Koudelka lesník

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Koudelka lesník

Příspěvekod Mech » čtv lis 20, 2025 11:43

Hledám Jana a Vojtěcha Koudelkovi. Jan byl min. mezi lety 1859-1866 lesníkem v Poteplí-Horní Bezděkov čp. 14. Za manželku si vzal dceru místního lesníka Václava Jirsy Barboru. V záznamech o narození jejich dětí je, že byl ze Wšenor u Prahy, ale v matrikách Horní Mokropsy žádný záznam není. Vojtěch je uváděn při narození dětí jako otec Jana, již zemřelý. Býval "traktér" v Arcibiskupském semináři v Praze, jméno jeho ženy chybí.
Pozn. Všenory nebyly v majetku rodu Furstenberků jako Křivoklátské panství.
Mech

Oblast pátrání: Praha západ, Kladensko, Berounsko, Rakovnicko, Žluticko, Brandýsko (nL), Česko Brodsko, Praha východ
Lesníci na panství Fürstenbergském - Křivoklátské panství, Vitoraz

Re: Koudelka lesník

Příspěvekod Ellise » čtv lis 20, 2025 22:55

Dobrý večer,

snad pomůže tohle narození později legitimizovaného syna: https://ebadatelna.soapraha.cz/d/9762/36. Škoda, že jste neuvedl do příspěvku odkazy na Vámi nalezené záznamy, nemusela bych je pak dohledávat sama.

Ellise
Ellise

Příspěvekod Mech » úte lis 25, 2025 15:18

Děkuji za tip, snad se tím někam posunu. Žádné odkazy nemám, pouze na Janovi děti.

Mech
Mech

Oblast pátrání: Praha západ, Kladensko, Berounsko, Rakovnicko, Žluticko, Brandýsko (nL), Česko Brodsko, Praha východ

Příspěvekod Ellise » sob lis 29, 2025 11:37

Vždycky pomůže, když přidáte odkaz na nejstarší nalezený záznam pro předka, kterého hledáte - ve Vašem případě tedy odkazy na narození Janových dětí (třeba aspoň první, které najdete). Může se stát, že člověk třeba něco v zápisu přehlédne, ačkoli to zrovna nebyl tento případ. Pro mě jako pro hledajícího je fajn vidět, jaké formulace přesně zapisovatel použil nebo odkud jsou kmotři. Když nic jiného, tak se aspoň okamžitě dostanu na stránku, kde jsou matriky z konkrétní farnosti a nemusím vyhledávat, ve kterém archivu se nachází. Našel jste už Jana Koudelku?

Ellise
Ellise

Příspěvekod Mech » stř pro 03, 2025 14:18

Jana jsem nenašel, nevím ani kde dožil, vím určitě, že ne v Podteplí ani u Václava v Úněticích. Uvádím odkazy na jeho děti:
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/13312/139
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/13312/143
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/13312/153
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/13312/165
Kmotři byli Unhošťští nebo Furstenberští úředníci.
U Vojtěcha musím ještě zkusit Klementinum, kde do r. 1929 sídlil Arcibiskupský seminář, v Dejvicích archiválie z té doby nemají.

Mech
Mech

Příspěvekod Ellise » stř pro 03, 2025 15:41

Dobrý den,

zde je sňatek Jana Koudelky a Barbory Jirsové. Farnost, kde se sňatek odehrál, je uvedena v poznámce u narození Karla Koudelky, které jsem Vám posílala. Podle údajů u sňatku už lze jednoduše dohledat narození Jana Koudelky.

Ellise
Ellise

Příspěvekod Mech » stř pro 03, 2025 19:36

Děkuji za odkaz, v předchozím jsem přečetl "... viz odd list z fary Velko-Újezdské odd 11. července 8x3 ..." a nic nenašel.

Mech
Naposledy upravil Mech dne čtv pro 04, 2025 19:32, celkově upraveno 1
Mech

Příspěvekod Zora » stř pro 03, 2025 19:42

Ve zprávě od Ellise máte odkaz na svatbu i narození.
(připisuju pro jistotu) Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Mech » čtv pro 04, 2025 19:32

Děkuji, pochopil jsem.

Mech
Mech

Příspěvekod Mech » čtv pro 11, 2025 9:07

Elliso, děkuji Vám, velmi jste mi pomohla a ukázala správný směr pátrání.

Mech
Mech

Příspěvekod Ellise » čtv pro 11, 2025 17:18

Dobrý den,

není zač, jsem ráda, že se předka podařilo najít. Přeji hodně štěstí při dalším pátrání.

Ellise
Ellise

Zpět na Hledá se!