od mix59 » sob pro 20, 2025 15:41
Dobrá otázka, tohle by mne zajímalo taky.
Zatím bohužel musím brát za skutečnost, že první matrikou pro Přibyslav je ta, kterou SOA Hradec Králové ve své sbírce matrik Východočeského kraje uvádí jako sign.: 2587 (poř.č. 9002). Tedy matrika NOZ pro období 1743-1768. To pořadové číslo 9001 nepoužili patrně z důvodu, že ta první matrika, jak známo, shořela.
Díval jsem se ještě na všechny okolní farnosti, u nichž se dochovaly matriky začínající už po polovině 17. století. S výjimkou Velké Losenice, kde ovšem lze některé starší zápisy najít v matrice pro Nížkov NOZ 1651-1721. Ovšem ani tam, ani nikde v těch okolních farnostech není žádné info, že by ty první matriky pokrývaly Přibyslav či okolní obce. Přibyslav, Hřiště, Ronov aj. obce tam prostě NEJSOU.
Historicky to nemám nijak prostudované, takže z toho mám jen takový laický dojem, že matriky se v Přibyslavi mohly vést rovněž už od druhé poloviny 17. století, ale z nějakého důvodu se nedochovaly, a to tak důkladně, že už v letech před požárem té první přibyslavské matriky o nich nikdo nevěděl...