Vratislav 1896 - VYŘEŠENO

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Vratislav 1896 - VYŘEŠENO

Příspěvekod Jeřabina » ned črc 26, 2026 9:46

Dobrý den,
moje prababička se narodila 5.2.1896 v Popovicích u Vratislavi (dnes součást města). Máte někdo zkušenosti s matrikami německého císařství? Zatím se mi nepodařilo nic najít. Kde a jak začít?
Moc děkuji za případnou odpověď!
Naposledy upravil Jeřabina dne ned črc 26, 2026 13:47, celkově upraveno 1
Jeřabina

Re: Vratislav 1896

Příspěvekod zburget » ned črc 26, 2026 10:05

Vratislav je dnes v Polsku, bude potřeba hledat tam. A Polsko je docela problematické. Matriky nejsou státní, tak, jako u nás, ale jsou v majetku jednotlivých farností a dodnes leží v drticé většině na farách.

Zkuste začít na tomto webu: https://www.neznamo.cz/genealogie/jak-h ... ucny-uvod/
Máte tam základní informace, popis problematiky i odkazy na přímo polské genealogické stránky.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: Vratislav 1896

Příspěvekod finwe » ned črc 26, 2026 12:02

Dobrý den!
Pokud byla vaše prababička evangelického vyznání, lze křestní zápisy z Popovic (Pöpelwitz) najít v matrikách evangelické farnosti sv. Barbory. Digitalizované matriky jsou volně přístupné prostřednictvím FamilySearch:
https://www.familysearch.org/cs/search/catalog/2562618
Pokud mi sdělíte jméno své prababičky, rád vám s hledáním pomohu.
finwe

Re: Vratislav 1896 - VYŘEŠENO

Příspěvekod Jeřabina » ned črc 26, 2026 13:48

Díky, prostuduju.
Jeřabina

Zpět na Hledám pomoc