VYŘEŠENO - Matrika oddaných Brtnice 1766 latinsky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO - Matrika oddaných Brtnice 1766 latinsky

Příspěvekod Jan Gottlieb » sob úno 14, 2026 19:29

Prosím o pomoc s přečtením povolání? stavu? Jana Gottlieba:

poslední zápis vpravo dole:
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/detail/6825?image=216000010-000253-003373-000000-006276-000000-00-B05763-01720.jp2

Honestus juvenis Joannes Gottlieb .............. cum Francisca filia def. Carol Weleba Kniežice.
Naposledy upravil Jan Gottlieb dne pon úno 16, 2026 20:12, celkově upraveno 2
Jan Gottlieb

Oblast pátrání: Pelhřimovsko, Humpolecko

Re: Matrika oddaných Brtnice 17666 latinsky

Příspěvekod zaborvoj » sob úno 14, 2026 19:42

Já tam vidím "Schelletavia", myslím, že jde o označení místa odkud byl, tedy Želetava.

Jinak prosím pište i části slov, co nedokážete přečíst, nevěřím, že jste z toho slova nepřečetl vůbec nic.
zaborvoj

Příspěvekod zburget » sob úno 14, 2026 20:35

Zajímavý rok (v předmětu). Snad se do té doby lidstvo samo nezničí ;-)
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » sob úno 14, 2026 21:27

Mě by moc zajímal fakt, že zde je zřejmě katolická svatba Gotlieba, 1766
ale zde je křest židovského obchodníka s koňmi . rok 1827, křest v dospělosti.
viewtopic.php?f=9&t=64032&p=296576#p296576

Asi někde dělám chybu, nedívám se pořádně nebo to nejsou příbuzní, jen nositelé stejného příjmení? ...
Můžete mně, prosím tohle objasnit?
Děkuji, Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Matrika oddaných Brtnice 1766 latinsky

Příspěvekod Jan Gottlieb » ned úno 15, 2026 20:46

Omlouvám se za ten špatný rok - šestka na klávesnici se mi občas zdvojuje.
S tou příbuzností si kladu stejnou otázku. Ten židovský konvertita z Puklic je můj přímý předek. Mám již zpracovaný celý jeho rozrod v Puklicích a Jihlavě. Samí koňští handlíři.
Ale nedaleko Puklic jsou Kněžice a tam žila (a dosud žije) další linie se stejným jménem. Objevuje se z ničeho nic v roce 1766 tím výše zmíněným sňatkem. O pár let později mu žena umřela, podruhé se oženil a dál mám opět zpracovanou celou linii Gottliebů v Kněžicích. Nikde se s těmi Puklickými nekříží. V matrikách před rokem 1766 jsem nikde nenašel jakoukoli zmínku o tomto jménu. Tak jsem si myslel, že stejně jako v Puklicích i tady došlo ke konverzi z židovství a obě linie mohou mít společného předka. Ale teď se zdá (viz výše), že mohl pocházet z Želetavy. Bohužel se mi zatím nepodařilo dopátrat se k židovským matrikám či seznamu familiantů, abych mohl pokračovat v pátrání.
Jan Gottlieb

Oblast pátrání: Pelhřimovsko, Humpolecko

Příspěvekod Zora » ned úno 15, 2026 21:35

Zkuste tohle
https://www.pmgenealogie.cz/Marriage?Se ... cked=false

a hlavně tohle: přepsané indexy především pro Třebíčsko - vše naši kolegové...

viewtopic.php?f=44&t=58039&p=269208&hilit=index%2A+babice#p269208

Určitě narazíte na výskyt dalších Gottliebů.

Tady byste mohl najít židovské záznamy, je tam odkaz na pomůcku, kde hledat sidla rabinátů...
viewtopic.php?f=16&t=63412&p=294246&hilit=%C5%BEidovsk%C3%A9+matriky#p294246

Židovské matriky N se vedly cca od r. 1766 pro kluky, 1783 pro holky.
Od r. 1784 měli vést rabíni stejné matriky jako katoličtí kněží..

Před těmito daty se moc hledat nedá, jedině nějak v součinnosti s židovskými obcemi... Nemám zkušenost.

Ve starších katol. matrikách se objevují i záznamy židovských dětí, poznáte to podle toho, že tam je uvedeno jiné náboženství a většinou je záznam nějak výrazněji uveden i v matriční knize, respektive v novodobém seznamu matričních knih.

Zkuste si otevřít:
https://www.mza.cz/actapublica/dokumenty
MZA Brno - Inventář E67- Třebíč
Naskočí Vám seznam matričních knih , dost často s upozorněním, že jsou zapsáni i židé.

Moc držím palce při pátrání, je to neskutečná zkušenost. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod HonzaG » pon úno 16, 2026 8:10

Paní Zoro hrozně moc děkuji za tyhle informace.
Katolické matriky zvládám, ale jak jsem se teď dostal k Židům, tak v tom se docela plácám a nevěděl jsem kudy dál. Děkuji za ty odkazy. Jen kdyby na tuhle detektivku bylo více času :-)
JG
HonzaG

Oblast pátrání: Pelhřimov, Jihlava, Humpolec

Příspěvekod Zora » pon úno 16, 2026 9:29

Díky, já sice nemám židovské předky, ale už jsem mnohokrát na židovské rody narazila. Snažila jsem se prokousat, někdy to bylo hrozné. Třeba konverze často proběhla zcela jinde, než bylo místo narození, působení...
Nedávno jsem hledala něco z novodobé historie, cca 1924, v Brně (MZA) bych možná pochodila za poplatek, aniž bych věděla rámcově, co obsahuje onen doklad, (Obsahuje porodopis, který mně nabídli, jméno a příjmení otce? Na dotaz neodpověděli). V Praze (Národní archiv) naopak, vstřícní milí, ochotní a doklad o narození jsem dostala zdarma. Na MZA nebyl online.

Třeba pomůže ještě tenhle odkaz
https://www.toledot.org/mkraje.html

Ještě upozornění - židovské hřbitovy. Nevím přesně, ve které době hledáte, dost hřbitovů je - náhrobků je přepsaných,
https://cemeteries.jewishbrno.eu/

Ivančický hřbitov např. je přepsaný komplet... Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO