutta(?) dcera Sedlaka z Kozmitz N. o
Kmotři: Franc Syn + Waclawa Kolomaznika chalaup.; Barbara žena Jozefa Kolomaznika chalaup.

Spřežky cž a rž se VŽDY píšou s háčkem nad 'ž'. Kdyby byl písař ochoten napsat háček nad 'č' nebo nad 'ř', nepotřeboval by, zcela logicky, k zápisu spřežku.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod DaisyPaines » ned úno 08, 2026 15:56

Moc Vám děkuji za Vaši pomoc! :) Určitě se na kurent blíže podívám a pokusím se ho nastudovat. Odkaz na tabulku je tedy velmi užitečný! Z babiččiny linie jsem se dostala bez větších problémů až do roku 1694. Hodně mi při tom pomáhá moje vášeň pro jazyky a historii a také to, že se moji předci z této větve očividně také zajímali o genealogii - máme doma spoustu starých křestních listů a jiných dokumentů. Bohužel u dědečkovy větve to mám trochu těžší a toto písmo nás v rodině všechny potrápilo. Myslela jsem si, že by se mohlo jednat o naši rodinu. Jen mě zmátl ještě jeden pramen z pohřbu Jana Formáčka z Vrtek, kde se jako rok narození uvádí rok 1812. Na starém rodinném dokumentu máme ale rok 1814, což souhlasí i s tímto zápisem v matrice. Nyní si jdu blíže prostudovat ten zápis z pohřbu. Je také možné, že matrikář udělal chybu.
DaisyPaines

Zpět na VYŘEŠENO