DigiArchiv Třeboň - doplněk pro prohlížeč

Kdo byl v jakém archivu, a jaké jsou Vaše zkušenosti? Jak jste byli spokojeni?

DigiArchiv Třeboň - doplněk pro prohlížeč

Příspěvekod mix59 » sob lis 01, 2025 19:25

Na webu DigiArchiv Třeboň trávím při genealogickém pátrání spoustu času. Jeho ovládání patří z našich krajských archivů k nejpřehlednějším a nejpropracovanějším, ale chyběla mi tam možnost sofistikovanějšího posunu mezi stránkami. Vytvořil jsem proto jednoduchý doplněk DAT tweak, který do spodní ovládací lišty přidává vlastní tlačítka pro rychlý posun:
−25 −10 −5 −4 −3 −2 −1 +1 +2 +3 +4 +5 +10 +25
Každé z tlačítek přejde přímo na zvolený snímek bez nutnosti otevírat nabídku nebo ručně přepisovat číslo stránky.
Při přechodech se zachovává běžné zobrazení archivu – tedy takové, jaké má uživatel nastavené v nabídce Počáteční zvětšení a pozice (tj. „Výchozí zobrazení“ nebo „Aktuální zobrazení“).

Hlavní vlastnosti:
-Přidává přehledná tlačítka pro posun po stránkách (včetně skoků ± 2, 3, 4, 5, 10 a 25).
-Posun o +2 stránky je užitečný při procházení sčítání lidu, kde je seznam osob na každé druhé (sudé) dvojstraně – odpadá tak zbytečné načítání mezilehlých úvodních stran s čísly domů.
-Funguje ve všech běžných typech záznamů – matriky, sčítání lidu, soupisy poddaných atd.
-Nepřepisuje žádnou funkci DigiArchivu Třeboň, pouze přidává vlastní prvek do lišty.
-Ověřeno v prohlížečích Supermium (Win XP) a Microsoft Edge (Win 11).

Instalace:
Skript je určen pro rozšíření ViolentMonkey (nebo kompatibilní).
Stačí otevřít následující odkaz: https://mix.9e.cz/Uloz/DAT/DAT_tweak.user.js a potvrdit instalaci.
Po instalaci se lišta automaticky zobrazí při otevření libovolné knihy na adrese https://digi.ceskearchivy.cz/*.

Přizpůsobení:
Skript je optimalizován pro rozlišení 1680×1050 px.
Na monitorech s menší šířkou může lišta překrývat část původních tlačítek – v takovém případě lze jednoduše upravit nastavení přímo v kódu skriptu (je hned v úvodu):
Kód: Vybrat vše
var OFFSET_RIGHT = 360;   // vzdálenost lišty od pravého okraje
var OFFSET_BOTTOM = 4;    // vzdálenost od spodní lišty
var BUTTON_WIDTH  = 26;   // šířka jednotlivých tlačítek

Doporučuji hodnoty jen mírně měnit a vždy po úpravě stránku znovu načíst (Ctrl + F5).

Upozornění:
Skript není určen pro mobilní zařízení – na telefonech a tabletech se rozhraní DigiArchivu zobrazuje zjednodušeně a bez spodní lišty, na které doplněk pracuje.
Tento doplněk není nijak propojen s oficiálním webem digi.ceskearchivy.cz ani s jeho autory.
Případné připomínky mi napište sem. Pokud vám doplněk usnadní pohyb v DigiArchivu, budu rád.
A děkuji tímto uživateli Rasasak, který mne zde inspiroval svým (mnohem rozsáhlejším a sofistikovanějším!) doplňkem pro MZA. :)
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Re: DigiArchiv Třeboň - doplněk pro prohlížeč

Příspěvekod Mistr Jan » sob lis 01, 2025 19:35

Super práce, díky za doplněk, reaguje na problém, který mi při delším listování také někdy vadí.
J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Zpět na O archivech