VYŘEŠENO O 1763 Grunta latina

Zde je prostor pro prosby těch, co si nevědí rady se čtením nějakého rukopisu. Vyřešené problémy prosím označte.
Pravidla fóra
V této sekci vám pomůžeme se čtením a překladem vašich materiálů. Prosím, mějte na paměti, že toto není žádná nárokovaná služba, ale pomoc vašich kolegů genealogů. Snažte se jim tedy jejich práci co nejvíce usnadnit, bude pak možné přečíst více materiálů a bude z toho oboustranně lepší pocit.

1. Předmět zprávy. Toto je velice důležitý bod z důvodu zachování pořádku a přehlednosti fóra! Prosíme všechny, aby požadavek na formát předmětu bezpodmínečně dodržovali!
a) Vždy uveďte pramen, rok, místo a jazyk. Vše ostatní pište do těla zprávy. Pramen: matrika – narození, oddání, úmrtí; gruntovní kniha, soupis poddaných, sčítací arch, pobytová přihláška aj., místo: obec, farnost, případně okres, hejtmanství, panství, datace: pouze rok, jazyk: čeština, němčina, latina, případně další. Příklady: N Brno 1848, němčina; sčítací arch Praha 1900 čeština; urbář, 1650 Nová Ves, panství Oslavany, ČJ.
b) Pokud chcete přečíst více různých (třeba i souvisejících) textů, dejte každý do samostatného dotazu!

2. Vlastní zpráva. Postupně vkládejte a pamatujte na:
a) Odkaz na zápis, který chcete přečíst (pozor na přímé odkazy u archivů Litoměřice, AHMP a Opava), nebo celý sken nahraný na úložiště (Disk Google, One Drive aj., pozor na nastavení sdílení a dostatečnou velikost), nebo na imagehosting (https://cs.imgbb.com/, https://2i.cz/, http://bigimage.cz/ aj.). Skeny nijak neupravujte, neořezávejte je a nic v nich neoznačujte. Nepoužívejte prosím služby jako uschovna.cz nebo rajce.cz a nenahrávejte obrázky přímo sem do fóra!
b) Umístění zápisu na snímku (druhý vlevo odspodu).
c) Vždy napište do těla zprávy to co sami přečtete, i kdyby to mělo být jen torzovitě. A to v originálním jazyce dokumentu a pokud možno naprosto přesně tak, jak je text zapsán. Příklad: .... Marianna, czera ...wrž... Ss....ika a geho .....
Za chybně přečtený text se vám nikdo smát nebude, ovšem žádná snaha o přečtení textu z vaší strany bude znamenat, že vám pravděpodobně nikdo nepomůže.
V případě, že chcete přečíst jen jedno slovo, zpravidla jméno, místo, či povolání... Tak to napište na začátek zprávy. Stačí pak napsat jen pár slov kolem požadovaného slova.
d) U obrázků pamatujte na dostatek textu pro srovnávání.

3. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny na začátek předmětu v prvním příspěvku slovo VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

4. Nevyřešené dotazy. Pokud váš dotaz nebyl zodpovězen během přibližně týdne, připište na začátek předmětu v prvním příspěvku slovo LEŽÁK (nepřepisujte svůj předmět). Postup je stejný, jako u vyřešených příspěvků. Tím váš dotaz zůstane na fóru tak dlouho, dokud nebudete s odpovědí spokojeni.

Děkujeme

VYŘEŠENO O 1763 Grunta latina

Příspěvekod hovorkas » sob srp 01, 2026 14:08

Prosím o pomoc se čtením latinského záznamu svatby. Zápis je na webové stránce
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/6119/130 je to poslední zápis ve druhém sloupci, který pokračuje ve třetím sloupci nahoře. Bohužel i přes porovnávání s okolními zápisy jsem se dál nedostal. Předem moc děkuji.

Contraxit matrimonium per verba de praesenti Wenceslaus Perut ex pago Grunta cum Elisabetha filia Wenceslai Havlovski ambo subditi Augustimo Imperatori in Ecclesia St. ??? něco jako V: ni laelos asmusta/osmuspha ???? in pago Prouomi (???Pronomi, Praenomi.....??) nato, adsente me P. Antonio Sturm ejusdem Ecclesia Administrator et Coram testibus Paranimpho Paulo Mussil et Virgine Elisabetha Ržihova praemissis omnibus tribus denuntiationibus, intra Missarum solemnia, quarum prima fuit 16. Octobris Dom. 21. Pentecostes Secunda 23. Octob. Dom. 22. Pentecos. Testia 28. Octobr. in fest St. Apos: Simonis et Judae, nulloque detecto impedimento canonico, quo minus Libre contrahendi possent (?) Copulati 1. Novemb

AI to překládá

Manželství uzavřel Václav Perut z obce Grunty s Alžbětou, dcerou Václava Havlovského, oba poddaní Jeho Nejjasnějšího Císařského Veličenstva. (Sňatek byl uzavřen) v kostele sv. ????…, …,?????? nevěsta i otec narozeni v obci Prouomi (čtení nejisté). Za mé přítomnosti, P. Antonína Sturma, správce téhož kostela, a před svědky, družbou Pavlem Mussilem a pannou Alžbětou Ržihovou, po vykonání všech tří ohlášek během bohoslužeb. První ohláška byla 16. října (21. neděle po svatém Duchu), druhá 23. října (22. neděle po svatém Duchu), třetí 28. října, na svátek svatých apoštolů Šimona a Judy. Nebyla zjištěna žádná kanonická překážka, která by jim bránila svobodně uzavřít manželství. Oddáni byli dne 1. listopadu.
Naposledy upravil hovorkas dne ned srp 02, 2026 8:16, celkově upraveno 1
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Re: O 1763 Grunta latina

Příspěvekod zburget » sob srp 01, 2026 16:03

Contraxit matrimonium per verba de praesenti Wenceslaus Perut ex pago Grunta cum Elisabetha filia Wenceslai Havlovski ambo subditi Augustimo Imperatori in Ecclesia St. B. V. in Caelos assumptæ in pago Prænominato, præsente me P. Antonio Sturm ejusdem Ecclesiæ Administratore et Coram testibus Paranimpho Paulo Mussil et Virgine Elisabetha Ržihova praemissis omnibus tribus denuntiationibus, intra Missarum solemnia, quarum prima fuit 16. Octobris Dom. 21. [post] Pentecostes, Secunda 23. Octob. Dom. 22. [post] Pentecos. Tertia 28. Octobr. in fest[o] St. Apos: Simonis et Judae, nulloque detecto impedimento canonico, quo minus Libre contrahendi possent. Copulati 1. Novemb[ris]

AI to překládá
Až teď má smysl to překládat. Pokud k tomu používáte AI, tak by vám to už i v přepisu opravilo pár chyb (podle kontextu) - stačilo se zeptat. Kterou AI používáte?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod hovorkas » sob srp 01, 2026 18:10

zburget píše:Až teď má smysl to překládat. Pokud k tomu používáte AI, tak by vám to už i v přepisu opravilo pár chyb (podle kontextu) - stačilo se zeptat. Kterou AI používáte?

Děkuji moc.

Já jsem to nenapsal explicitně, ale AI jsou použil už při čtení. Používám ChatGPT ve verzi plus. Hlavním problémem bylo, že rukopis nesedl ani mně ani AI. Já měl např. problém s pisatelovým ae, takže jsem tam vnutil to adsente, protože mi připadalo to ae jako tutové d a měl jsem problém správně číst to počáteční pr v několika slovech. A AI si nebyla také "jistá" i když praesente zmiňovala jako možnost, která by tam významem pasovala. Ale vzhledem k tomu, že jsem ji musel některá slova opravit, aby ten text nebyl místy úplně nesmysl, tak jsem se dal do oprav i tam, kde to nebylo potřeba. U té fráze s tím kostelem byl jeden z problémů, že to AI tvrdošíjně četla jako Svatého Víta či Valentina a ignorovala i přes mé upozornění zbytek řádku, kde já jsem ovšem dokázal "číst" jenom to, co jsem napsal, pro mě to byl víceméně shluk písmen. No plus ta chyba, že AI i já jsme se upnuli na to, že nato je samostatné slovo, takže výsledkem byly chybné úvahy o místě narození nevěsty. Já jsem si sice říkal, proč by místní oddávající řešil kostel někde jinde, ale nedokázal jsem si to logicky pospojovat. Nevěděl jsem také, jak se řekne Nanebevzetí Panny Marie latinsky. Člověk se pořád učí :-). Musím používání AI zefektivnit, zatím ji používám týden.
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod zburget » sob srp 01, 2026 20:37

Když už AI (tedy přesněji češeno LLM), tak bych doporučil spíš ClaudeAI - aspoň já s ním mám daleko lepší zkušenosti, než s ChatGPT. Rozhodně mi dělá rozbory latinských textů daleko poctivěj a věrohodněj, než ChatGPT. Jen to chce pro složitější úlohy používat placený model Opus a ne jen Sonnet, který je zdarma. Ale i Sonnet dává celkem dobré výsledky. Čeho si na ClaudeAI oproti ChatGPT cením nejvíc je, že je ochoten říct "nevím". To ChatGPT neřekne a když neví, něco vyhalucinuje.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod hovorkas » ned srp 02, 2026 8:16

Díky za sdílení zkušeností s AI. S tím ChatGPT máte pravdu. Navíc jsem u něj už několikrát narazil na problém, že neprovádí u svých sdělení pořádnou zpětnou vazbu. Takže pak sdělí něco, co je v rozporu s jeho vlastním tvrzením v předchozí diskusi a neřeší to, dělá "mrtvého brouka". A když mu to člověk za použití argumentů vytkne, reaguje, že mám pravdu a že bude už zpětnou vazbu provádět, a přesto se stalo, že v té samé pokračující diskusi se zase dostal sám se sebou do rozporu.
hovorkas

Re: VYŘEŠENO O 1763 Grunta latina

Příspěvekod zburget » ned srp 02, 2026 12:10

Jak jsem psal, ChatGPT ne, ClaudeAI odvádí velice dobrou práci, určité věci, kde si nejsem jist, si ještě nechávám dohledat od Gemini - to má zjevně výhodu v daleko lepším hledání informací na internetu. Interpretace nalezených dat je tam ale občas dost … jak to napsat … svébytná.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Zpět na Čtení starých materiálů