Archiv hlavního města Prahy

Kdo byl v jakém archivu, a jaké jsou Vaše zkušenosti? Jak jste byli spokojeni?

Re: Archiv hlavního města Prahy

Příspěvekod mix59 » pon črc 13, 2026 20:39

Tak nevím, mně fungují.
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod pavel.m » úte črc 14, 2026 5:58

Taktéž mi fungují.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod janek950 » čtv srp 13, 2026 7:40

10. 8. 2026
Zpřístupněny byly kopie 4 matrik. Dále byly zpřístupněny kopie 8 knih ze Sbírky úředních knih a rukopisů.
http://www.ahmp.cz/page/docs/nove-digi-matriky-2026-08-10.pdf
janek950

Oblast pátrání: Praha, Český ráj, Mladoboleslavsko, Berounsko, Uherskohradišťsko, Vizovicko, Černohorsko.

Příspěvekod janek950 » stř zář 09, 2026 14:32

Byla zprovozněna nová verze https://digi.ahmp.cz/pragapublica/.
Stará verze na https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/ je zatím stále funkční.
janek950

Oblast pátrání: Praha, Český ráj, Mladoboleslavsko, Berounsko, Uherskohradišťsko, Vizovicko, Černohorsko.

Příspěvekod pavel.m » stř zář 09, 2026 16:29

No matriky v tom moc nesejí.
PaM
pavel.m

Příspěvekod mix59 » čtv zář 10, 2026 9:14

Copak o to, matriky tam jsou, ale najít je!
Vyhledávání podle obce jakž takž funguje v litoměřickém a opavském Vademecu, ale v Praze díky desítkám čtvrtí a místních částí jsou nalezené výstupy neintuitivní a nepřehledné. Ještě tak se dá hledat podle původního názvu farnosti (jejich seznam coby Pomůcka k vyhledávání matrik https://www.ahmp.cz/index.html?mid=75 je uveden na úvodní stránce nového archivního katalogu). Jenže - odkazy odsud vedou do starého katalogu, který se časem určitě vypne... Technicky určitě není problém ty odkazy na matriky daných farností v těch PDF souborech převést na nové umístění (rozhodující část permalinku zůstává stejná), ale bude se tím archiv zabývat? Toť otázka...

S tím souvisí i stávající odkazy na matriční zápisy. Tyhle změny jsou noční můrou každého genealoga, který si ukládá odkazy na zdroje matričních zápisů. Asi není problém vyměnit úvodní část adresy s názvem archivu a ponechat část permalinku vedoucího na danou matriku. To funguje. Ale jak převést číslo skenu z původního permalinku na nový, který místo něj obsahuje člověku nic neříkající GUID řetězec? Solidní archivy při změně prostředí do nové aplikace obvykle přidají i převodník starých odkazů (viz MZA Brno).
Jak se s tím vypořádá AHMP?
mix59

Příspěvekod pavel.m » čtv zář 10, 2026 10:24

No u přechodu v Opavě na tu minulou verzi, tak pokud se použil odkaz z původní verze, tak to hodilo první stránku a napsalo to, že původní odkaz vedl na stranu xy pokud si pamatuju.

Jinak u těch matrik někdy není ani správně období, je tam nějaké automatické, někdy je napsáno že je to index a je to matrika. U některých matrik je místo názvu zase napsáno nezjištěno... Přijde mi, že to vůbec netestovali, prostě nahodili verzi a čus. Jinak bez té pomůcky je za mě hledání v Praze absolutně nemožné, vždyť i stejná ulice někdy patřila pod různé kostely a bez pomůcky to člověk nedá, tak snad ty odkazy pak předělají. Udělali to každopádně polovičatě...
PaM
pavel.m

Příspěvekod mix59 » čtv zář 10, 2026 10:58

Na případný převodník jsem jim poslal dotaz a odpověděli mi docela rychle: "V případě odkazů bude tato situace řešena bez potřeby měnit uložené odkazy." Tak uvidíme, jak to bude fungovat - zatím to funkční není (asi to pustí, až starou aplikaci vypnou).

Ve svém mailu jsem se ještě zmínil, proč v rámci sjednocení s Opavou a Litoměřicemi nenabízejí možnost stažení snímku. A odpověděli takto: "Funkcionalita v systému se řídí nastavením každého archivu. Archiv hl. m. Prahy možnost přímého stažení jednotlivých snímků z Archivního katalogu nenabízí. V případě zájmu o konkrétní snímek je možné požádat archivy o jeho poskytnutí. Tato služba je zpoplatněna podle ceníku služeb." Takže tak...

S tím označením matrik při vyhledávání je to tam opravdu chaotické. Přišlo mi, že slovem "index" začínají všechny výpisy - zda to má označovat, zda ta matrika je indexem nebo v ní je index na konci nebo vůbec (nezjištěno ?), to mi zatím vůbec není jasné. Ale nechtěl jsem je svými dotazy zahltit.

V každém případě rozšířím skript DiBa navigation tweak, který funguje pro Opavu a Litoměřice, také na Prahu. Bude pak k dispozici zde na fóru na obvyklém místě.
mix59

Předchozí

Zpět na O archivech