Prosba

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Prosba

Příspěvekod simi » úte led 06, 2026 19:38

Zdravím
Jsem sice již penzista, ale začínající "genealog" amatér s mladickým zápalem.
Mám problém:
V roce 1950 jsem byl pokřtěn nad rámec občanské evidence v náboženské obci Církve československé husitské v Praze 4 (babička byla velice náruživou husitkou a rodiče jí tehdy chtěli vyhovět).
Bohužel fotografie i doklady se v rámci rodiny někde vytratily.
Požádal jsem na faře o vystavení duplikátu, nebo možnosti opisu, kopie apod.
Farář mi bohužel sdělil, že doklady z fary byly předány podle zíákona do archivu hl.m.Prahy do Vodičkovy ulice, a to včetně roku 1950. Tam však na moji žádost nereagují.
Jak nejlépe v takové neprůchozí situaci postupovat?
Osobní návštěva? Oficiální žádost přes Datovou schránku?
Jsou církevní materiály skutečně ve Vodičkově ulici, nebo na Chodově?
Kde je jim konec? Kde mohu nahlédnout?
Jistě má někdo z členů již zkušenosti za sebou.
Prosím o radu.
Předem děkuji
simi
simi

Oblast pátrání: Praha + okolí, Řeporyje, Jinonice, Hostivice, Butovice, Zmrzlík, Břve, Malá ohrada
Rodokmen online: Používám Myheritage jako zdroj informací. Pro ukládání dat používám MacFamilyTree.

Re: Prosba

Příspěvekod pavel.m » úte led 06, 2026 21:38

Napište jim pomocí datovky. Asi to zapadlo. Na datovku reagují rychle a do pár dnů to máte.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod J.i.Š.i. » úte led 06, 2026 23:23

Stát měl převzít církevní matriky uzavřené k 31. 12. 1949. Že by museli předávat i něco poté, se mi nezdá. Snad jedině kdyby příslušná farnost nerespektovala zákon a ještě do svazku něco psala.
Sein Grund und Boden pflanz' ich nicht, nach seiner Pfeife tanz' ich nicht.
J.i.Š.i.

Oblast pátrání: Absolon - Olomoucko
Hála, Janda, Pokorný - Mělnicko, Staroboleslavsko
Šiška - Mladoboleslavsko, Mělnicko, Sedlčansko, Táborsko
Albrecht - Praha, Český Brod, Mladá Boleslav
Ulrich - Mostecko
Vlček - Náchodsko
Eliáš - Habry
Vydra - Český Brod

Příspěvekod Zora » stř led 07, 2026 1:46

pokud jsem dobře pochopila, kolega má rodný list vystavený státem.
Hledá ale křestní list, který mu později 1950 vystaven Československou církví. Jde tedy o doklad, vystavený touto církví. (Ve smyslu - asi nějaká kniha provedených křtů a odtud výpis, opis)
POžádala bych o informaci zde: Ústřední archiv oné církve.
https://www.ccsh.cz/obec-detail.html?oid=366

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod simi » stř led 07, 2026 20:24

Zdravím a moc děkuji za všechny odpovědi. Využiji dvě z nich:
1. napsal jsem znovu do Vodičkovy ulice před Datovou schránku
2. objednal jsem se do badatelny Církve československé husitské na příští týden.
Doufám, že alespoň jedna z variant přinese výsledek.
Všem moc děkuji.
simi
simi

Oblast pátrání: Praha + okolí, Řeporyje, Jinonice, Hostivice, Butovice, Zmrzlík, Břve, Malá ohrada
Rodokmen online: Používám Myheritage jako zdroj informací. Pro ukládání dat používám MacFamilyTree.

Příspěvekod simi » pát led 09, 2026 5:09

Zdravím
Jenom informace pro další "postižené".
Ani v badatelně Církve československé husitské mi bohužel nepomohli.
Takže mi zbývá doufat, že se k dokladům probojuji buď v archivu Hl.m.Prahy ve Vodičkově ulici, nebo v centrálním archivu v Chodově.
Někam se ty doklady jistě přemístily a nevěřím, že by se skartovaly.
simi
simi

Příspěvekod simi » čtv led 22, 2026 8:57

Zdravím
Kdyby kdokoliv z Vás se ocitl v podobné situaci, že potřebuje doklady o církevním křtu z roku 1950 (nad rámec civilního dokladu: rodného listu), situace je následující:
1. Ani po dvou postupně upřesňovaných kontaktech na faru Církve Československé husitské na Táborské ulici v Praze 4, jsem se k dokladům nedostal. Patrně byly všechny knihy narozených/křtěných z uvedeného období skutečně předány do státního archívu.
2. Do Archivu hl.m.Prahy ve Vodičkově ulici jsem poslal druhou žádost cestou Datové schránky, aby náhodou nezapadla. Bohužel, i zde jsem dostal negativní odpověď.
3. Na dotaz u nadřízené církevní správy: u vedoucí archivního a muzejního oddělení Úřadu Ústřední rady Církve československé husitské, Wuchterlova 5, 160 00 Praha-Dejvice, jsem také dostal negativní odpověď.
4. Zbývají pouze archivy na Chodově, patrně jediná možnost je osobní návštěva
Podle výsledku budu informovat.
Negativní zkušenost jednoho, šetří čas ostatním!!!
simi
simi

Příspěvekod Zora » čtv led 22, 2026 9:21

Ještě mě napadl fakt, že ona církev byla do roku 1971
Československá církev.
PO tomto datu se změnil název na Československá církev husitská.
Vůbec nevím, jaký vliv to mělo na archivaci, jen přemýšlím nahlas.

Z původní církve katolické, se později stala jako církev křesťanská... , slovo katolická mizí.
Vy jste byl pokřtěn v církvi pod starým názvem.

Fakt ale netuším, jakou to hraje roli. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » čtv led 22, 2026 14:16

Nejde vůbec o Vaši rodinu, ani o stavbu budovy.
V roce 50 ( do roku 1971)nemohli nic nikdo nikde archivovat pod původcem Církev československá husitská. Ona neexistovala. Veškeré archiválie měly označení pouze - Původce československá církev.

Pokud někdo hledá pod označením husitská, nemusí nic nalézt.
To není o církevních osobách, ani o vyznání jako takovém..., o lži, to vůbec ne...

Je to jen a jen o názvu archiválií a jejich původci...

Z
Zora

Příspěvekod Zora » čtv led 22, 2026 14:54

Zdravím

Jistě by si slovo "husitská" nenechali z názvu vymazat.

Znovu upozorňuji. slovo husitská by v roce 1950 nemohli vymazat, ono tam vůbec nebylo...

Psal jste, že jste dostal informaci, že vše bylo v roce 1950 odvezeno. Takže v roce 1950 vše mělo název pouze Československá církev. Z
Zora

Příspěvekod simi » pát led 23, 2026 17:13

Zdravím
Protože jsem ateista a o církvích toho vím skutečně velice málo, Vaše odpověď mne pozitivně "popíchla" a nastudoval jsem si to na Internetu. Musím uznat, že je to pro laika jako jsem já dost zamotané.
Musím potvrdit, bylo to tak jak píšete! To mne jenom ovlivnily vzpomínky na vyprávění babičky, která bez toho přívlastku "husitská" nedala ani ránu :-)
Když vezmu jenom kraťoučký výňatek z toho, co jsem dnes načetl:

Církev československá husitská (zkratka CČSH, do roku 1971 pouze Církev československá, zkratka CČS) je křesťanská církev vyhlášená 8. ledna 1920. Roku 1971 církev na VI. řádném sněmu doplnila svůj název přívlastkem "husitská".

Takže ano, byl jsem tedy křtěn v Církvi československé.
Ale to bohužel na výsledek hledání nemá kladný vliv. Všichni dotazovaní přesně věděli o kterou církev se jedná.
Takže to příští týden ještě naposledy zkusím na Chodově v Praze 4. Snad budu mít štěstí.
V každém případě děkuji, jsem zase o něco chytřejší
simi
simi

Příspěvekod Zora » pát led 23, 2026 18:21

Teď šlo jen o název původce, pod kterým je to někde v archivu uloženo. Fakt jsem nic víc nemyslela.
Jinak historie Církve československé, hlavně v 1. republice, je velmi , řekněme, překvapující. Představitelé se stále o něčem přeli a navzájem se asi moc rádi neměli, dost se tam měnilo vedení, chvíli se dokonce snažili směrovat k pravoslaví.

Z
Zora

Zpět na Hledám pomoc