od maros » stř dub 08, 2026 14:42
Zdravím všetkých bádateľov. Chcel by som nadviazať na tento môj veľmi starý príspevok a poprosiť o pomoc. Už asi 10 rokov neúspešne hľadám mojich predkov na Morave s priezviskom Mareš (v matrikách na Slovensku bola jedna vetva zapisovaná aj ako Mariš). V mojom prvom príspevku v tejto téme je odkaz na tému, v ktorej som hľadal lokalitu na Morave, ktorá je v matrike na Slovensku zapísaná ako Leszenicze. S veľmi ochotnou pomocou pani Zory z tohto fóra sme pred 9 rokmi prešli veľa vytipovaných matrík, ale žiaľ neúspešne. Občas som sa k tomu ešte vrátil metódou pokus-omyl, a tak išiel čas. Pred 2 rokmi som si dal urobiť DNA testy ako možno poslednú šancu zistiť viac. Mne aj mojej tete vyšla zhoda na úrovni 4.-5.bratrancov s rodinou, ktorej predkovia žili v obci Lešná-Jasenice pri Valašskom Meziříčí. Svoj rodokmeň majú spracovaný do vzdialenosti, kde by sa už malo objaviť priezvisko Mareš, ale žiaľ, neobjavilo sa. Pozeral som aj staršie matriky z tej obce v latinčine, ale toto priezvisko som tam nenašiel. Podrobnejšie spracovanú nemajú iba jednu líniu a tak som sa na ňu skúsil pozrieť bližšie. Pred pár dňami sa mi podarilo objaviť nejaké stopy, ale moja znalosť kurentu je dosť slabá. Zapojil som aj GPT, ale oko skúseného bádateľa dokáže určite viac a preto by som chcel poprosiť o pomoc s prečítaním a preložením textu. Ide o matriky z archívu Opava, ale zistil som, že odkazy ktoré som si uložil, následne nefungujú. Neviem, či sem môžem dať foto matriky alebo mi niekto poradí, ako na to. Vopred ďakujem.