VYŘEŠENO Oddaní, 1684, Tvrdonice, latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Oddaní, 1684, Tvrdonice, latina

Příspěvekod pavel.m » ned led 09, 2022 9:26

Dobrý den,

mohl bych požádát o pomoc s doplněním chybějících kousků v textu a kontrolu, toho co mám. Je to můj první přepis tak starého textu. Kdyby se našel i někdo, kdo by mi pomohl s překladem, byl bych neskonale vděčný, co jsem ale přeložil, tak tam jeho otec napsaný není. :|
Jde o zápis vpravo dole:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -02280.jp2

Idem A 1684 die 5 gbisim _ula Turnicensi I. Nicolai, factis _ibg denun: __ibg __tivis dominica 12_ _e_ho __ __ et dom: _4 nullo __os_us impedimento _ileto in facie _u_e matrimonio ____ej Wenceslaum Miklica juvenem T___io cum filia Thomas Ulehla nomine Margaretha ex Grus__ (je to název vesnice Hrušky, nějak nedokážu přijít, jak je to přesně napsáno) Testes hujus _int Georgius Kotrba et Martinus _K_la _uterque ex pagi Grus__ (Opět Hrušky)

Předem Děkuji za pomoc.
S pozdravem
PaM
Naposledy upravil pavel.m dne ned led 09, 2022 15:20, celkově upraveno 1
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Re: Oddaní, 1684, Tvrdonice, latina

Příspěvekod zburget » ned led 09, 2022 9:47

Na latinu si musíte trochu zvyknout - bývá plná různých zkratek a někdy to bývá celkem peklo to rozšifrovat. Základní zkratka je takové to -g na konci. To je ligatura pro koncovku -us - ale na to jste na konci zjevně přišel. Stejně tak na ligaturu pro -que.

Idem A[nno] 1684 die 5 9bris in Eccl[esi]a Turnicensi S[ancti] Nicolai, factis tribus denun[tiationibus] diebus festivis dominica 23, festo O.O. ??? (prostě svátek všech svatých 1. listopadu, bohužel zatím neznám jeho latinský název) et dom[inica] 24 [post pentecostes] nullo prossus(?) impedimento detecto in facie Eccl[esi]æ matrimonio conjuxi Wenceslaum Miklicza juvenem Tynecio cum filia Thomæ Ulehla nomine Margaretha ex Hrussek Testes hujus sunt Georgius Kotrba et Martinus K_la1) uterque ex pago H russek

1) Kuola ? Kuwla? Kiwla ? Krwla - třeba ještě někoho dalšího napadně něco jiného.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod pavel.m » ned led 09, 2022 10:05

zburget píše:Na latinu si musíte trochu zvyknout - bývá plná různých zkratek a někdy to bývá celkem peklo to rozšifrovat. Základní zkratka je takové to -g na konci. To je ligatura pro koncovku -us - ale na to jste na konci zjevně přišel. Stejně tak na ligaturu pro -que.

Idem A[nno] 1684 die 5 9bris in Eccl[esi]a Turnicensi S[ancti] Nicolai, factis tribus denun[tiationibus] diebus festivis dominica 23, festo O.O. ??? (prostě svátek všech svatých 1. listopadu, bohužel zatím neznám jeho latinský název) et dom[inica] 24 [post pentecostes] nullo prossus(?) impedimento detecto in facie Eccl[esi]æ matrimonio conjuxi Wenceslaum Miklicza juvenem Tynecio cum filia Thomæ Ulehla nomine Margaretha ex Hrussek Testes hujus sunt Georgius Kotrba et Martinus K_la1) uterque ex pago H russek

1) Kuola ? Kuwla? Kiwla ? Krwla - třeba ještě někoho dalšího napadně něco jiného.

Děkuji, já se snažím dodělat pořádně rodokmen a vycházím z původního rodokmenu, který jednomu z naší rodiny udělal nějaký jeho známý Genealog a on asocioval Václava Miklicu s Mikulášem Miklem, že tam došlo ke změně příjmení, ale v té době, kdy se Václav narodil extra záznamy nebyl, matrika už vůbec a netuším jak se mu to povedlo, čekám ještě co řeknou lánové rejstříky, ale pomalu to vzdávám, že by se mi to podařilo najít. Navíc mi pro to spojení nesedí v té době víc věcí. Ale tak udělal mu to tehdy zadarmo no. :)
PaM
pavel.m

Příspěvekod zburget » ned led 09, 2022 10:53

Miklica a Mikl považujte v 17., ale klidně i v 18. stol. za jedno a totéž příjmení, jen jinak zapsané. To narazíte na daleko větší rozdíly v jednom a tomtéž příjmení.
Spíš mi v tom lítá ten Václav versus Mikuláš - to už rozhodně není běžné, aby se změnilo křestní jméno - ledaže by došlo k chybě v zápisu do matriky. Ale to taky není úplně vzácné, takže nemožné to není.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » ned led 09, 2022 11:28

Já tedy považuji příjmení Mikl a Miklica za různé. Nenapadá mě nic, co by svádělo, napomohlo k nějaké podobné změně příjmení...
Snad Mikl by mohl být zapsán jako Mikuláš... pokud se v matrice nacházejí i domácí tvary křestních jmen, ne pouze podle světců...

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » ned led 09, 2022 12:24

Po tom, co Mám jednoznačně sjednocená příjmení Grepl - Kripl; Grulich - Králík a několik takových dalších, tak absolutně nevidím důvod, proč by z Mikla nemohl vzniknout Miklica. Slovní kořen zůstává stejný, smysl slova taky. Je to totéž, jako u mě další takový přechod - Jakub - Jakubů - Jakubec. A nebo jinde na Slovácku Pavel - Pavlica.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod zburget » ned led 09, 2022 12:51

…dodatek k těm změnám jmen - u mě je taky posun Pavel - Pavelec
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod padris » ned led 09, 2022 12:55

zburget píše:O.O. ??? (prostě svátek všech svatých 1. listopadu, bohužel zatím neznám jeho latinský název)

Řekl bych, že by to mohlo být "OO. ssm." - latinsky je svátek všech svatých festum Omnium Sanctorum. Našel jsem, že se používala též zkratka "OO. SS." nebo "OO SSrum".
padris

Oblast pátrání: Královéhradecko: Jasenná, Šestajovice
Chrudimsko: Kraskov, Skoranov, Starý Dvůr, Dubová, Švihov
Semilsko: Tatobity, Loučky
Jindřichohradecko: Nová Včelnice, Rosička
Další: Orlickoústecko, Opavsko, Nymbursko, Chebsko

Příspěvekod zburget » ned led 09, 2022 14:09

Ó děkuji za doplnění - hned jsem si to pozančil do svých taháků.
Kdyby se ještě někde daly najít latinské názvy pro "Svátek Svaté Rodiny", "Svatodušní pondělí" a "Štědrý den", byl bych vděčný.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod padris » ned led 09, 2022 14:16

Některé latinské názvy svátků jsou uvedeny zde: http://rodokmen.nase-koreny.cz/materialy/cirkevni_kalendar.htm :)

/edit - taky někdy pomůže Wikipedie - tj. najít si článek o daném svátku česky a v jazykové mutaci přepnout na latinu.
padris

Oblast pátrání: Královéhradecko: Jasenná, Šestajovice
Chrudimsko: Kraskov, Skoranov, Starý Dvůr, Dubová, Švihov
Semilsko: Tatobity, Loučky
Jindřichohradecko: Nová Včelnice, Rosička
Další: Orlickoústecko, Opavsko, Nymbursko, Chebsko

Příspěvekod zburget » ned led 09, 2022 14:39

Super, tak jsem si doplnil další dva překlady, teď už mi chybí jen to svatodušní pondělí. Dnes už se tenhle svátek nijak neslaví, takže ani na wikipedii i něm není ani čárka :-(
Já mám udělaný kalendář v LibreOffice (OpenOffice), více zde: viewtopic.php?f=32&t=49993
Jen se na jeho otevření musí použít LibreOffice nebo Openoffice, protože MS Excel není schopen zpracovávat datumy před 1.1.1900.
Datumy svátků a oznčení nedělí v té mé tabulce jsou platné do II. vatikánského koncilu, po kterém byly některé přeložené jinam, a dnes se neděle liturgicky číslují úplně jinak. Takže když si zadáte třeba letošní rok, budou v něm svátky zobrazené "po staru" a stejně tak v něm budou liturgicky čpatně označené všechny neděle.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Mistr Jan » ned led 09, 2022 14:51

zburget píše:...teď už mi chybí jen to svatodušní pondělí.

Nemohlo by to být Lunae Pentecostes?
Viz třeba zde: https://la.unansea.com/lunae-pentecoste ... -in-terra/ nebo zde: https://la.unistica.com/lunae-pentecost ... st-facere/
Ale latinsky opravdu neumím, takže bez záruky. :-)
J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod Zora » ned led 09, 2022 15:08

S těmi příjmeními je to velmi, velmi ošemetné...
Pokud v obci byl Mikl, Miklica, tak je napřed třeba zjistit s jistotou, že se toto příjmení opravdu takto měnilo. (příjmí)
Další otázko je, kdy se takto měnilo.... Zda v době matriční nebo ještě před...
Bohužel, příjmení se slov. základem od Mikuláš může a nemusí být od stejného prapředka.
Napadl mě příklad,
Příjmení
Jurečka, Jurka, Jura...
Ale také Juračka, Jurnečka,. Jurek
Opravdu je možné je s jistotou zaměňovat (ve stejné době myšleno).

Nedokážu s jistotou říct, že jde o stejná příjmení jednoho rodu jen proto, že je tam slovní základ od slova Jur - Jura...

U tvaru Mikl - jde opravdu o příjmení pod slovního základu Mikuláš, ... nebo Michal... stát se může...
Stejně tak se dá zaměnit Mikl - Nikl... Obě příjmení existují, nemyslím si, že se tak dělo pravidelně, ale i s tím jsem se už setkala.

Doložit, že se jedná opravdu o rodovou linii, kde se tvar příjmení změnil, je velice, velice obtížné... zvlášť tam, kde rodiče mají běžná křestní jména, čili se mohou zaměnit i rodiny...

Změna tvaru příjmení otec - syn, Novák Nováček, je sice častější, ale zase platí, je třeba zjistit, že se v dané oblasti opravdu i u jiných příjmení takto tvary měnily a že se po úmrtí otce opět stal z Nováčka Novák. (Myšleno, že se tento proces proces "zvětšování a zmenšování" v předcházejících generacích s jistotou udál)

S naprostou jistotou mají příjmení Mikl a Miklica původ od křestního jména Mikuláš.
Bez jakékoliv jistoty a bez znalosti proměn příjmení v konkrétní oblasti se nikdy nepřikloním k tomu, že právě u předků jednoho konkrétního rodu k této změně- záměně došlo.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavel.m » ned led 09, 2022 15:19

Zora píše:S těmi příjmeními je to velmi, velmi ošemetné...
Pokud v obci byl Mikl, Miklica, tak je napřed třeba zjistit s jistotou, že se toto příjmení opravdu takto měnilo. (příjmí)
Další otázko je, kdy se takto měnilo.... Zda v době matriční nebo ještě před...
Bohužel, příjmení se slov. základem od Mikuláš může a nemusí být od stejného prapředka.
Napadl mě příklad,
Příjmení
Jurečka, Jurka, Jura...
Ale také Juračka, Jurnečka,. Jurek
Opravdu je možné je s jistotou zaměňovat (ve stejné době myšleno).

Nedokážu s jistotou říct, že jde o stejná příjmení jednoho rodu jen proto, že je tam slovní základ od slova Jur - Jura...

U tvaru Mikl - jde opravdu o příjmení pod slovního základu Mikuláš, ... nebo Michal... stát se může...
Stejně tak se dá zaměnit Mikl - Nikl... Obě příjmení existují, nemyslím si, že se tak dělo pravidelně, ale i s tím jsem se už setkala.

Doložit, že se jedná opravdu o rodovou linii, kde se tvar příjmení změnil, je velice, velice obtížné... zvlášť tam, kde rodiče mají běžná křestní jména, čili se mohou zaměnit i rodiny...

Změna tvaru příjmení otec - syn, Novák Nováček, je sice častější, ale zase platí, je třeba zjistit, že se v dané oblasti opravdu i u jiných příjmení takto tvary měnily a že se po úmrtí otce opět stal z Nováčka Novák. (Myšleno, že se tento proces proces "zvětšování a zmenšování" v předcházejících generacích s jistotou udál)

S naprostou jistotou mají příjmení Mikl a Miklica původ od křestního jména Mikuláš.
Bez jakékoliv jistoty a bez znalosti proměn příjmení v konkrétní oblasti se nikdy nepřikloním k tomu, že právě u předků jednoho konkrétního rodu k této změně- záměně došlo.
Z

Děkuji moc za výstižný popis. Tam v té obci to bylo celkově zajímavé, byl tam Mikl, Miklica, Mikulica a Michalica a k tomu se obec, která je součástí společných matrik jmenuje mikulčice a v latině pak podobně k příjmením. A ten náš předek, kterého genealog označil jako otce Václava Miklici byl Mikuláš Mikl, takže mě dost překvapilo, že obě příjmení mají základ ve jménu Mikuláš. Ještě jednou děkuji a dávám VYŘEŠENO.
PaM
pavel.m

Re: VYŘEŠENO Oddaní, 1684, Tvrdonice, latina

Příspěvekod Zora » ned led 09, 2022 15:23

pozn.
původ od obce Mikulčice mně nenapadl, máte velmi dobrý postřeh, je to velmi časté. Z
Zora

Další

Zpět na VYŘEŠENO