Prosím o pomoc, už si nevím rady.
Snažím se rozluštit v níže uvedeném zápisu z matriky oddaných : Jihočeský archiv, obec Předslavice7, 1826 - 1873, kniha 7, strana 67, údaje o Matěji Pilnáčkovi ale zejména rodiče nevěsty Kateřiny
digi.ceskearchivy
Matrika Předslavice
https://digi.ceskearchivy.cz/6755/67/3389/1035/67/0
Přečetla jsem:1828
Černětice 30, ženich Matěj Miklas mlynářský tovaryš, z Černětic 30, syn Jana Miklase mlynáře z Čeernětic 30 a Maryany rozené Pařízkové ze Zborovic 1, 27let. nar,. 18.1.1801
Předslavice 12, nevěsta Barbora dcera Matěje Pilnáčka ...............................z Předslavic 12 a Kateřiny rozené............(Hámové, Hamanové?) .............z Mittelfalz......., 17 let
svědkové Václav Bauer? - není důležité
otec nezletilé...souhlasi - Matě Pilnáček
Kronika mého dědy Josefa Miklase praví:
"Zajímavou osobností byl můj děd Matěj, nar. r. 1801. Ten vzal si za ženu Barboru Pilnáčkovou z Předslavic, 16. letou dceru šafářovu, jež se narodila v Rýnské Falci na panství Oppenheim, kde se s její matkou seznámil a oženil český voják z Čepřovic Pilnáček, jenž si tam obsluhoval část své 12 leté vojenské služby v rostoucí posádce"
Nevím, zdali se Matěj Pilnáček na vojně oženil s Češkou, Žádnou rodinu Hámovu nebo Hamanovu, která by odůvodňovala jeho kariéru po vojně v Předslavicích a okolí jsem v matrikách nenašla (přiženil se?)
Podle všeho se Matěj narodil do známé rodiny Pilnáčků z Hradce Králové (resp. Lochenic). Jak se ocitl na vojně v Rýnské Falci a poté v Předslavicích netuším.
Rozluštění, popř. jakékoli relevantní informace o službě vojáků by mi moc pomohly, už nevím kudy kam, pokoušela jsem se hledat ve vojenských matrikách VHÚ v Praze, ale bez znalosti vojenského útvaru jsem ztracená.
Děkuji
Gabriela Křížová