Máte pravdu, já jsem se také podivil, že tam nebylo vůbec nic z plzeňských matrik. Chvíli jsem si myslel, že je možná přidají v odděleném seznamu "v brzku", ale pokud něco před rokem slibovali a teď to není (v tomto kraji bádám jen okrajově, takže detaily neznám) , tak už si to myslet přestávám.
Z lednového příspěvku pana Kocourka vyplývá, že
nové matriky zveřejní spolu s aktualizovanými tabulkami budoucích přírůstků a rovněž zveřejní seznam zbývajících knih, které z matričních úřadů již převzali, ale dosud nejsou zpracované a nebudou letos zveřejněné. Předpokládám, že se to na jejich webu objeví co nevidět a budeme moudřejší. Místo tam na to je a určitě to bude zajímat víc návštěvníků než pozvánka na workshop ve středu 29. června 2022
Také bych se přimlouval za častější zveřejňování matričních přírůstků, ale chápu, že ne každý krajský archiv na to má finance, lidi a techniku. Jejich zveřejňování v našich krajských archivech od začátku uvolňování matrik O a Z <=1949 dost sleduju, takže mám přehled, kde to dělají v denních, +- týdenních, měsíčních i ročních intervalech. I kde z těchto matrik dodnes nezveřejnili prakticky nic.
Osobně považuju za dobrý kompromis mezi možnostmi archivu a touhou badatele dočkat se už konečně té "své" tolik let toužebně očekávané matriční knihy
měsíc či dva, případně tři. Realita je, jaká je. Nezapomínám přitom ale, že dost archivů má na svých webech preambuli ve smyslu, že
zveřejňování digitalizátů není zákonnou povinností archivu. Mám zato, že ze zákona všechny archiválie
nějak zpřístupnit
musí - ovšem nemusí to být na internetu, ale u nich v badatelně! Sice v elektronické podobě (pokud to už oskenovali), ale jezděte někam přes půl republiky. S objednáváním dopředu. To je proti možnosti bádat si pěkně v teple doma u svého PC jiná liga - to by byl - v roce 2026 - fakticky krajský přebor. Návrat o víc než 10 let zpět.
Můžeme si o tom myslet své, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je zhruba tak všechno, co s tím můžeme dělat.
Někdy v duchu vyčítám některým svým předkům, že se měli narodit a žít ve vsi o tři kilometry na jihovýchod dál - už bych je měl přes Internet zpracované od ledna roku 2025.

Myslím to samozřejmě jako nadsázku a vtip, ale ono to vlastně k smíchu moc není.