Thomas Remes

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: Thomas Remes

Příspěvekod Fredericks » pát dub 17, 2026 10:41

První manžel Doroty byl Fratišek Kratochvil, lictor. Brali se v Novém Městě na Moravě 1743.
Dorota byla rozená Henik (Hönig), dcera Karla Höniga,.
Potom se stěhoval do Knínic u Boskovic, do Boskovic a následně do Bučovic, kde v roce 1760 zemřel.
Josefa se narodila v Knínicích, Georg a Jakobus v Boskovicích aJonnes Nepomuk už v Bučovicích.
Fredericks

Příspěvekod Zora » pát dub 17, 2026 10:58

ano, více méně mně obce utkvěly v hlavě. dost jsem toho dohledávala, Remeš se tam asi nenarodil, ale mohl tam v okolí zemřít. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Fredericks » pát dub 17, 2026 12:23

Flašinetář byl Franz Remesh.
Mně jde aktuálně právě o Thomase Remese, druhého manžela Doroty Kratochvilové a ten byl inquilinus.
Fredericks

Příspěvekod Zora » pát dub 17, 2026 13:08

Vnáším do toho zmatek, promiňte.

Inguilinus - latinsky, Einwohner německy, česky podruh

Tupě přeloženo - bydlel u někoho, vbydlel se, bydlel po druhých osobách.
Neměl v držení chalupu, stavení.
Takže se mohl stěhovat tam, kde našel práci, bydlení.

Bohužel - u poddaných cca do r. 1781 platilo, že se mohli stěhovat v rámci panství, mimo panství až po Tolerančním patentu.
Jenže - Dorota byla jak po rodičích, tak po manželovi z rodu sníženého, zde poddanství až na výjimky neplatilo... Ne vždy se to u matričních zápisů uvádí...

Nevidím tady - nenapadá mě nějaké zúžení , kde hledat...

Určitě jste prohledal web rodu snížených (pohodníci), jak vidím, máte účet na MH, čili i tam jste hledal... MOžná ještě zkuste Familysearch, (pokud jste nehledal) .

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Fredericks » pát dub 17, 2026 20:47

Zkusím prohledat matriky stejného panství, pod jaké patřily Bučovice - Lichtenštejnské. Třeba budu mít štěstí. Na Familysearch jsem nebyl úspěšný.
Fredericks

Předchozí

Zpět na Hledá se!