VYŘEŠENO O Český Brod 1676 čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO O Český Brod 1676 čeština

Příspěvekod Boza » pon lis 24, 2025 14:55

Dobrý den, vpravo šestý zápis odspodu (21 Junii): https://ebadatelna.soapraha.cz/d/4790/162

Potwrzeny sau w Staw S. Manzelstwa Jan Bartl Ryness z Pristaupime s Alzbetau czerau Jana Burijana ????? czerau z ????? Mesteczka

Tihle Bartlové/Rynešové mi dávají zabrat, v matrice Český Brod 02 zdá se zcela chybí zápisy N z roku 1686 a všechny knihy panství KnČl významně mlčí (tedy až na Janova syna Václava Jindřicha, co se přiženil do Tuchorazi).

EDIT: značím vyřešeno, nemá smysl to tu dále sušit.
Naposledy upravil Boza dne pon bře 23, 2026 8:19, celkově upraveno 1
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Re: O Český Brod 1676 čeština

Příspěvekod JHS » pon lis 24, 2025 19:37

Boza píše:Dobrý den, vpravo šestý zápis odspodu (21 Junii): https://ebadatelna.soapraha.cz/d/4790/162

Potwrzeny sau w Staw S. Manzelstwa Jan Bartl Ryness z Pristaupime s Alzbetau czerau Jana Burijana ????? czerau z ????? Mesteczka

Tihle Bartlové/Rynešové mi dávají zabrat, v matrice Český Brod 02 zdá se zcela chybí zápisy N z roku 1686 a všechny knihy panství KnČl významně mlčí (tedy až na Janova syna Václava Jindřicha, co se přiženil do Tuchorazi).

Část Přistoupimi, Chotýše, celé Kšely a několik dalších vesnic rozesetých po okolí Prahy náleželi "panu proboštu Hradu Pražského". Jan Bartl se okolo roku 1663 přiženil k Heleně, vdově po Václavu Rynešovi, v Berní rule je zapsaný jako Reynek. měli spolu minimálně dceru Ludmilu, vdanou později za Matěje Hrabu, zřejmě do Chotýše. Proč se oženil s Alžbětou Burianovou až tak pozdě netuším. Každopádně v matrikách se dá dohledat ještě narození jeho dalších jeho tří dětí (Jan Matěj, Ludmila a Leopold), narození Ondřeje, Heleny a Veroniky opravdu chybí. Z místem odkud pocházela Alžběta jsem si lámal hlavu a na nic nepřišel. Tím, že je psáno XX městečko, tak mě napadla Hošťka nedaleko Litoměřic, ale tam jsme nic nenašel. Zároveň je ale v Hostouni (další vesnice "pana Probošta") je roku 1681 psaná Alžběta, sirotek po Janovi Buriankovi, s poznámkou "propuštěná s otcem J.M z Věžník". A rok dříve má 16 let. Nicméně ten zápis na Hostouň nevypadá a ani to podle mě není "městečko". Jan Bartl zemřel roku 1701, Anna pak 1715, zápis se najít dá. Kšely byli spolu s Přistoupimi postoupeny ke Kosteleckému panství okolo roku 1705 (+/-) a ti lidé se začali objevovat v soupisech poddaných. A samozřejmě pro Kšelský statek ve fondu Kostelce nad Černými Lesy tak stará gruntovnice existuje, asi jste jí ignoroval.
JHS

Re: O Český Brod 1676 čeština

Příspěvekod Boza » úte lis 25, 2025 10:38

Dobrý den, děkuju mnohokrát za vysvětlení, teď je mi už jasné proč se v soupisech poddaných a v gruntovnicích část přistoupimských obyvatel objevuje velmi málo. S těmi Kšely děkuji za tip, koukal jsem se hlavně do Register rychty českobrodský a tuchorazské, vůbec mě nenapadlo kouknout se jinam.

Ohledně tohoto příspěvku konkrétně, uvidím zda tam někdo něco lepšího nepřečte, když ne tak se holt nedá nic dělat.
Mel in ore, verba lactis, fel in corde, fraus in factis.
Boza

Oblast pátrání: Převážně východní Čechy

Zpět na VYŘEŠENO