Thomas Remes

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Re: Thomas Remes

Příspěvekod Fredericks » pát dub 17, 2026 10:41

První manžel Doroty byl Fratišek Kratochvil, lictor. Brali se v Novém Městě na Moravě 1743.
Dorota byla rozená Henik (Hönig), dcera Karla Höniga,.
Potom se stěhoval do Knínic u Boskovic, do Boskovic a následně do Bučovic, kde v roce 1760 zemřel.
Josefa se narodila v Knínicích, Georg a Jakobus v Boskovicích aJonnes Nepomuk už v Bučovicích.
Fredericks

Příspěvekod Zora » pát dub 17, 2026 10:58

ano, více méně mně obce utkvěly v hlavě. dost jsem toho dohledávala, Remeš se tam asi nenarodil, ale mohl tam v okolí zemřít. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Fredericks » pát dub 17, 2026 12:23

Flašinetář byl Franz Remesh.
Mně jde aktuálně právě o Thomase Remese, druhého manžela Doroty Kratochvilové a ten byl inquilinus.
Fredericks

Příspěvekod Zora » pát dub 17, 2026 13:08

Vnáším do toho zmatek, promiňte.

Inguilinus - latinsky, Einwohner německy, česky podruh

Tupě přeloženo - bydlel u někoho, vbydlel se, bydlel po druhých osobách.
Neměl v držení chalupu, stavení.
Takže se mohl stěhovat tam, kde našel práci, bydlení.

Bohužel - u poddaných cca do r. 1781 platilo, že se mohli stěhovat v rámci panství, mimo panství až po Tolerančním patentu.
Jenže - Dorota byla jak po rodičích, tak po manželovi z rodu sníženého, zde poddanství až na výjimky neplatilo... Ne vždy se to u matričních zápisů uvádí...

Nevidím tady - nenapadá mě nějaké zúžení , kde hledat...

Určitě jste prohledal web rodu snížených (pohodníci), jak vidím, máte účet na MH, čili i tam jste hledal... MOžná ještě zkuste Familysearch, (pokud jste nehledal) .

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Fredericks » pát dub 17, 2026 20:47

Zkusím prohledat matriky stejného panství, pod jaké patřily Bučovice - Lichtenštejnské. Třeba budu mít štěstí. Na Familysearch jsem nebyl úspěšný.
Fredericks

Příspěvekod Fredericks » pon dub 20, 2026 8:17

Nebyl jsem úspěšný ani tentokrát. Najít Thomase Remese bude spíše velká náhoda. V nejbližším okolí Bučovic jsem ho nedohledal, ba ani ve vzdálenějších farnostech.
Fredericks

Příspěvekod zburget » pon dub 20, 2026 8:31

Technicá drobnost - dnes neexistuje příjmení "Remes", ale existuje "Remeš"
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » pon dub 20, 2026 9:42

https://www.pmgenealogie.cz/Birth

zkuste hledat v okolních farnostech výskytu příjmení... Ne vše je zindexováno... Z

edit - Pokud objevíte toho Tomáše, jak se vlastně pozná, že je to ten správný... Víte o něm něco, třeba mně to uniklo...:-( Z
Zora

Příspěvekod Fredericks » pon dub 20, 2026 10:18

Nevím nic. Jen jméno a to, koho si vzal. Tak jsem chtěl ověřovat i jeho totožnost. Pokud najdu nějakého Tomáše mezi zemřelými, podívám se, jestli tam nebude i ta jeho žena. Jiné vodítko nemám.

A proč jej vlastně hledám? První manžel Doroty byl můj předek František Kratochvil. Jediné co o něm vím, je datum a místo jeho svatby s Dorotou. Nevím kde se narodil a kdy. Nevím to ani o Dorotě. U ní se jen píše, že byla dcerou Karla Henika. Ale její narození jsem nedohledal. Tak vlastně trochu krkolomě se snažím najít někde zemřelou Dorotu, abych zjistil přibližný její věk.

Františka asi nedohledám. Není se čeho chytit. Jen že v době sňatku pobýval v Knínicích u Boskovic a že to byl lictor. Jistý náznak je v tom, že nějaký František Kratochvil s v roce 1720 vzal v Hodoníně jistou Kateřinu. Měl u sebe napsáno, že to byl lictor z Čejkovic. A v matrice narozených Boskovic jsou uvedeni František Kratochvil a Kateřina a jejich dcera Agnes Apolonia. Ale jestli je to ten stejný František, to si nejsem jistý. Propojit se mi to nepodařilo.

Nejspíš hledám něco, co najít ani nejde.
Fredericks

Příspěvekod Zora » pon dub 20, 2026 10:51

Psala jsem Vám, že Kynice napsané u svatby Doroty a Františka zcela jiné, než ty u Boskovic... Máte to tam i s farností. musíte prohledat.

Prohledal jste důkladně web pohodných? Pak ´byste mohl znát alespoň přibližně narození Doroty. Pokud s pohodnými začínáte, pak je opravdu dobré se tomu webu věnovat. Čosto jsou příjmení zapisována odliště od toho, co najdete v matrikách. Přesnost ale bývá fakt dobrá, kolega, co se tomu věnuje, si dává práci vše nalezené ověřovat.
Tady je třeba záznam Karla Henika

Name : Henik
Given name : Karel
Surname : Henik
Given name : Karel
Family Informations :
with Stara Lucie (1697 - 1744) :
UID : 16552B6531809045ACE2630E4F1AFA795CCC
Marriage :
Date : 27 January 1722 (31 years old)
Place : Jamy okr. Zdar nad Sazavou Vysocina Region Czech Republic
Note :
O - MZA Brno_Zdar-mesto 16598_NOZ_(1720-1770) snimek 319
svedci: z Havlickova Brodu
children :
Henik Josef (1726 Nove Mesto na Morave $$ okr. Zdar nad Sazavou - 1763 Nove Mesto na Morave $$ okr. Zdar nad Sazavou)
Henik Mikulas (1728 Nove Mesto na Morave $$ okr. Zdar nad Sazavou - 1737 Nove Mesto na Morave $$ okr. Zdar nad Sazavou)
Henikova Rozalie (1731 Nove Mesto na Morave $$ okr. Zdar nad Sazavou - 1794 Jimramov okr. Zdar nad Sazavou 39)
Henik Jan (1734 Nove Mesto na Morave $$ okr. Zdar nad Sazavou)
Henikova Zuzana (1738 Nove Mesto na Morave $$ okr. Zdar nad Sazavou)
Henikova Dorota (?)
Henikova Anna (?)
with Lispurska Alzbeta (1719 - 1784) :
UID : 0FA359421794E44BB14A27539140B9D3F910
children :
Henikova Katerina (1745 Nove Mesto na Morave $$ okr. Zdar nad Sazavou - 1822 Bystre okr. Svitavy 30)
Henikova Mariana (1747 Nove Mesto na Morave $$ okr. Zdar nad Sazavou)
Henikova Ludmila (1750 Jimramov okr. Zdar nad Sazavou)
Děti jsou od dvou manželek...

Z
Kratochvíla z Čejkovic máte v mysli jen podle příjmení, žádné další indicie nemáte...
Chce to, bohužel, pročítat matriční knihy zápis po zápisu... Z

Důrazně upozorňuji, všechny příspěvky v sekci čtení označte jako VYŘEŠENÉ. ¨přečteno máte vše, čili je vyřešeno. Příspěvek na fóru zůstává, jen se přesunuje do sekce vyřešené...
Zora

Re: VYŘEŠENO Thomas Remes

Příspěvekod zburget » pon dub 20, 2026 17:06

Příspěvky v sekci ČTENÍ - ne zde. Tady vyřešeno není a tady ani jako vyřešené označovat není třeba.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Fredericks » úte dub 21, 2026 6:40

Zmatkuju. Omlouvám se. Už opraveno.
Fredericks

Předchozí

Zpět na Hledá se!