VYŘEŠENO Úmrtní matrika 1881, Slovensko, latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Úmrtní matrika 1881, Slovensko, latina

Příspěvekod Zuzana von Gewitsch und Jaroměřitz » stř lis 26, 2025 0:44

Dobrý den všem,

prosím o pomoc s překladem příčiny úmrtí jistého 24-letého Jozefa Kováče z Dolných Zelenic. Matrika je v latině, a na 99 % je tam napsáno "trajecit se".
Odkaz na matriku zde, třetí zápis shora: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9S4-87L

Obvyklé překladatelské nástroje, které používám, jako např. Google překladač, nebo slovník pro genealogy https://genealogie.nka.cz/?page_id=214, mi nenapověděly. Pouze přes Google vyhledávač jsem našla jeden dokument psaný v latině, je to nějaký katolický traktát nebo co, blíž jsem to nezkoumala, ale obsahuje výraz "trajecit" 2x, a takhle ve větě už s tím Google překladač pracuje takto:

"donec fatigatum quidam corpus telo trajecit" -> Google: "dokud jisté vyčerpané tělo nebylo probodnuto zbraní"
"ejus trajecit pectus et viscera" -> Google: "Probodlo mu hrudník a střeva."

Latinský text zde: https://www.documentacatholicaomnia.eu/02m/1053-1124,_Guibertus_De_Novigento_Abbas,_Monodiarium_Libri_Tres_%5BDe_Vita_Sua%5D,_MLT.pdf

No a já se ptám: Skutečně ten mladý muž zemřel tak, že sám sebe probodl? :o Může mi to někdo potvrdit/vyvrátit/opravit?

Děkuju předem.
Naposledy upravil Zuzana von Gewitsch und Jaroměřitz dne pát led 02, 2026 6:55, celkově upraveno 1
Zuzana von Gewitsch und Jaroměřitz

Oblast pátrání: Mříčná, Jaroměřice u Jevíčka, Úsobrno, Velké Opatovice, okolí Letovic, Brno, Slovensko

Re: Úmrtní matrika 1881, Slovensko, latina

Příspěvekod Boza » stř lis 26, 2025 8:39

Probodl se, nabodl se, napíchnul se. Mohl klidně upadnout na větev.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Příspěvekod zburget » stř lis 26, 2025 8:43

No, vypadá to tak… Tak, jako tak byla jeho smrt nespíš náhlá a neočekávaná, protože nebyl zaopatřen. Ve 24 letech by jinak už zaopatřen byl.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zuzana von Gewitsch und Jaroměřitz » stř lis 26, 2025 17:33

To je fakt, že to mohla být i nehoda. Našla jsem to slovo "trajecit" i ve významu "prorazit" apod., napadlo mě, že se mohl třeba zastřelit. On byl totiž tou dobou poměrně čerstvě ženatý a měl asi půlroční dítě. Mám takové kusé nejasné info od jedné žijící příbuzné, že v té rodině údajně měli lidi nějaké duševní problémy a že tam nebyly dobré vztahy, něco takového.
Zuzana von Gewitsch und Jaroměřitz

Oblast pátrání: Mříčná, Jaroměřice u Jevíčka, Úsobrno, Velké Opatovice, okolí Letovic, Brno, Slovensko

Zpět na VYŘEŠENO