svatba František Pour a Polyxena, Blanensko kolem 1739

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

svatba František Pour a Polyxena, Blanensko kolem 1739

Příspěvekod granaj » pon bře 30, 2026 17:22

Hledám svatbu osoby František Pour (Pauher, Bauher, …) a Polyxeny, kolem roku 1739, Blansko a širší okolí. Poté žili v Olomučanech.
A v návaznosti na to jejich narození a předky.

František Pour (psán během několika málo desetiletí mnoha způsoby: Paur, Pauher, Bauher, Bauer, …) narozen cca 1710, zemřel 1772 Olomučany.
Hledám jeho svatbu s Polyxenou, narozena cca 1716, zemřela 1786 Olomučany.

První zmínku o nich v Olomučanech mám z 12.1739 (narození dítěte), narození dalších dětí zde pak následovalo.
Mám nalezeno tedy jejich úmrtí, narození dětí a pak nějaké NOZ k jejich dětem.

Svatba by tedy měla být někdy kolem roku 1739 (nejspíše před 12.1739; málo pravděpodobné, ale možné je, že mohla být i dříve, pokud se jejich děti rodily předtím i jinde, nebo později, až po narození dítěte - což se v této rodině stalo, kdy jejich potomek měl svatbu až po narození dítěte, mohl se ten vzorec chování opakovat).

Pour ve farnosti Blansko v Olomučanech není domorodec, jelikož v matrice v té době je tato rodina s tímto příjmením během několika desetiletí jediná.

Hledal jsem svatbu v matrice Blanska, ale pokud jsem to nepřehlédl, tak jsem ji tam nenašel. Ani ve Křtinách jsem svatbu nenašel.

Z důvodu různého psaní příjmení se těžko identifikuje odkud mohl být, možností je hodně. Pomíjím, že rodů s tímto příjmením je v ČR více a omezuji hledání spíše na větší oblast kolem Blanska. V této oblasti (Blanensko) jiné osoby nemám, jen tyto a jejich potomky, nemám tedy bližší místní znalost - prozkoumanost. Abych hledal v širokém okolí naslepo, kde třeba nejsou ani indexy k matrikám je zdlouhavé a touto cestou se nechci vydávat. Proto volím tuto cestu a hledám někoho, kdo tyto osoby má v rodokmenu, nebo má velmi dobrou místní znalost a navedl by mě na konkrétní místo či farnost, kde mám hledat. Pomůckou by mohlo být i relativně ojedinělé křestní jméno nevěsty.

Jinak při prohledávání matriky jsem si všiml, že do této oblasti už v 18. století přicházeli lidé (patrně za prací) i ze vzdálenějších míst (např. Svratecko, Poličsko), takže teoreticky by mohli být i zdaleka. Jejich zeť byl např. zrovna z Poličska z mlynářské rodiny.
granaj

Oblast pátrání: okres: Chrudim, Svitavy (západní polovina), Žďár nad Sázavou (severní část), Ústí nad Orlicí (některé lokality), Praha a okolí, Ústí nad Labem; Řevničov a Slaný, Frýdlantsko, Veselý n. Lužnicí a okolí, Olomučany.

Re: svatba František Pour a Polyxena, Blanensko kolem 1739

Příspěvekod Zora » pon bře 30, 2026 18:33

Vždy pomůže vložit odkaz na nalezené záznamy, alespoň ty nejstarší. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Sagitarius » pon bře 30, 2026 19:20

Měl ten předek nějaké řemeslo, nebo jen chalupník/podruh?
Sagitarius

Oblast pátrání: Ústeckoorlicko (Dolní Dobrouč, Letohrad, Písečná, Dolní Čermná), Nové Město nad Metují (Lhota, Černčice, Krčín, Rychnovek, Dolní Poříčí) Velkomeziříčsko (Radostín, Netín, Záseka, Vídeň, H/D Bory) Praha, Berounsko
Rodokmen online: http://vanek.free.fr/Resources/Pohodni% ... /index.htm

Příspěvekod Zora » pon bře 30, 2026 19:57

Sagitarius píše:Měl ten předek nějaké řemeslo, nebo jen chalupník/podruh?
proto chci ty záznamy, taky třeba kmotři... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod granaj » úte bře 31, 2026 17:39

Matrika z této doby, je jako jinde, poměrně na další údaje strohá. U starších narození jejich dětí žádné údaje o povolání otce nejsou, u posledních 3 nalezených je uvedeno incola (obyvatel) a u posledního nejmladšího dítěte rusticus (zemědělec). Kmotři jsou víceméně vždy nějací Štěpánkovi z Olomučan, tedy místní. Nic dalšího v záznamech není, víc se z toho nevyčte.
Takže nic zvláštního (jak povolání, tak další údaje v záznamech) co by mohlo v hledání pomoci. To už jsem prověřoval a proto jsem ty odkazy sem nedával.
Nejspíše může pomoci jen ten, kdo má stejné příjmení v této lokalitě či rovnou tyto osoby.
Pro ukázku jeden odkaz, záznam je vlevo uprostřed (Blansko 48, snímek 128).
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -01280.jp2
granaj

Oblast pátrání: okres: Chrudim, Svitavy (západní polovina), Žďár nad Sázavou (severní část), Ústí nad Orlicí (některé lokality), Praha a okolí, Ústí nad Labem; Řevničov a Slaný, Frýdlantsko, Veselý n. Lužnicí a okolí, Olomučany.

Příspěvekod Zora » úte bře 31, 2026 18:16

dle MH

Jméno 48.jan Pauer Hamernik
Narození v rodokmenu 4 krát
1664
dle matriky (154 17685) z Čech
Úmrtí 60 let starý 17 07 u něj zemřela Rozyna Malá z Krnova 34 let.
26. 3. 1724 (68 76)
OLOMUČANY
Členové rodiny
Manželka
49. ELIZABETA Pauer Hamernik
1661 - ?
Syn
27. Franciscus Paur Také Psáno Bauer Nebo Pour

27. Franciscus Paur Také Psáno Bauer Nebo Pour
Narození kmotři Václav Morks horník Blansko a Kristina zena Andrea Khysslinka hornika z Olomučan
24. 12. 1711 (81 47 )
Olomučany 48

Netuším, o jakou profesi šlo, v Olomučanech byly především hutě. vím, že se tam těžila železná ruda.
Kdysi jsem dělala rodokmen Uxa (brněnské slévárny) a rod přišel sem právě z Čech.

A moje upozornění, že je třeba vložit odkazy, to píšu proto, že Vy jste prohledal, promyslel, ale my o Vašich předcích vůbec nic nevíme, spoléháme jen na to , co napíšete, ve Vašem případě si to nemůžeme ověřit... (nebo musíme pracně hledat)

Z
Zora

Příspěvekod pavel.m » sob dub 04, 2026 14:09

Kolega tvořící index okr. Blansko ho prošel a nenašel tam tu svatbu (indexována je většina okresu co vím). Takže možná jiný okres.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod zburget » sob dub 04, 2026 14:31

dvě drobnosti:
- rusticus = sedlák. Zemědělec je hodně moderní termín.
- ve vámi uvedeném záznamu je příjmení Pauer. Netvrdím, že z něj nevzniklo Paur nebo Pour, ale hledejte taky klidně příjmení Bauer. Záměna B <-> P není úplně vzácná.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod granaj » sob dub 04, 2026 18:11

Ten Jan s Alžbětou z MH jsou téměř s jistotou jeho rodiče. Dohledal jsem jejich úmrtí a dále narození jejich několika dětí a svatby některých z nich (až na toho Františka to jsou holky). U jednoho záznamu je uvedeno, že Jan Pour byl hamerník.
Nicméně ani jejich svatbu (Joannes *cca 1664 a Elisabetha *cca1661) jsem nenašel, měla by být nejspíše v r. 1702 či dříve (kdy nalezeno první narození jejich dítěte v Olomučanech) viz záznam dole:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00760.jp2
Narození Františka vlevo uprostřed:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00810.jp2

Hledaná svatba jejich syna Františka (*24.11.1711 Olomučany) s Polyxenou také nadále nenalezena (krom Blanska jsem teď hledal ještě v Brno Řečkovice sv. Vavřinec 17685 a indexu Brno sv. Jakub 16928). Bude to tedy asi někde dále od Blanska.
O té záměně B a P vím, mám to uvedeno již na začátku. Těch variant psaní je u této rodiny hodně: Paur, Pauer, Pauher, Bauer, Bauher, chybně i 1x Paul, Pour, latinizováno Paurin, Pourin u ženy. V nové češtině se často původní (staré) spojení "au" v příjmeních přepisovalo na "ou", většinou se tak dělo co jsem viděl cca až od roku r. 1848 (viz např. Hauser=Houser, Braulik=Broulík, ...).
granaj

Zpět na Hledá se!