Tobiáš Weiss narozen Kaliště u Humpolce

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Tobiáš Weiss narozen Kaliště u Humpolce

Příspěvekod Filip97 » sob bře 07, 2026 7:43

Zdravím, prosím o pomoc při pátrání po mém předkovi. Došel jsem k osobě Otto Weiss a to v knize narození (v římskokatolické) v roce 1890, obec Tábor, rodičům Tobiáše Weisse a Marii Mischingerove. S tím, že u otce jsou pak ještě napsání jeho rodiče a to Bernard Weiss a Josefa Weiss, z Kaliště, okr. Humpolecký, hejtmanství Německý brod. Kde se měl narodit i Tobiáš Weiss. Pak je tam u těchto dvou rodičů uvedeno to důležité: Všichni vyznání Mojžíšova. Chápu z toho, že to byli asi Židé. Ale nedaří se mi nikdo dohledat jeho narození a zápis v matrice. Odkaz na konreétní zápis narození Otto Weisse: https://digi.ceskearchivy.cz/7875/181/2960/950/91/0
Naposledy upravil Filip97 dne sob bře 07, 2026 7:50, celkově upraveno 1
Filip97

Re: Tobiáš Weiss narozen Kaliště u Humpolce

Příspěvekod Zora » sob bře 07, 2026 7:46

Vždycky pomůže vložit odkaz na zápis, o kterém píšete. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Filip97 » sob bře 07, 2026 7:52

Ano, máte pravdu, děkuji, přikládám k mému původnímu příspěvku.
Filip97

Příspěvekod Zora » sob bře 07, 2026 8:36

ráda bych pomohla, ale na přípisky v záznamu o narození už prostě nevidím.

Všeobecně platilo, že občan s židovským vyznáním se "dostal" do katolické matriky jedině tehdy, když konvertoval. Je třeba hledat onu konverzi...
Může se jednat o konverzi rodičů nebo jen o onoho zrozence...

Hledala jsem i zápis o svatbě, odkaz, který jsem tedy přečetla. je tady:
https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... =82#scan82

Mohu poradit - dejte si odkaz na narození Tobiáše do sekce čtení. Pokuste se přečíst, co je napsáno a připsáno, určitě Vám následně pomůžeme.

Ještě j e důležité, že Otto se narodil jako nemanželský , rodiče se brali v roce 1892 a syn byl legitimizován v roce 1893 - pokud jsem to přečetla správně.
na původním odkaze jsou přesná data a místa, opět - nevidím na ně.
Obávám se, že Tobiáš asi není biologickým otcem Otta.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » sob bře 07, 2026 9:54

Drobnost
u narození syna Otto je uveden jako otec Tobiáš Weiss.
U svatby, je uveden jako otec Antonín Weiss.
Z
Zora

Příspěvekod Filip97 » sob bře 07, 2026 10:27

Děkuji za snahu a pomoc,

Ano, těch rozdílných jmem jsem si teď také hned všmil, nevím zdali se jedná jen o nějakou chybu či jsou to opravdu dvě rozdílné osoby.

Já jsem dohledal ještě zápis o CIVILNÍ svatbě pravě Tobiáše Weisse a Marie roz. Mischingerové zde: https://digi.ceskearchivy.cz/9021/7/1823/1588/62/0

Tak nevím co to jméno Antonín má vlastně teď znamenat.

Dále vlastně ještě mám dohledaný zápis o narození dcery Otty Weisse, kde je psáno také o Tobiáši Weissovi. Zde: https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... 02#scan202
Filip97

Příspěvekod Zora » sob bře 07, 2026 10:36

civilní svatba se pravděpodobně konala díky rozdílnému vyznání, on psáno israelit, ona psána bez vyznání.
Mezi datem této svatby a svatby u sv. Haštala velmi pravděpodobně došlo ke konverzi ženicha... N konci změny víry byl křest, ten bude zapsán v katol. matrikách, ale netuším, kde se křest konal. Snad možná u Haštala, těžko říct.

Musíte fakt nějak zápis přečíst, kolegové Vám v tom pomohou. JInak to asi nepůjde, použijte naše sekci Čtení.

Zkoušela jsem hledat v žid. matrikách, ale zatím bez výsledku.
https://vademecum.nacr.cz/vademecum/Boo ... &rowPg=750

Pokračování později. Z
Zora

Příspěvekod Zora » sob bře 07, 2026 10:57

Někdy se u křtu osoby s židovským vyznáním měnilo i jméno, Tento křtěnec dostal křestní jméno, které nebylo stejné jako původní... Netuším, zda je to Váš případ. Z
Zora

Příspěvekod Zora » sob bře 07, 2026 15:21

https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... 14#scan214

1921
2. svatba Otty po rozloučení
Z
Zora

Příspěvekod Filip97 » sob bře 07, 2026 16:43

Ano, tam je již opět uvedeno jméno Tobiáš. A u Otty je uvedeno jako náboženství "ř.k." Takže v tom měli asi trochu nepořádek. Ale jedná se určitě o jednu a tu samou osobu, Tábor a povolání konduktér cíli průvodčí vlaku.
Filip97

Příspěvekod zburget » sob bře 07, 2026 16:53

Já bych jen upozornil na to, že Otto se narodil, jako nemanželský - jeho otec tedy není ani Tobiáš, ani Antonín Weiss, ale jeho otec je neznámý.
Zvažte, jestli má smysl sestavovat rodovou větev někoho, kdo nebyl otcem vašeho předka.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » sob bře 07, 2026 17:11

zburget píše:Já bych jen upozornil na to, že Otto se narodil, jako nemanželský - jeho otec tedy není ani Tobiáš, ani Antonín Weiss, ale jeho otec je neznámý.
Zvažte, jestli má smysl sestavovat rodovou větev někoho, kdo nebyl otcem vašeho předka.

Neškodí, když se to napíše dvakrát... Hm. Z
Zora

Příspěvekod zburget » sob bře 07, 2026 18:45

Zora píše:Neškodí, když se to napíše dvakrát... Hm. Z
Aha - pardon - já to vlákno nečetl úplně komplet a tahle informace padla hned na račátku. Jenže pak se pořád ještě řešil rádobyotec. Psal jsem to i ve čtení, ale prokazatelně to Filip97 asi nechce slyšet…
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » sob bře 07, 2026 18:46

Musím se Filipa zastat, je to docela púilný genealog, chybí mu zkušenosti, nahrazuje je snahou.
Postupně mu všechny nuance genealogického bádání dojdou... Dej mu čas. Z
Zora

Příspěvekod Filip97 » sob bře 07, 2026 19:05

Ano, genealogii se věnuji teprve krátce a začal jsem s ní především jako s koníčkem. Velmi mě baví a rád se v ní dál rozvíjím, ale je pravda, že jsem zatím opravdu na začátku a zkušeností mám stále málo. O to víc si vážím rad a připomínek od zkušenějších badatelů a rád se od vás nechám poučit.

V tomto konkrétním případě jsem se nechal trochu unést snahou najít otce – tedy nejspíše nebiologického Tobiáše Weisse – protože jsem jeho narození nikde nemohl dohledat. Právě proto jsem se snažil pátrat různými směry, i když dnes už vidím, že některé závěry mohly být uspěchané.

Ještě jednou děkuji všem za rady, připomínky a pomoc. Velmi si toho vážím a věřím, že díky vašim zkušenostem se budu moci v genealogickém bádání postupně zlepšovat.
Filip97

Další

Zpět na Hledá se!